Intro
Instruktion
01
Fläckar tas bort
3
Steg
Använd en särskild fläckborttagare för ek om du ska ta bort envisa fläckar från ett ekbord. Är bordet av ett annat träslag, tas de bort med allmän grundrengöring i en mer koncentrerad blandning.
Fläckborttagaren sprutas på det torra, obehandlade bordet. Det är en bra idé att använda plasthandskar.
Ge fläckborttagaren tid att verka i 30-60 minuter så att den tränger in ordentligt i träet. Behandlingen kan eventuellt upprepas.
02
Bordet rengörs
3
Steg
För att kunna komma åt ordentligt tas bordet isär. Medan fläckborttagaren får tid att verka på bordsskivan, sätter vi igång att tvätta underdelen.
När hela bordet har tvättas grundligt och torkat, sätts det ihop och ställs för att torka. Låt det torka i 24-48 timmar. Viktigt! Undvik att ställa det i närheten av värmekällor eftersom det då kan ”slå” sig.
Stryk på grundrengöringsmedlet, först med lätt hand så att det fördelas över hela ytan. Medlet ska verka i 3-5 minuter. Använd t.ex. en skurborste.
Skrubba träet när det är tillräckligt fuktigt med rengöringsmedlet. Följ riktningen på träets ådring så att borsten kommer ner ordentligt i ådrorna.
03
Sprickor limmas
3
Steg
Bordet här har magasinerats i ett rum med stora temperaturskillnader. Det har resulterat i ett par små sprickor där träet har torkat och spruckit.
Detta kan repareras med hjälp av trälim som fylls på i en kanyl. Den kan tränga in tillräckligt långt, så att sprickan fylls i helt. När limmet har torkat ska bordet slipas så att ytan blir helt jämn.
Blanda trälim med vatten och lite slipdamm så att konsistensen är tillräckligt tunn för att kunna tränga in i sprickan. Här krävs det en del vatten eftersom sprickan är ganska smal.
Fyll sprickan med lim. Kanylen förs så långt ned i sprickan som möjligt, så att den fylls inifrån och ut. Du kan köpa kanyler i olika storlekar på apoteket.
04
Ojämnheter slipas
3
Steg
Bordet slipas i ådringens riktning. Är det mycket djupa repor kan det vara nödvändigt att slipa diagonalt, men avsluta alltid i ådringens riktning.
Slipningen sker i omgångar, först med en bandslip, kornstorlek 60, därefter genom finputsning med en planslip med kornstorlek 80, och slutligen med kornstorlek 100.
Kom ihåg att ta bort allt slipdamm så att ytan är helt ren innan den slutbehandlas.
Bordet slipas med kornstorlek 60. Vi startar med att slipa de mest belastade ställena, den limmade sprickan och de fläckar som syns. Slipa inte för mycket på ett ställe - då kan det skapas fördjupningar.
Kanterna slipas med planslip eller excenterslip. När hela ytan har fått en behandling med kornstorlek 60 byter du till kornstorlek 80 och slipar hela ytan. Avsluta med kornstorlek 100.
05
Så sköter du bordet
4
Steg
När du ger det nyslipade bordet en slutbehandling blir ytan mer motståndskraftig mot t.ex. fläckar och smuts, så att den håller sig fin en längre tid. Här efterbehandlar vi med tvålflingor.
Stryk blandningen med tvålflingor på bordet. Vi börjar med underdelen och arbetar in såpan i träets fåror med skurborsten. Det går inte att arbeta i riktning med träets ådring överallt, men gör det där det är möjligt. Om smeten med tvålflingor blir för torr, tjock eller tung kan du tillsätta lite vatten och röra upp den igen. När såpan har torkat i ca 20 min., torkas den av med en urvriden trasa.
Bordsskivan såpas. Vi börjar med undersidan och vänder skivan uppochner. Ovansidan får en extra noggrann omgång, eftersom det är den som slits mest. Kom ihåg kanterna. När såpan har torkat i ca 20 min., torkas den av med en urvriden trasa.
Torka bort överflödig såpa när den har torkat in ordentligt i träet och det inte finns mer skum på ytan. Använd t.ex. en degskrapa av hårdplast - något som inte repar.
Material
• Grundrengöring
• Fläckborttagare för ek
• Trälim
• Tvålflingor
Tidsförbrukning
1 dag exklusive torktid.
Pris
Ca 300 kr
Svårighetsgrad
Ett bra nybörjarprojekt där alla kan vara med.
Specialverktyg
• Kanyl