Bygg en lyxbänk av restträ

Vi visar hur du kan bygga en billig lyxbänk av gammalt restträ - på en helg.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
1000 kronor
Lyxbänk av restträ

Använd dina trästumpar och bygg en lyxbänk med snygga skarvar.

Intro

Om du till exempel har skurit ut för en diskbänk och har en bit av skivan till köksbänken över, kan den användas till annat än bara en skärbräda. Vi visar dig hur du tillverkar en enkel, ljus och elegant möbel med snygga, pluggade skarvar.

I gör-det-självbeskrivningen kan du se, hur du:

  • sågar och hyvlar bänkens ben
  • Limmar ihop bänken med starka limskarvar
  • gör en mall för identiska lameller
  • gör snygga pluggade skarvar

Instruktion

01
Spikraka ben 4 Steg

Placera biten på bordscirkelsågen med den korrigerade sidan in mot sidoanslaget. Skär ut sex ben (A) på 3,8 x 4,0 x 44,5 cm. När du är klar med det första benet hyvlar du kanten på skivan innan du skär ut nästa.

2

Ställ in din elhyvel så att du kan bearbeta de sex benen (A) två/tre gånger med hyveln, så att du får måttet 3,8 x 3,8 cm. Skär därefter till bottenstyckena (B) i samma tjocklek, men med en längd på 33,2 cm.

3

Skär till benen (A) och bottenstyckena (B) i kapsågen, så att de får rätt avfasning. Benen ska vara 43 cm och bottenstyckena 33 cm. Se till att klingan är knivskarp så att snittet blir perfekt.

4

Skär till tio lameller med måttet 35 x 3,8 x 2,1 cm. Hyvla ekkanten som är riktad mot sidoanslaget och såga till den första lamellen. Hyvla kanten på ekskivan igen innan du skär till nästa lamell och upprepa processen.

02
Starka limskarvar 4 Steg

Det är viktigt att använda ordentligt med lim i alla skarvar. Påför hellre för mycket än för lite, eftersom överblivet lim lätt kan torkas bort med en fuktig trasa. Upplever du att limmet är tjockt och besvärligt att arbeta med, kan du tunna ut det med ett par droppar vatten och eventuellt pensla på limmet.

1

Placera de tre delarna till det första benet längs en rak del. Fäst en kraftig bit maskeringstejp tvärs över skarvarna och skär bort överbliven tejp. Sätt därefter fast två tejpbitar i längsgående riktning.

2

Passa till det ena och det andra benet (A) i lodrät position och kontrollera att de bildar en vinkel på 90 grader. Fixera skarvarna med maskeringstejp och kontrollera att det sipprar ut lim vid skarvarna.

3

Gör den andra sidan (A + B + A) på samma sätt och lägg dem båda på hyvelbänken med de två mellanstyckena (A) emellan. Sätt tejp på skarvarna - först på tvären och sedan i längsgående riktning.

4

Vänd möbeln, limma skarvarna och res båda benen upp i lodrät position. Fixera med tejp och kontrollera återigen att alla skarvar är 90 grader.

03
Identiska lameller 6 Steg

En möbels framtoning beror i hög grad på finishen. I det här fallet innebär det att lamellerna ska vara helt identiska och att pluggarna ska sitta på två spikraka rader, så att man inte blir ”sjösjuk” av att se pallen uppifrån. Vi prioriterar därför att göra en smart mall så att vi kan vara säkra på att borra på samma ställe varje gång.

1

Medan underredet torkar i en timme ska lamellerna färdigställas. Spänn fast dem i hyvelbänken en åt gången och slipa med slippapper, korn 240. Fixera ordentligt i maskinen så att du inte får ”skeva” kanter.

2

Medan lamellen fortfarande sitter fast i hyvelbänken, ska de två kanterna med ändar som är riktade uppåt på möbeln rundas till med ett par hyveltag eller en bit slippapper, kornstorlek 120, på en slipkloss.

3

Skär ”rent” på den ena änden av lamellerna och sätt därefter en stoppkloss på din kapsåg. Med klossen korrekt placerad säkerställer du att alla lamellerna får en längd på exakt 33 cm.

