Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plats för många skor

Skriv ut Spara artikel

Här har vi förvandlat en vrå i en liten hall till ett stort skåp, där familjens alla skor fick plats. Och det tog oss endast två dagar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.700 kronor

Intro

Det gäller att vara uppmärksam och se de möjligheter som bjuds, inte minst när vi letar efter utrymmen i bostaden som kan utnyttjas på ett bättre och effektivare sätt. I denna hall fanns t.ex. en liten vrå på cirka 180 x 27 cm. Djupet var för litet för att sätta upp hyllor och vi hittade inga skåp som kunde stå där.

Men när vi hade satt upp skohyllor på väggarna och avslutat med att montera skjutdörrar, så hade vi ett skoskåp där det rymdes mer än 40 par skor – plus barnens skolväskor. Se här hur det gick till och låt dig inspireras!

Instruktion

Börja med hyllan

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Övre delen av skåpet utgörs här av en hylla. Vi kunde ha låtit dörrarna fortsätta hela vägen upp till taket, men då skulle vi ha fått problem med några kablar, så därför var det optimalt att avsluta skåpet upptill med en hylla.

Topphyllan har monterats på traditionellt sätt på ett par konsoler, som har skruvats fast i väggen. Konsolerna ska vara cirka 5 cm kortare än hylldjupet för annars blir det inte plats för montering av skena till skjutdörrarna. Om konsolerna är längre, kan man bara såga av dem med bågfil.

1

Allt arbete börjar med mätning. Hur högt ska skåpet vara, och hur djupt kan du tillåta dig att göra det? Markera var överdelen ska hamna (här en hylla). Vi kan nu kapa hyllan till önskad bredd.

2

Konsoler för hyllan skruvas fast. Här är det en skruvfast trävägg så vi behöver inte använda oss av pluggar. Är det en betongvägg ska du plugga. Är det en gipsvägg bör gipsskivan förstärkas på baksidan med en regel.

3

Lägg topphyllan (B) på plats, och skruva fast den nerifrån. Om hyllans ovansida ska användas får skruvarna inte gå igenom. Annars kan du använda genomgående maskinskruvar med muttrar. Kolla att den hamnar vågrätt.

Montera skenorna

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Fördelen med att köpa ett färdigt beslagspaket för skjutdörrar är att du får allt som behövs för monteringen: beslag, skenor, brickor etc. och du får dessutom en borrmall, så att du kan placera alla beslagen på rätt sätt. Då kommer också skjutdörrarna att glida som de ska.

Du kan skruva fast skenorna under hyllan, men det räcker faktiskt att använda kraftig dubbelhäftande tejp. Har du golvvärme är det extra värdefullt att slippa borra och skruva. Tejpa i stället fast även golvskenan.

1

Montera stolparna (A) på sidorna, och se till att de sitter absolut lodrätt. Gör de inte det, kan du inte stänga skjutdörrarna. Sätt ett märke 20 mm in från hyllkanten, så får du plats för en täcklist framför den dubbla skenan.

2

Toppskenan (F) kapas till önskad längd med bågfil. I detta beslagspaket för skjutdörrar ingår en dubbelskena. Spänn fast den när du kapar den, men se till att inte skada formen.

3

Sätt dubbehäftande tejp på baksidan av skenan. Du kan förstås skruva fast den, men eftersom den inte ska bära något så duger det med tejp.

4

Sätt fast skenan under hyllan. När du har dragit bort skyddsfolien från tejpen trycker du fast skenan längs det streck du har dragit. Var noga för tejpen hugger direkt.

5

Loda ner från den övre skenan och kolla med tumstock att det är 20 mm från kanten på stolpen in till golvskenan. Denna består av en underdel, som tejpas fast på golvet, och en överdel.

6

Klicka fast den övre delen av skenan på den undre när du har kapat dem lika långa. Nu är det dags att montera rullar på dörrarna, så att de kan glida - inte på - men i skenorna.

Och nu till dörrarna

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

När skenorna är på plats ska dörrarna sättas ihop. Här använder vi vanlig plywood och kantar dörrbladen med lister. Om du vill kan du sätta på profilerade lister och skapa speglar - eller varför inte klä dörrarna med spegelglas? Vi har tänkt avsluta genom att klä dörrarna med tyg, men det går lika bra att slipa, spackla, slipa och måla ett par gånger.

