Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Snabba hyllor på vinden

Skriv ut Spara artikel

En ny konsol gör det superenkelt att bygga hyllor för julpynt, vinterkläder och campingutrustning på vinden utan att skada den tjocka isoleringen.

Hylder til loftet

Intro

Vill du förvara julpyntet och vinterkläderna uppe på vinden, kan du med hjälp av den här nya konsolen bygga rejäla hyllor på några få timmar. På dem kan du förvara prylarna utan att förstöra isoleringen.

Gediget fundament med PL1-konsolen

Konsolerna sticks helt enkelt ned genom isoleringen, så att de griper tag om de vågräta bjälkarna under. Du lägger sedan reglar ned i konsolerna – de slås bara fast i dem – och så har du ett stabilt fundament att bygga dina hyllor på. Eller för den sakens skull, en bra och säker gångbro.

Hyllorna kan antingen byggas av skivor eller ett lager brädor tvärs över reglarna – eller som här, av två lager brädor, först några tvärs över reglarna och sedan hyllan ovanpå. Det sistnämnda är oftast den lättaste lösningen.

Därför är det lätt!

Dessa konsoler fäster i bjälklaget, utan att du behöver ta bort isoleringen, och står sedan redo att bära de reglar som du bygger hyllan av. Det är lättare än att bygga upp ett skelett av trä, särskilt när det ska fästas i bjälklaget under isoleringen.

Instruktion

Konsol och ett lager reglar

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Vi gör i stort sett all sågning nere i verkstaden på en kapsåg med längdstopp. Det går snabbt och lätt, och så slipper vi sågspån i isoleringen.

2

Skär en skåra till konsolen (A). Sätt konsolen på isoleringen över bjälken och tryck ned den så att det blir en markering. I markeringen skär du ned till bjälken. Se upp så att du inte skadar ångspärren!

3

Pressa konsolen (A) genom isoleringen, och justera den tills du märker att den hamnar rakt över den vågräta bjälken. Slå konsolen på plats med en hammare, så att de små spetsarna fäster ordentligt i träet.

4

Konsolen närmast taket sätts ned. För att komma ut under taket behöver du ofta bygga någon sorts gångbro av skivor, så att du inte trycker ihop isoleringen.

5

På var sida av den vinklade bjälken (E) läggs en regel (B). Reglarna slås ner ordentligt så att piggarna får fäste. Konsolerna står på samma bjälke, så att reglarna passar oavsett avstånd mellan konsolerna.

Hyllor av två brädlager

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

På den här vinden har vi en vanlig yta utan skor sten och ventilationskanaler, så det är lämpligt att välja en konstruktion med två lager brädor.

Det första lagret ska bara bära nästa lager tätt inpå gångbron, ut vid taket och mittemellan. Du kan skjuta det fram eller tillbaka för att komma runt bjälkarna så länge nästa lager ligger bra.

Nästa lager utgör själva hyllan. Det går från gångbron ut mot taket. Såga till brädorna ute i trädgården, där det finns mer plats.

1

Det första lagret brädor (C1) fäster du med 2 stk. 4,5 x 60 mm skruvar i varje regel (B). Sätt en i änden av reglarna (B) och en mitt i. Det ska bara ge stöd, så se till att du kommer åt att arbeta.

2

3 meter långa konstruktionsbrädor är det längsta vi kan få upp genom luckan, så vi får förlänga vårt första lager brädor (C1). Det gör vi enkelt med förskjutna brädor, hyllan ska bara ha stöd underifrån.

3

Hyllan (C2) bygger vi av konstruktionsbrädor, som sågats till innan vi bar upp dem. Brädorna fördelas med cirka en fingerbredds avstånd och fästs med 4 x 45 mm skruvar i underlaget (C1).

4

Där hinder kommer i vägen, kan du korta av brädorna (C2). Här kapar vi av två brädor eftersom det inte finns någon plats längre in under taket, då det sitter ett stag på takbjälkarna.

Material

• PL1-konsol (A)
• 45 x 45 mm reglar (B)
• 25 x 100 mm konstruktionsvirke (C)
• 4 x 45 och 4,5 x 60 mm skruvar

PL1-konsolen köper du på nätet hos plusloft.dk. Konsolen kostar runt 100 kronor, och Plusloft meddelar att de levererar till Sverige.

Specialverktyg
• Isoleringskniv

Ritning

Så fungerar pl1-konsolen

PL1-konsolen (A) trycks ned i bjälken (D) under isoleringen, en nära gångbron och en nära taket. Sedan trycker du fast en regel (B) i konsolen på var sida av den vinklade bjälken (E). Det spelar ingen roll om konsolerna står på en rak linje längs taket, du sätter dem där det finns plats.

När det sitter konsoler vid alla bjälkar kan hyllan byggas på flera sätt. Vi lägger tre brädor (C1) tvärs över bjälkarna och bygger sedan upp hyllan av brädor (C2) ovanpå dem.

logga in eller köp tillgång för att se skissen

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Snabba hyllor på vinden
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka