Läckra hyllor ihopsatta på 4 sätt

En stavlimmad bänkskiva kan på ett enkelt och billigt sätt förvandlas till två läckra och rejäla hyllor. Här får du fyra olika sätt att snickra dem på. Välj den du tycker är snyggast.

Intro

Många av de hyllor man kan köpa duger endast att tända upp i öppna spisen med. Rena pinnaveden! Men väljer du en rejälare variant blir den dyr. Det är anledningen till att vi har gjort dessa läckra, stadiga och massiva hyllor som du snabbt snickrar själv.

Till hyllorna har vi använt stavlimmat, massivt trä som kan köpas till ett förnuftigt pris. Vi hade tur och hittade en 40 mm tjock köksbänkskiva av ask i 62 cm bredd och 300 cm lång.

En sådan skiva kan du såga igenom på längden och få två hyllor med gavlar av den. Och snitsar du till hyllorna med eleganta sammanfogningar ser de riktigt exklusiva ut.

Hur elegant det skall bli bestämmer du själv, så därför får du här fyra varianter av hur gavlarna kan monteras. Varianterna har olika svårighetsgrad men du behöver inga specialverktyg. Dock måste du ha en cirkelsåg som kan ge-ringssåga en 40 mm tjock skiva. Du kan också ha nytta av en handöverfräs men du klarar dig med stämjärn.

En avslutande behandling ger finish

Runda av kanterna en smula med handöverfräs eller hyvel och slippapper. Finslipa alla ytor noga, gärna med maskin. Innan hyllorna hängs upp bör de ytbehandlas för att inte vara känsliga fört smuts och fett. Du kan t.ex. behandla dem med träolja, klar eller färgad. Detta är viktigt om du hänger hyllorna i köket.

Vitpigmenterad olja eller lasyr passar utmärkt på ask och andra ljusa träslag. Är dina hyllor av ett mörkt träslag bör du välja klar olja eller lack (matt eller blank). Olja läggs på rätt flödigt med pensel. Låt träet suga ungefär en halvtimme innan du torkar av överflödig olja med bomullstrasor. Till sist polerar du ytan med torra, rena trasor.
Vänta ett dygn innan du hänger upp hyllorna på väggen med hjälp av sängbeslagen. De ger en dold montering och drar in hyllan tätt intill väggen.

Instruktion

De 4 varianterna:

Virket geringssågas till tre av sammanfogningarna. Delarna sätts ihop vinkelrätt i den fjärde.

Synliga förstärkningar av lister i ädelträ.

Dold förstärkning av pluggar.

Synliga förstärkningar av pluggar.

Enkel sammanfogning med synliga pluggar.

Så här sågar du till delarna

Under arbetet med att såga upp bänkskivan har du nytta av två bockar och ett par reglar som du lägger mellan bockarna. Skivan läggs sedan på reglarna. En sågskena eller spikrakt anhåll är viktigt för snygg och exakt sågning.

Fasa av framkanterna på hyllan med fräs eller hyvel och slippapper. För att kunna geringssåga en 40 mm tjock skiva krävs en cirkelsåg med stort sågdjup. Har du ingen sådan kapar du skivan vinkelrätt och väljer variant nr 4.

1

Lägg sågskenan vinkelrätt på bänkskivan och fäst den med tvingar i ett par reglar som spänns fast på sidorna av skivan. Du kan ev. fästs skenan med skruvar i reglarna.

2

Ställ in cirkelsågen på 45 grader och för den långsamt framåt medan den styrs av sågskenan. Eftersom skivan ligger på reglar ramlar inga delar ner och träet flisas inte upp.

3

Gör ett spår på baksidan av gavlarna. Där skall nämligen sängbeslaget, som används till upphängningen, fällas in. Använd hand-överfräs men det går att stämma ut spåret, som skall vara dubbelt så långt som beslaget.

4

Skruva fast den breda delen av beslaget i den övre änden av spåret. Den smala delen, som här ligger närmast tummen, fästs på väggen och när delarna skjuts ihop låser de varandra.

5

Limma fast de lodräta gavlarna. De hålls på plats av fyra skruvtvingar och en regelbit i bägge ändar. Låt limmet härda ett dygn.

Synliga förstärkningar av lister i ädelträ

1

Limma ihop skivorna när delarna har geringssågats. Här visar vi (med ett par korta bitar) hur tvingarna används ihop med en regel. Limmet härdar på ett dygn.

2

Rita streck 4 cm från kortände och sida enligt fotot. Fäll ner sågklingan helt och håll sågen i hörnet så att klingan är 5 mm från att såga igenom. Dra då ett streck precis framför sågens bottenplatta (vid pilen).

3

Markera för förstärkningarna mitt i en stav. Spänn fast en list eller skiva tvärs över hyllan som stopp för sågens bottenplatta. Listen placeras precis kant i kant med strecket vid pilen.

4

Spänn fast sågens bottenplatta på hyllan med plattan dikt an mot stopplisten (eller stoppskivan) och med klingan mitt över ett streck. Sänk klingan sakta och såga de tre spåren i hörnet.

5

Såga till ett par lister av ädelträ med rätt tjocklek för att passa i spåren. Du kan eventuellt betsa ett par tunna furulister.

6

Stryk lim på listerna och häll lite lim i spåren. Knacka ner listerna efter varandra tills varje spår har fyllts igen. Torka bort överflödigt lim med fuktig trasa. Låt nu limmet runt listerna härda ett dygn.

7

Såga bort de delar av listerna som sticker utanför. Använd japansåg eller fintandad fanersåg. Klipp ett spår i en kartongskiva och lägg under sågen.

8

Slipa ner förstärkningslisterna i nivå med resten av träet men kom ihåg att slipa längs med ådringen. Har du en bandslip så är den effektiv, men det går bra för hand.

9

Den färdiga sammanfogningen är både stark och mycket snygg. Ädelträet bryter ju fint mot det ljusa askträet och det ser synnerligen proffsigt ut.

Dolda förstärkningar av pluggar

1

Borra en rad 8 mm hål vinkelrätt mot den ena geringssågade ytan. Hålen placeras mitt i stavarna och skall vara 5 mm djupare än en halv plugg. Sätt sedan pluggmarkörer i hålen.

2

Pressa ihop de två delarna. Här gäller det att vara noggrann så att delarna hamnar kant i kant och vinkelrätt mot varandra. Borra nu 8 mm hål i den del som markörerna har gjort märken i.

3

Stryk lim på pluggarna och häll ett par droppar i varje hål. Knacka ner dem i en av hålraderna. Stryk lim på den geringssågade ytan och på de uppstickande pluggarna.

4

Sätt ihop gavlar och hylla med hjälp av fyra tvingar och en regel i varje ände. Om du behöver knacka ihop delarna lägg då en kloss emellan för att slippa slagmärken.

5

Den färdiga limfogen ser ut som alla andra geringssågade fogar, men den är förstärkt med fem pluggar.

Synliga förstärkningar av pluggar

1

Förborra mitt i stavarna för fem skruvar med 4,5 mm borr och sätt ihop delarna vinkelrätt med lim mellan. Dra i en skruv i varje hål (t.ex. 5 x 80 mm). Här behöver du inga tvingar.

2

Ta bort skruvarna efter cirka ett dygn, alltså när limmet har härdat. Borra upp skruvhålen med 10 mm borr. Låt hålen bli 6 cm djupa.

3

Kapa 8 cm långa pluggar av en 10 mm pluggstång. Stryk lim på pluggarna och häll lite lim i varje hål innan du knackar ner pluggarna.

4

När limmet har härdat sågas pluggarna av med fintandad såg eller japansåg. Lägg en kartongbit på träet som skydd.

5

Sammanfogningen är enkel och snygg för pluggändarna ser dekorativa ut. Det går rätt snabbt att foga ihop delarna.

Enkel sammanfogning med synliga pluggar

Även om du inte har en cirkelsåg som kan geringssåga, så kan du tillverka de enkla och snygga hyllorna. Du sågar i så fall bara av skivorna vinkelrätt och limpluggar ihop delarna. Du kan sedan välja om pluggarna skall vara synliga eller ej. Här väljer vi att framhäva pluggarna genom att välja kraftig dimension på dem och genom att använda ett träslag i avvikande färg. Tekniken är ungefär som för variant 3: förborra för skruvar där pluggarna skall placeras och limma ihop delarna med förstärkning av 5 x 80 mm skruvar. När limmet efter cirka ett dygn har härdat tas skruvarna bort och hålen borras upp. Stryk lim på pluggarna och knacka fast dem.

1

Såga delarna med vinkelräta kanter, limma och skruva ihop dem.

2

Den enkla sammanfogningen blir snygg när man som här framhäver pluggarna.

Material

40 mm stavlimmad bänkskiva:
• 1 skiva i önskad längd på hyllan (L), plus cirka 55 cm

Dessutom:
• 4 sängbeslag
• 5 x 50 mm skruvar
• Ev. pluggar till väggen
• Trälim
• Slippapper
• Träolja (eller annat ytskydd)

VERKTYG

• Cirkelsåg

Oavsett hur du väljer att sammanfoga dina två hyllor behöver du följande material. Glöm inte att dessutom skaffa de delar som behövs till vald metod.

Pris

Cirka 1 500 kr för två hyllor – pris beror på önskat träslag och ev. erbjudande

Ritning

Så här sågar du till bänkskivan

Eftersom det var rea på en 40 mm tjock bänkskiva av ask valde vi den. Skivan är 62 cm bred och 300 cm lång så den räcker till två hyllor.

Det är egentligen ganska enkelt att snickra hyllan som vi här visar med längden (L). En bit in från kortändarna, 25-30 cm, markeras för sågspår och detta utförs på gering - alltså med sågen vinklad 45 grader medan du sågar. Vi har här valt att gavlarna skall vara lika höga som de är djupa (X). Hyllan sitter tätt mot väggen om du hänger upp den med dolda sängbeslag vars ena del fälls in i gavlarna medan den andra fästs på väggen.

Sängbeslaget syns inte när hyllan har hängts upp. Beslaget består av två delar - den smalare skruvas fast på väggen och den breda sätts infälld i gaveln. Vitsen är att det breda beslaget skall skjuta ner över det smala och då låses delarna fast. Detta innebär att du måste göra ett spår i gaveln som är minst lika långt som dubbla längden av det ihopsatta beslaget. Det finns andra beslag som kan användas men inte alla är lika diskreta och starka som sängbeslaget.

Så här sågar du till bänkskivan

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Förvaring