Samtliga beslag monteras med hjälp av medföljande borrmall. Det går zknappt att göra fel.

För att plywooden inte ska synas genom tyget har vi grundmålat dörrarna och strukit kvistarna med kvistlack.

1

Såga till två dörrblad. Här använder vi oss av 13 mm plywood, som vi sågar med sänksåg och sågskena. Det går naturligtvis att använda vanlig cirkelsåg.

2

Kolla beslagen. Till varje dörr går det åt två beslag med rullar, som ska glida i golvskenan, och två beslag som ska styra dörrarna upptill (de två toppbeslagen syns ej på bild).

3

Markera på dörrarna var de olika beslagen ska sitta. Till den sats vi köpte medföljde en borrmall, som gjorde det lätt att markera hålen.

4

Borra för de nedre rullarna. Här används en 35 mm borr (enligt anvisningen). Vi förborrar med en mindre borr innan vi väljer den stora centrumborren. Vi borrar från båda sidor.

5

Slipa alla hål rätt noga så att det inte finns stickor i hålen. De kan lätt vara i vägen för rullarna. Vi fortsätter med topprullarna enligt medföljande mall.

6

Montera beslagen nertill med så långa skruvar som möjligt, men se till att de inte går igenom dörren. Skruva därefter loss beslagen för de ska inte sättas fast förrän dörrarna är på plats. Vi fortsätter med att gör likadant med toppbeslagen.

7

Dekorera dörrarna med ramar. Plywooden ser lite naken och billig ut, så vi dekorerar varje dörrblad med en ram av lister. De ska sticka ner 15 mm för att dölja golvskenan. Listerna fästs med lim.

8

Skivorna grundas och målas, men först stryks samtliga kvistar med lite kvistlack, så att de inte slår igenom färgen och ev. tapet. Om plywooden är ojämn kan du spackla och slipa den innan du färdig-målar två gånger med halvblank färg.

Upp med dörrarna

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Fäst den sista halvan av bottenbeslaget på dörren när du har lyft upp dörren och fäst ena halvan av beslaget på framsidan. Fäll upp den lilla kroken på beslaget innan det skruvas fast.

2

Kontrollera att dörrarna lätt kan dras åt sidan. Det kan eventuellt bli nödvändigt att justera bottenbeslagen en aning. Det görs med en liten skruv.

3

Tapetsera dörrbladet. Här klädde vi dörrarna med ett tyg, som vi tyckte om. Tyget fästes snabbt med häftpistol. Du kanske hellre vill tapetsera eller bara måla? Avsluta med att montera skohyllor på väggen bakom skjutdörrarna.

Material

45 x 70 mm reglar:
• 2 lodräta stolpar (A) à 200 cm

13 mm vitt hyllplan, melamin:
• 1 topphylla (B), 30 x 180 cm

13 mm plywood:
• 2 dörrblad (C) à 90 x 200 cm 7 x 70 mm lister, hyvlade av oss:
• 6 lister (D) à 90 cm 7 x 90 mm lister, hyvlade av oss:
• 2 lister (E) à 201,5 cm

Dessutom
• 1 toppskena (F)
• 1 bottenskena (G) K-50
• 6 konsoler à 25 cm, skruvar, dubbelhäftande tejp, handtag, färg, tyg

Tidsförbrukning

2 dagar plus torktid.

Pris

Cirka 1700 kr för trämaterial, färg och alla beslag.

Svårighetsgrad

Om du har en viss vana att snickra, så blir det rätt lätt för dig att göra detta skåp. En nybörjare behöver kanske hjälp (eller ta god tid på sig).

Ritning

Smidigt med skjutdörrar

Skjutdörrar tar nästan ingen plats och stjäl inget golvutrymme. De är därför perfekta där det är trångt.

De två dörrarna går på räls, eller rättare sagt i skenor. Dessa har fästs under hyllan högst upp och på golvet. Skenorna kunde också ha monterats i taket och dörrarna skulle då ha varit högre. Sidor och bakstycke i ”skåpet” utgörs av fasta väggar.

logga in eller köp tillgång

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Plats för många skor
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka