Ju längre konsolen är desto mer kan skruven bära
Det kan vara svårt att förstå och räkna ut de fysiska krafterna en konsol utsätts för, även om det handlar om hävstångsprincipen, som vi så väl känner till och använder när vi bryter med en kofot eller när barnen leker på en gungbräda. Om konsolen hade varit en lång stång och inte en vinkel, så skulle vi genast förstå varför exakt samma skruv och plugg i exakt samma vägg och med precis samma hylla kan belastas mer ju längre konsolens väggdel är.
Alla vet att ju djupare ett hyllplan är, desto mer belastar den hela upphängningen. Djupet på hyllan är det gröna strecket A på teckningen. Samma princip gäller för själva konsolen, men det är inte lika lätt att förstå. Ju längre konsolens del på väggen är (det röda strecket B på teckningen), desto större vikt kan skruven och pluggen belastas med.
Det innebär att ju tyngre saker du ställer på din hylla och ju djupare hyllan är, desto längre måste konsolens ben på väggen vara.
Det är många faktorer man måste ta hänsyn till när man jämför styrka vid olika sätt att hänga upp saker på. På teckningarna på följande sidor är alla hyllor exakt lika djupa (avståndet från väggen till hyllkanten), skruven och pluggen sitter exakt lika bra fast och konsoler (och andra lösningar) är så starka att de inte böjs. De faktorer som varieras är konsolens längd och vikten som den kan bära.
Konsolens svagaste punkt är utdragspunkten, dvs den skruv längst upp som ska hålla fast konsolen mot väggen. Om konsolen ger med sig, beror det oftast på att just denna skruv dras ut.
Om hyllan faller ner är den första idén du får att använda en större skruv - och det kan kanske hjälpa lite. Men du ska i stället öka avståndet mellan utdragspunkten och vridpunkten. Med en konsol som är dubbelt så lång längs väggen (det röda strecket B), halverar du den kraft som skruven annars dras ut ur väggen med.
Konsoler
Otaliga storlekar till alla möjliga uppgifter
Det är mycket vanligt att använda konsoler för att hänga upp hyllor. Den ena delen skruvas fast på väggen och den andra under hyllplanet. De finns i alla tänkbara storlekar från ett par centimeter till stora och tunga varianter på mer än en meter.
Grundregeln är att ju längre delen på väggen är, mätt från skruven till och med den nedersta punkten, desto större är lastförmågan.
Många konsoler av metall har förstärkts med ribbor i vinkeln och ofta finns det två skruvhål. I så fall blir lastförmågan ännu större.
Om de två armarna i konsolen inte är lika långa, fästs den långa änden alltid på väggen. Konsoler kan också vara tillverkade av formböjd plywood, och de kan vara ytbehandlade på olika sätt.
LASTFÖRMÅGA: Beror på storlek, materiel och förstärkning. Kan belastas med allt från små prydnadssaker till tunga metallföremål.
TYPISK ANVÄNDNING: Alla möjliga hyllor där konsolen gärna får synas.
Dold upphängning
Eleganta hyllor för små prydnadsföremål
Det ser snyggt och smart ut när en hylla nästan svävar och det gör den när den sitter fast med dold upphängning i hyllans bakkant, men du kan inte ställa så mycket på den. Den dolda upphängningen har ett mycket litet avstånd mellan vridpunkten och utdragspunkten, även om fästena är ganska grova. Det ger den svävande hyllan en mycket begränsad lastförmåga, också när den inte är djup och bara går ut en smula från väggen och sitter fast med rejäla skruvar.
Hyllor med dold upphängning säljs i satser med beslag och skruvar. De flesta har en metallstång eller ett rör som hyllan skjuts in över. Det dolda beslaget fästs på väggen, ofta i form av ett brett järn eller fäste.
LASTFÖRMÅGA: De kraftigaste modellerna kan bära 5-8 kg per beslag (skruv) om hyllan är 25 cm djup. Men du får räkna med att de flesta inte klarar med än 2 kg per beslag (skruv) på en 20 cm djup hylla.
TYPISK ANVÄNDNING: Där utseendet är viktigt och hyllan endast ska bära småsaker, fotoramar och liknande.
Fastmurade beslag
Eleganta hyllor även för ganska tunga saker
Här är det de stänger som du murar fast i väggen som utgör upphängningen. När hyllan sedan sitter fast på stängerna kan man inte se skillnad mellan den dolda upphängningen och det fastmurade beslaget, men skillnaden är som natt och dag. De kraftiga stängerna (eller rören) kräver en stark vägg. De flyttar också in utdragspunkten i väggen och belastningen, som hyllan utsätts för, drar inte ut stängerna men pressar på väggen. Beslagen har därför enorm styrka.
LASTFÖRMÅGA: Beroende på längd, antal, tjocklek på rör och bultar kan de fastmurade beslagen klara av hyllor med stor belastning.
TYPISK ANVÄNDNING: Där du vill ha en dolda fästen som tål mycket.
Konsoler på skenor
För verkstans och kontorets rejält tunga saker
Om du behöver många hyllmetrar för dina saker, t.ex. böcker, verktyg och andra tunga grejer, bör du överväga att sätta upp konsolerna på skenor. De långa skenorna fästs lodrätt på väggen och inte med en eller två skruvar, utan med flera skruvar (vilket fördelar belastningen mellan dem). Det är dessutom långt från väggskenans nedre ände, som är den stora konsolens vridpunkt, och till utdragspunkten vid de översta skruvarna. Detta ger väggskenan och konsolerna en mycket stor lastförmåga.
Väggskenorna har flera fördelar. Genom att sätta upp t.ex. tre skenor på väggen får du plats för tämligen många konsoler (och hyllor). Både skenorna och konsolerna är av metall och finns i olika längder så du också kan variera djupet på hyllorna efter behov.
LASTFÖRMÅGA: Om skenorna har satts fast ordentligt på väggen så har systemet en mycket stor lastförmåga. Du kan sätta upp hela ditt hembibliotek, ett antal tunga maskiner, den stora tv-n eller lägga upp en mängd lister på verkstan. Det är ofta hyllmaterialet som är begränsningen.
TYPISK ANVÄNDNING: Allt som du har i verkstan kan placeras på hyllorna, alla pärmar på hemkontoret, familjens böcker och andra tunga saker.
De långa skenorna minskar den kraft som skruvarna utsätts för. Skenorna kan bära konsoler - och hyllor - som är djupa och tunga.
Väggskenorna kan också ses som en del av hävstångsprincipen. Se bara hur lång den fasta delen, alltså det röda strecket B, är jämfört med djupet på hyllan, som är det gröna strecket A.