Hatthylla med klädstång

En hatthylla och klädstång i en och samma konstruktion. Här kan du se hur du bygger den finsnickrade förvaringslösningen från en enda ekskiva som är 18 mm tjock.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kronor
Hatthylla med klädstång

Här kan du se hur du bygger en hatthylla med plats för galgar.

Intro

Är det ont om plats i hallen så kan den här kompakta hatthyllan i kombination med en klädstång vara lösningen. Hatthyllan ger dig möjlighet att ha ett ställe där du kan lägga cykelhjälmen eller ställa väskan, medan du kan förvara ytterkläderna på klädstången.

Vi bygger hatthyllan av spillvirke, nämligen en bit av en ekskiva på 18 mm, som vi sågar ut med en bordscirkelsåg. Resultatet blir ett läckert snickeriarbete som inte är svårare än att de flesta klarar av det.

Instruktion

01
Såga ut delarna och sätt ihop dem 4 Steg

Såga ut alla delar i rätt längd och bredd. Här sågar vi ut delarna från en 18 mm stavlimmad ekskiva och använder en bordscirkelsåg för ändamålet. Du kan också använda en cirkelsåg eller sänksåg med styrskena.

Se till att göra alla olika hack och vinklar innan du limmar ihop gavlarna (B + A, B + F), underdelen (D) och tvärslåarna (C).

Titta också noggrant på ritningen så du är säker på att du sågar vinklarna åt rätt håll.

1

Såga ut delarna. Borra ett 8 mm hål genom hyllribbor (A) och de två liggande ändribborna (B) (syns inte på bilden). Hålen borras mitt på ribborna med ett centrumavstånd till kanten på 18 mm. Gör också bakstycket (E).

2

Limma ihop de tjocka gavlarna (B + A och B + F). Titta noggrant på ritningen och se till att alla hack och vinklar vänds åt rätt håll.

3

Limma och skruva fast tvärslåarna (C). De består av två bitar som har limmats ihop. De fästs med träplugg i de liggande gavlarna (B + A) medan de i de stående (B + F) får en lämplig skruv.

4

Montera hatthyllan genom att limma fast hyllribborna (A) i tapparna på bakstycket (E). Här döljs bakstycket bakom den långa list som används för att fixera konstruktionen. Stick stålröret genom hyllribborna och skruva fast gängstången i stålröret med låsmuttrarna. Fixera konstruktionen medan limmet härdar.

Så här gör du fogarna

För att göra fogarna (E) där bak, där hyllribborna (A) ska limmas fast, får du använda dina snickerikunskaper. Du behöver också en listsåg och ett stämjärn.

Börja med att markera hur breda och djupa tapparna ska vara, såga kanterna (se till att de blir likadana) och avsluta med att jämna till hacken med ett stämjärn.

Du kan också välja att göra fogarna med en kap-/gersåg eller en handöverfräs.

Material

18 x 36 mm ribbor
(sågas ut från 18 mm ekskiva):

 • 12 hyllribbor (A) à 30 cm
 • 4 ändribbor (B) à 30 cm
 • 4 tvärslåar (C) à 20 cm
 • 2 underdelar (D) à 48 cm
 • 1 bakstycke (E), 44,4 cm
 • 2 insidor (F) à 28 cm

Dessutom:

 • 8 mm stålrör, 6 mm gängstång, 6 mm låsmuttrar, plugg, skruv, träplugg och lim.

Tidsförbrukning

Pris

Från 500 kronor och uppåt

Svårighetsgrad

Alla ribborna har samma dimension. Och när du väl har sågat till dem går de enkelt att sätta ihop.

Ritning

Multimedia

Video

Så här använder du bordscirkelsågen

I den här videon lär du dig hur du arbetar med sågen. Sågbordet och de många olika inställningarna ger möjlighet att såga långa, exakta snitt – både raka och i vinkel och med olika djup och bredd – så att du kan klyva paneler och brädor på längden, göra spår i brädor, kapa till mindre skivor exakt och mycket mer.

Video

Återskapa gängningen

Video

Fördela limmet med en pensel

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Möbler