Bygg en hylla av vattenrör

Du har säkert sett dem i modebutiker, chica, rustika hyllor gjorda av vattenrör. Vill du ha samma stil hemma är det väldigt enkelt att bygga själv. Här får du ett exempel som kan sätta igång din gör-det-själv-fantasi så att du kan bygga din egen bokhylla, garderobslösning eller något annat spännande.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
1.500 kronor
Hylla av vattenrör

Rörhyllan här är enkel att bygga, speciellt eftersom alla delar sätts ihop med insexskruvar.

Intro

Rörhyllor måste inte vara speciellt avancerade att bygga. De kan sättas ihop enkelt med ett smart insexsystem. Du ska bara kapa rören och sedan skruva ihop dem med de skarvbitar som passar. Du kan både få T-rör, böjar och förgreningar.

Här får du beskrivningen på en liten hylla. Bygg den, eller använd den som inspiration för att bygga en helt egen rörhylla.

Instruktion

01
Kapa vattenrören till hyllan 3 Steg

Istället för rör och gängade kopplingar använder vi ett system som kallas Kee Clamp rörkopplingar. De monteras med en insexsnyckel. Samtidigt är kopplingarna förhållandevis flexibla då man kan justera rören några millimeter vid behov, innan de fixeras.

Mät upp och gör en enkel ritning och kapa till rören. Gör sedan en provmontering. Vi gör detta utomhus för att inte repa väggen i entrén, där hyllan sedan ska stå.

1

Kapa rören med en vinkelslip så rakt du kan. Små ojämnheter kommer att döljas av monteringssystemet och inte skapa några problem.

2

Montera rören med olika rörkopplingar. De finns i många varianter. Här använder vi en 90° böj. Och dessutom använder vi en T-koppling.

3

Provmontering. För att inte repa väggen inomhus, monteras hyllan ute mot en förrådsvägg. Nu finns möjlighet att rätta till och göra justeringar innan allt ska in.

A: T-stykke
B: 90° bøjning
C: Rund flange

02
Sätt upp gavlarna till hyllan 7 Steg

Det är viktigt att hyllans gavlar sätts upp helt rakt. Här är en laser till stor hjälp (men du klarar dig förstås med ett vanligt långt vattenpass).

Vi sätter upp hyllan i lod men fäster den bara tillfälligt på väggen. Den ska tas ner igen och målas när vi är säkra på att alla rör har rätt längd och att alla delar är monterade precis som de ska.

Alla delar ska sedan målas med grundfärg och en slutfärg. Sprayfärg ger bäst resultat.

1

Sätt upp hyllan inomhus. Med hjälp av en laser sätts gavlarna på önskad höjd. Lyckligtvis finns en flexibilitet i kopplingssystemet så rören kan justeras i de olika kopplingsdelarna. Hålen i alla runda väggfästen ska markeras.

2

Sedan kan det första väggfästet sättas upp. Borra och sätt in en plugg och skruva sedan fast fästet. Detta är endast tillfälligt.

3

Alla hål borras och nästa väggfäste skruvas fast. Med hjälp av lasern sätts nästa på exakt samma höjd som det första. De går att justera lite om det skulle behövas.

4

Ett bra tips: Markera skruvens längd på borret så att du inte borrar för djupt. Strecket slits bort så det måste ritas dit regelbundet.

5

Kontrollera regelbundet med vattenpass eller laserpass att gavlarna är i lod och jämna.

6

Flytta ut gavlarna och måla dem. Först måste de grundas så att den slutliga färgen kan få fäste.

7

Måla gavlarna med sprayfärg. Slutfärgen är kolgrå och matchar plattorna i hallen. Man måste måla i flera omgångar för att få färgen att täcka helt.

03
Använd golvbrädor som hyllplan 8 Steg

Gamla golvbrädor passar bra som hyllplan till den rustika hyllan. Eftersom vi har ett golv som ändå måste bytas, så passar det perfekt. Du kan självklart använda den typ av hyllplan som passar in i ditt hem.

Vi hade kunnat välja att limma fast hyllplanen på gavlarna men vi väljer en mer elegant metod. Med ett multiverktyg sågar vi ut snitt på brädorna. På så sätt kommer hyllplanen att ligga helt stadigt ovanpå rören utan att röra sig.

1

Vi sågar till brädorna. Vi har valt att hyllplanen ska ligga jäms med utsidan av gaveln. Du kan också låta dem sticka ut lite längre. Allt efter tycke och smak.

2

Hyllplanen sätts ihop. Ett hyllplan består av fyra brädor i bredd. Två brädor i mitten är skarvade. Det ger lite mer liv åt hyllans utseende än fyra lika långa brädor.

3

Spont och not sågas av från de två yttersta brädorna för att skapa raka framkanter.

4

Mät tjockleken på dina beslag. Här är det 6 mm. Det är så mycket som vi måste såga bort om en liten stund.

5

Markera alla ställen där kopplingar, T-kryss eller väggfästen finns. Kom ihåg att märka upp brädorna så att du lätt kan hitta rätt bräda senare.

6

Gör utsnitt där du har markerat. Multiverktyget är perfekt för uppgiften eftersom det kan såga mycket exakt. Är du duktig med ett stämjärn kan det också användas.

7

Nu är utsnitten gjorda. Eftersom brädorna endast monteras med not och fjäder kan de enkelt separeras så att man kan såga in från sidan på mittbrädorna.

8

Så snyggt blir det. De många utsnitten håller hyllplanen på plats.

Material

  • 6 meter 1” svart rör
  • Olika 1” Kee Clamps
  • Grundfärg och sprayfärg
  • Skruvar och pluggar
  • Golvbrädor

Tidsförbrukning

En sådan här hylla kan byggas och målas på en helg.

Pris

Ca 1.500 kr.

Svårighetsgrad

Rörmonteringen är relativt enkel om du klarar av att hantera en vinkelslip. Det svåraste är att såga ut hyllplanen.

Video

Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Så här använder du krysslasern

I den här videon lär du dig allt om krysslaserns funktioner. Lasern markerar helt exakta lodräta och vågräta streck på väggar och tak och är perfekt att använda för en lång rad arbetsuppgifter, t ex sätta upp kakel, upphängning av tavlor, lampor och hyllor, sätta upp maskeringstejp mitt på en vägg och att markera samma höjd i olika rum.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Möbler