3 starka ben till plankbordet

Ett plankbord är snyggt och håller länge, men det är också tungt! Därför kan det vara en utmaning att göra bordsben eller stativ som är hållbara utan att vara klumpiga. Vi visar tre rejäla och snygga lösningar av trä, som alla kan byggas hemma i verkstan.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
10 timmar
Pris
1.000 kronor

Intro

I denna artikel får du beskrivningen på tre olika benstativ som alla är tillräckligt starka för att bära en bordsskiva av massiva brädor: Stjärnstativet, Krysstativet och Trapetsstativet.

Om du är en äkta träskalle, är Stjärnstativet garanterat något för dig. Här finns massor med hantverksmässiga utmaningar. Och du måste hålla tungan rätt i mun för att få allt att stämma.
Själva knutpunkten i mitten består nämligen av hela fem fogar, som alla har diagonala vinklar. Till det kommer krysset överst, som låser och stabiliserar stativet när den tunga bordsskivan läggs på.

Du får detaljerade kap-planer och en noggrann beskrivning, så om du mäter och sågar exakt så kan du mycket väl stå där med ett perfekt resultat.

Krysstativet kräver att du plockar fram en handsåg och ett vasst stämjärn. Men med det sagt, så är det betydligt enklare att göra än Stjärnstativet.

Till sist är det Trapetsstativet. Det är den enklaste av de tre lösningarna. Det byggs av klenare dimensioner, och i motsats till de andra två stativen ska du bara skruva ihop fogarna.

Instruktion

01
Stjärnstativ 5 Steg

Om du är en riktig träskalle så är det här stjärnstativet säkert något för dig. Du måste dock hålla tungan rätt i mun för att få det hela att passa helt perfekt.

Själva knutpunkten i mitten består nämligen av hela fem fogar, som alla har sneda vinklar. Till det kommer fogen överst, som låser och säkrar stativet när den tunga bordsskivan läggs på. Vi ger dig hela beskrivningen, så om du är noga när du mäter och sågar så kan du mycket väl få till det.

1

Stativet består av två långa och fyra korta stjärndelar. De största delarna (A och B) fogas med en bladfog. De mindre delarna (C och E samt D och F) fogas med små träplugg.

Till sist monteras delarna C och E samt D och F på de stora delarna, där de fästs med genomgående gängstänger.

2

De stora delarna (A och B) sätts ihop med en bladfog. Den görs genom att ta bort hälften av materialet i samlingspunkten på båda delarna. Därefter kan delarna tryckas in över varandra. Metoden är densamma när det lilla krysset (G och H) högst upp ska fogas ihop.

Det minsta krysset består av fyra korta delar. E och F är likadana, och det är även C och D. Följ kap-planen noga för att få det hela att passa ihop.

3

På delarna C och D ska det sågas ett hack som slutligen kommer att stötta det stora krysset (A och B).

4

På ovansidan av delarna C och D görs ett tapphål. Tapphålet ska ha samma mått som den sneda tappen på delarna E och F.

5

I de översta delarna (E och F) sågas en sned tapp. Tappen och det sneda snittet på undersidan görs enklast med en fintandad såg. Hålen till träpluggen och gängstången borras sist.

02
Krysstativ 4 Steg

Krysstativet är lättbyggt. Den enkla uppbyggnaden är otroligt stark och stabil. Vi har placerat en tvärgående list, som är infälld och fastskruvad överst på varje bordsben. Listen förstärker själva krysset och gör samtidigt att brädorna kan fästas oberoende av varandra. Ett alternativ till listen kan vara ett specialgjort beslag som sätts på var och en av de fyra ändarna som håller uppe bordsskivan.

1

Den solida bladfogen på mitten skapas genom att ta bort hälften av träet i snittytan på båda kryssdelarna. Såga de tvärgående snitten med en bra handsåg och stäm sedan ut resten av materialet med ett vasst stämjärn.

2

Krysset passar till en bordsskiva som är 90 cm bred. Ska krysset vara bredare eller smalare ändras vinkeln på snitten.

3

Bladfogen är superstark i sig själv, men vi rekommenderar ändå att fogen limmas och säkras med två skruvar som placeras diagonalt mot träets längdriktning. Kom ihåg att förborra så att träet inte spricker.

4

Listen (C) fälls in överst på de två kryssdelarna (A och B). Listen fästs med 4,5 x 80 mm skruvar uppifrån. Förborra och limma fogen.

03
Trapetsstativ 3 Steg

Trapetsstativet är enkelt och elegant, och även om det byggs med klenare dimensioner än de andra stativen, gör formen det ändå otroligt starkt. Metoden är enkel. Nederst fogas det ihop i vinkel och överst skruvas och limmas det bara fast uppifrån.

Om du ska lägga väldigt tunga brädor på dessa stativ, så rekommenderar vi att du sätter en förstärkning på bordets undersida som fästs överst på de båda stativen.

1

Den ena änden av de stående delarna (A och B) sågas i 45°. För att få ett helt rent snitt är det en fördel att använda en kap-/gersåg. Den nedre regeln (C) ska sågas i vinkel i båda ändar. Vinkeln på snittet är 42 grader. Ändarna på överliggaren (D) sågas också i vinkel, så att det inte blir några skarpa kanter under bordsskivan.

2

Skarvarna mellan nedre regel (C) och stående reglar (A och B) limmas och skruvas underifrån. Förborra och förskjut skruvarna.

3

Överliggaren (D) fästs också med lim och skruv. Försänk skruvarna så att det inte sitter spån eller annat i vägen när bordsskivan ska monteras.

Material

Stjärnstativ

60 x 120 mm hyvlat virke (63 x 125 mm sågat):

 • 2 långa delar (A + B) à 168,5 cm
 • 4 korta delar (C, D, E + F) à 55 cm

45 x 70 mm reglar:

 • Toppkrysset (G), 185 cm
 • Toppkrysset (H), 95 cm

Dessutom:

 • 2 st 8 mm gängstänger och 4 muttrar
 • Trälim
 • 4,5 x 100 mm skruv
 • Lack, olja eller färg
 • Runda träplugg på Ø 5 mm

Krysstativ

95 x 95 mm virke:

 • 2 kryssdelar à 103,2 cm

2,5 x 5 cm list:

 • Topplist (C), 83 cm

Dessutom:

 • Lim
 • 4,5 x 80 mm skruv

Trapetsstativ

45 x 70 mm reglar

 • 2 stående delar (A + B) à 68,3 cm
 • Nedre regel (C), 73,6 cm
 • Överliggare (D), 85,5 cm

Dessutom:

 • Lim
 • 5,0 x 120 mm skruv

Tidsåtgang

Ca 8-10 timmar.

Pris

Ca 1.000 kronor.

Svårighetsgrad

Stjärnstativet är en utmaning för varje gör-det-självare. Tålamod och förmåga är ett måste. De två andra lösningarna (krysstativet och trapetsstativet) både går snabbare och är lättare att göra.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Möbler