4

Alla pluggar ska sitta på exakt samma sätt i alla våra bitar. Vi skapar därför en mall av en överbliven lamell och tre plastklossar. Plastklossarna är en aning bredare än lamellen.

5

Lägg en lamell under mallen och kläm ihop båda delarna ordentligt med ett par tvingar. Placera lamellen ovanpå en överbliven träbit och borra genom mallen, lamellen och en bit ned i det överblivna träet.

6

Borra hål till pluggarna och markera gärna djupet på borret med en bit tejp. På så sätt säkerställer du att hålet blir tillräckligt djupt - och att du inte borrar hela vägen genom konstruktionen.

04
Snygga skarvar 5 Steg

Något av det första som man lägger märke till på en fin möbel är skarvarna. Vi väljer därför att använda pluggar och lim i stället för skruvar i möbelns skarvar. För att de synliga skarvarna med pluggar ska bli perfekta, ska du använda ordentligt med lim och låta cirka 5 mm av pluggarna sticka upp från lamellerna. Därefter sågas de bort med en fogsvans så att de endast sticker upp 1-2 mm. Dessa millimetrar slipas sedan bort så att pluggarna praktiskt taget smälter samman med lamellerna.

1

Fyll hålet med lim och banka ned en plugg så långt att den sticker upp ca 5 mm. Såga bort pluggen med en fintandad fogsvans så att 1-2 mm fortfarande sticker upp.

2

Fördela lamellerna på underredet så att de ligger parallellt med varandra och på ungefär samma avstånd. Borra genom alla lamellerna med ett 7,5 mm-borr - återigen med tejp på borret.

3

Ta bort lamellerna igen, en åt gången, och numrera varje enskild lamell på baksidan, så att de kan placeras i samma ordningsföljd. Borra därefter alla hålen upp till 8 mm.

4

Fyll på med lim i de två första hålen på underredet och på lamellen. Placera den första lamellen ovanpå och banka därefter ned båda pluggarna i botten. Pluggen ska sticka upp ca 5 mm ovanför lamellen.

5

Såga bort så mycket av pluggarna att 1-2 mm sticker upp och slipa ned resten med en excenterslip. Börja med korn 80 och slipa hela sittytan tills den är plan. Byt till korn 120 och därefter till korn 240. Runda av kanterna med slippapper på en slipkloss. Avsluta med korn 600 på excenterslipen så att möbeln blir silkeslen.

Material

  • 6 ben (A) à 3,8 x 3,8 x 43 cm
  • 2 bottenstycken ( B) à 3,8 x 3,8 x 33 cm
  • 10 lameller à 3,8 x 2,1 x 33 cm
  • 28 träpluggar och trälim

Specialverktyg

  • Bordscirkelsåg, kap-/geringssåg, elhyvel och excenterslip.

Tidsförbrukning

En helg.

Pris

Nästan gratis om du har bitar från en bordsskiva över. Annars kostar det ca 1000 kronor om du ska köpa skivan.

Svårighetsgrad

Lyckas man placera tejpen korrekt är det ett oproblematiskt projekt, för den som är en van gör-det-självare.

Ritning

3D-modell

3D-modell

Enkel bänk

När du zoomar in på modellen, kan du se alla de små detaljerna.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Smarta fogar

Det är pluggen som håller ihop möbeln.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Ben monteras i vinkel

Lägg märke till hur riktningen på benens vinkel varierar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Djupet avgörs av ribbor

Längden på ribborna är lika med djupet på själva bänken.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

VERKTYG: Så här använder du bordscirkelsågen

I den här videon lär du dig hur du arbetar med sågen. Sågbordet och de många olika inställningarna ger möjlighet att såga långa, exakta snitt – både raka och i vinkel och med olika djup och bredd – så att du kan klyva paneler och brädor på längden, göra spår i brädor, kapa till mindre skivor exakt och mycket mer.

VERKTYG: Så här använder du elhyveln

I den här videon lär du dig hur du använder elhyveln för att få ohyvlade brädor och annat grovt virke till att bli fint och slätt trä. Hyveln kan ställas in millimeterexakt, så det går lätt att uppnå perfekt snickerifinish.

TIPS: Tryck i plugg med en tving

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Möbler