Hyllor med dolda fästen kan endast bära lätta saker med mindre fästena muras in i väggen.

Hyllor med dolda fästen kan endast bära lätta saker med mindre fästena muras in i väggen.

När skruvarna som bär ett hyllsystem eller en bokhylla lossnar i väggen så faller hyllor, konsoler och böcker ner. Men det är inte alltid skruven eller pluggen som är orsaken. Det bästa sättet att få upp hyllorna – och böckerna med – är antagligen att välja större konsoler.

Ju längre konsolen är, desto mer klarar hyllan att bära

Det kan verka lite underligt, för varför skulle samma skruvar och pluggar kunna klara av belastningen bara för att konsolen blir större? Det gör de inte heller. Förklaringen är att den stora konsolen minskar belastningen, alltså utdragsvärdet, med exakt samma böcker på samma hylla (hyllor).

Det kan hävstångsprincipen ge oss en bra förklaring till, och ingenjörerna kan räkna vidare, för oss andra är det tillräckligt att komma ihåg tumregeln: Ju längre en konsol (eller ett annat stöd) är på sin väggdel, desto mer kan hyllan på den belastas. Du ska ju vara säker på att hyllan kan bära allt från en liten blomvas till många tunga böcker.

LADDA NED HELA ARTIKELN och få en guide till hur du väljer rätt konsoler.

Redaktionen rekommenderar: Kontrollera väggen med en väggscanner innan du börjar borra!

När du ska sätta upp något på din vägg, behöver du veta exakt, var dina ledningar och rör går. Vi har hört många historier om gör-det-självare, som har borrat i vatten- och elledningar. Med vattenskador och dyra hantverkar-räkningar som följd.

Men detta kan du helt undvika, om du använder en väggscanner.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med väggscanner för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Se de 5 övriga funktionerna: Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorn och dess funktioner.