Flexibelt hyllsystem

Med den här smarta förvaringsväggen får du hjälp att få koll på alla dina saker. Den franska upphängningen ger stor flexibilitet och riktigt många alternativ. Läs här och få inspiration att göra din helt egna version.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
15 timmar
Pris
6.000 kronor
Flexibelt hyllsystem

Bygg din egen förvaringsvägg och blanda lådor och hyllor som du vill.

Intro

Oavsett om det är barnens rum eller garaget som behöver mer förvaringsplats, så är lösningen med fransk upphängning genialisk.

Fransk upphängning består av två diagonalt sågade lister. Den ena listen sitter här på baksidan och den andra sitter på förvaringslådan. Det gör det möjligt att flytta runt lådorna i olika kombinationer.

Lådorna byggs med snygga så kallade sinkade hörn och är gjorda så att det är lätt att se vad som är i dem - även när de hänger på väggen.

Det hela byggs här av björkplywood. Vill du komma undan lite billigare kan du välja MDF eller vanlig plywood. Och vågar du dig inte på att sinka hörnen så kan du även mycket väl skruva ihop lådorna.

Instruktion

01
Baksida och lister 5 Steg

På baksidan monteras den ena halvan av den franska upphängningen.

När du har bestämt hur många lådor du behöver och hur stora de ska vara, så kan du mäta hur stor baksidan och upphängningslisterna ska vara. Det är en bra idé att göra baksidan och listerna ca 5 cm bredare än förvaringslådorna.

Här har vi valt en höjd som har plats för 25 diagonalt sågade lister som monteras helt parallellt och med ett inbördes avstånd på 8,5 cm.

1

Såga till skivan. Det är en bra idé att göra skivan ca 5 cm större jämfört med lådorna - både på höjden och bredden. En sänksåg med skena är perfekt för de långa snitten.

2

Såga till listerna. Först sågas de 6,5 cm höga. Därefter rundas två av kanterna av. Det görs lättast innan de sedan ska delas i två diagonala lister.

3

Dela nu de 6,5 cm höga listerna så att du får två lika stora diagonala lister av varje. Listernas längd beror på baksidans bredd.

4

När listerna ska fästas på baksidan skruvas de fast bakifrån. Markera noga alla skruvraderna och skruva sedan i skruvarna lite med max 20 cm avstånd.

5

Montera listerna så att det blir plats för den andra delen av upphängningen (på förvaringslådorna). Här är det 8,5 cm från kant till kant på listerna.

02
Förvaringslådor 7 Steg

Förvaringslådorna kan vara stora, små, smala eller breda - men alla med en öppen framsida, så att det är lätt att se vad som är i dem, även när de sitter på väggen.

Alla de snygga och eleganta lådorna har här sinkats ihop. Vågar du dig inte ge dig på det, kan du naturligtvis även nöja dig med att bara sätta ihop dem med lim och skruv.

1

Bredden på förvaringslådorna bestäms av hur stor baksidan är. Kom ihåg att det ska vara lite luft mellan lådorna, så att det går att ta tag i dem.

2

Börja med att såga ut delarna till lådorna. De stora skivorna delas lättast med sänksåg med skena.

3

När delarna till lådorna har sågats ut kan du markera för vinkeln på de sneda framsidorna. Alla vassa kanter rundas av.

4

I botten på lådans sidor fräses eller sågas ett spår som motsvarar bottenplattans tjocklek (här 9 mm).

5

Bottenplattan limmas fast i spåret när lådan sätts ihop. När sidorna, baksidan och framsidan sitter ihop, är bottenplattan låst och behöver därför inte fästas något mer.

6

Vassa kanter rundas av på fram- och ovansida. Använd en handöverfräs om rundningen ska vara tydlig. Alternativt kan du slipa kanterna med sandpapper.

7

Om hörnen har sinkats limmas lådan ihop. Till sist slipas fogarna med en slipmaskin så att det hela blir jämnt och fint.

Material

  • 18 mm björkplywood (här 4 skivor à 122 x 244 cm)
  • 9 mm björkplywood (här 1 skiva, 122 x 244 mm)
  • Trälim 3,5 x 30 mm skruv
  • Sandpapper, korn 120 och 240

Specialverktyg

  • Bordscirkelsåg
  • Handöverfräs
  • Sänksåg med skena
  • Försänkare

Tidsförbrukning

Ca 15 timmar för en vägg med 12 lådor.

Pris

Ca 6.000 kr (med björkplywood). Väljer du plywood av barrträd är priset ca 4.000 kr medan det kostar ca 3.000 kr att bygga i MDF. OBS! Priserna på byggskivor varierar kraftigt över tid.

Svårighetsgrad

Om du tidigare har arbetat med bordscirkelsåg är det bara att sätta igång. Annars krävs lite övning.

Ritning

Lådor i olika storlekar

Den franska upphängningen ger möjlighet att enkelt och lätt flytta runt förvaringslådorna. Därför är det också läge att göra lådorna i flera olika storlekar, så att de passar precis för vad de ska användas till.

Du kan också t ex göra hyllplan för lampor och tavlor överst, smala lådor på mitten till lite av varje och stora lådor längst ner till barnens leksaker. På ritningen ser du en låda som är 30 cm hög, 34 cm bred och 26 cm djup. Vill du ha lådor och hyllplan i andra storlekar kan du enkelt anpassa måtten till det.

Det är en bra idé att göra en skiss av skivan och de önskade lådorna i skala 1:10 innan du sätter igång. Då kan du vara säker på att allt får plats.

Lådor i olika storlekar

Video

Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Exakt mätning med tre kontrollpunkter

Låt cirkelsågen såga i underlaget

Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Möbler