6 geniala IKEA-lösningar

Om du väljer att se IKEA som en byggmarknad så kan du köpa billiga möbler och material som du kan bygga vidare på. Då sparar du mycket tid och kan snabbt bli klar med ditt byggprojekt.

IKEA – Sveriges största byggmarknad. Det vimlar av billiga möbler och halvfabrikat som du absolut kan använda till flera av dina byggprojekt om du är kreativ. Köper du halvfärdiga produkter har du redan kommit långt och kan sedan snabbt bli klar med ditt projekt. Inte nog med det: det är oftast den billigaste lösningen så du sparar både tid och pengar.

Små ändringar med stor effekt

Här visar vi dig olika exempel på saker som har hittats på IKEA och byggts vidare på så att de har fått en ny funktion eller ett helt annat utseende med personlig prägel.

Det behövs egentligen inte så mycket för små justeringar kan ha så stor effekt att du sedan inte kan se att den ursprungliga möbeln egentligen var ett skåp från IKEA.

INSPIRATION:
6 IKEA-lösningar du kan göra själv

Från billig bokhylla till exklusiv hyllvägg

En vägg av billiga bokhyllor får en exklusivt look om du döljer fogarna med fina profilerade brädor som du fräser själv.

Här utgår vi ifrån den enkla hyllan Billy från IKEA. Den är av melaminklädd spånskiva och kan sätts ihop med flera andra till en hel hyllklädd vägg. Den kan stylas med endast få hjälpmedel och du kan ge den ett personligt stuk.

Om du sätter ihop flera hyllor blir det snyggast om du ställer dem på socklar så att de kommer upp lite ovanför golvet och du kan stänga av mellan hyllan upptill och innertaket. Skarvarna mellan hyllorna kan du dölja bakom profilerade brädor (färdigköpta eller hemfrästa). Med egen handöver-fräs kan du göra vilka mönster du vill.

Spänn fast en bräda och fräs profiler i den. Här görs spår i mitten på brädan.

Slipa brädan när du har fräst det mönster den ska ha. Grunda brädan och måla den.

Ett högt skåp av tre små

Tre IVAR skåp är stommen i detta höga skåp. De helt släta skåpdörrarna har försetts med profilerade lister hela vägen runt kanten och skåpen har målats vita. Två enkla medel med stor effekt för de ger skåpet karaktär. Skåpet har satts på en sockel för att det ska vara lätt att öppna de nedersta dörrarna.

IVAR skåp kostar 595 kr.

Utrymmet utnyttjas optimalt med tre skåp ovanpå varandra.

Kapa lister 45° i ändarna så att du kan skarva ihop dem snyggt i hörnen.

Listerna fästs med dyckertar. Fäst först varje list med en dyckert på mitten så går det lättare.

Långt skåp i rummet

METOD skåp (80 x 38,6 x 60 cm) kostar 536 kr med två hyllplan.

Här har överskåp aänts till ett långt skåp i ett av rummen. Ovanpå ligger en läcker träskiva.

Limma fast en skiva, t.ex. svart mdf, ovanpå skåpen. Lägg på ett modernt monteringslim på undersidan av skivan.

Sätt fast nya handtag på dörrarna. Använd en mall när du sätter fast handtagen så de kommer på samma höjd på dörrarna.

Badrumsmöbel med tvättställ

Skarva ihop två bänkskivor i 45 grader med lim. Fixera med tejp.

Såga ut för tvättstället med en sticksåg. Se till att skivan som sågas har flera fästpunkter för att den inte ska brytas av.

Skenor för alla lådor

BESTÅ lådskena kostar 50 kr/par

Skenorna från IKEA är billiga, robust och kan anpassas till i stort sett alla lådor och det är därför givet att använda dem om du t.ex. snickrar nya garderober eller skåp till köket. Och du kan använda dem till lådor i verkstan som du fäster under arbetsbordet. Du måste själv borra hålen för skenorna. Använd en borrmall så går det lätt.

Sätt en avståndskloss mellan skenorna som ska motsvara avståndet mellan de lådor som du vill använda. Då kan du vara säker på att avståndet blir lika stort på båda sidorna.

Hög säng med förråd

Du sparar plats om du lyfter upp din säng på en hög sockel och använder utrymmet under den. Där kan du nämligen bygga in skåp som sedan blir ett perfekt förråd.

Här består fronten av fen skåp som har monterats på en trästomme under sängen.

Stommen har satts fast i väggen och ovanpå ligger en skiva för madrassen.

Så här kan regelstommen byggas upp

Du sparar plats om du lyfter upp din säng på en hög sockel och använder utrymmet under den. Där kan du nämligen bygga in skåp som sedan blir ett perfekt förråd. Här består fronten av fen skåp som har monterats på en trästomme under sängen. Stommen har satts fast i väggen och ovanpå ligger en skiva för madrassen.

Så här kan regelstommen byggas upp

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Möbler