Hävstångsprincipen
Konsolens svagaste punkt är utdragspunkten, dvs den skruv längst upp som ska hålla fast konsolen mot väggen. Om konsolen ger med sig, beror det oftast på att just denna skruv dras ut.
Om hyllan faller ner är den första idén du får att använda en större skruv - och det kan kanske hjälpa lite. Men du ska i stället öka avståndet mellan utdragspunkten och vridpunkten. Med en konsol som är dubbelt så lång längs väggen (det röda strecket B), halverar du den kraft som skruven annars dras ut ur väggen med.
1. Konsoler
2. Dold upphängning
3. Fastmurade beslag
4. Konsoler på skenor
De långa skenorna minskar den kraft som skruvarna utsätts för. Skenorna kan bära konsoler - och hyllor - som är djupa och tunga.
Väggskenorna kan också ses som en del av hävstångsprincipen. Se bara hur lång den fasta delen, alltså det röda strecket B, är jämfört med djupet på hyllan, som är det gröna strecket A.
5. Bra grepp i alla väggar
TRÄ
För montering på träväggar ska du hitta en skruv i rätt längd som går igenom beslaget. Skruven får bäst grepp om du förborrar i hela skruvens längd med en borr som är lika tjockt som stammen på skruven. Då gängar den sig fast.
SKIVOR
På skivväggar ser en plugg till att få bra grepp genom att t.ex. bilda en knut på baksidan när skruven dras åt. Väggen ska naturligtvis kunna klara belastningen. Med dubbla gipsskivor kan du hänga upp tunga saker.
TEGEL
Det är oftast en plugg som ser till att skruven får bra grepp, men skruven och pluggen ska passa ihop. Välj endast pluggar och skruvar av bra kvalitet för väggen i fråga och av en storlek som passar ihop med det som ska hängas upp.