Behöver din stol en ny sits? Vi visar hur du flätar en ny. Och mönstret väljer du själv.

Flätad sits – gör det själv

Om du har gamla, slitna stolar med flätade sitsar, behöver du inte kassera dem om de börjar bli slitna. Flätning av stolsitsar är nämligen inte särskilt komplicerat. När du har lärt dig tekniken kan du enkelt själv ge stolarna nytt liv.

Fläta sitsarna i mönster

Om det ändå är dags att fläta om sitsarna, kan det kanske vara kul att välja ett nytt mönster. Det klassiska rutmönstret med 15 fästpunkter är populärt, men även kuvertmönstret kan ge ett vackert resultat. Flätning av stolsitsar kräver varken stor kunskap eller avancerade verktyg. Du behöver faktiskt inte mer än en sax, en tumstock och en snickarpenna.

Flätning av sitsar med garn

Vid flätning av stolsitsar finns det flera olika material att välja mellan. Man räknar med att det går åt cirka 130-140 meter, men ha gärna lite för mycket för säkerhets skull. Om du råkar göra fel när du flätar kan du lätt pilla av materialet igen och fläta om. Pappersgarn, sjögräs och sisalrep är alla lämpade för flätning av stolsitsar.

Börja i ett hörn

Vid flätning av stolsitsar där du vill fläta i rutor, ska du göra flätningen i raka banor. När du börjar att göra mönstret ska du hålla fast flätmaterialet i sargen. Här kan du använda en stor klämma till att hålla fast repet/garnet. När du har flätat ett fält där du till exempel drar garnet 15 gånger runt stolens ram, snurrar du garnet ett par gånger runt sargen, så att du får ett mellanrum till nästa fält. Fortsätt sedan på samma sätt, från bägge sidor, tills stolsitsen är helt täckt av flätningen.

Fläta stolsitsar på en dag – hämta instruktionen och se hur

Flätning av stolsitsar är alltså inte ett komplicerat gör det själv-arbete, och den stora fördelen är att du bara kan börja om ifall du skulle göra fel. Om du hämtar instruktionen kan du se hur Gör Det Självs duktiga expert ger gamla stolar nytt liv genom att fläta nya stolsitsar. Lycka till!