En genial skokarusell

Snygga skor, sportskor, tofflor, stövlar, kängor och alla andra skor kräver plats. Det är hopplöst att hålla ordning bland dem och röran är total. Så behöver det inte vara. Vi har nämligen konstruerat en genial karusell för dina skor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
2.000 kronor

Skorna har sina fasta platser i karusellen. Längst upp står pappas och mammas skor. Och nederst - på barnvänlig höjd - finns barnens skor.

Intro

Det är inte bara i skoaffären det finns många skor. Det gör det också i hallen, där skorna ligger huller om buller. Men nu är det slut med kaos och röra. För här har du lösningen: en unik design av Gör Det Själv – en karusell med plats för inte mindre än 45 par skor. Och du kan lätt hitta rätt par. Du ska bara snurra på karusellen. Vår skokarusell får plats i en garderob eller ett högskåp med standardmått.

Karusellen består av fyra cirkelrunda skivor av mdf med stående rundstavar. Skivorna kan snurra oberoende av varandra runt en lodrät stålstång, som har satts fast på bottnen och under toppen på skåpet. Du behöver inga specialverktyg men det är viktigt att du har ett borrstativ av bra kvalitet, för du måste borra exakt. Det gäller alla hål, oavsett om de ska förses med rundstavar eller om det är hålen i stålstången. Bortsett från att du måste vara noggrann när du mäter, sågar och borrar så är det lätt att tillverka karusellen. Det största problemet är antagligen att lära alla att sätta skorna på plats i den!

Instruktion

01
De stora skivorna 5 Steg

Skokarusellen har tillverkats av 22 mm mdf-skiva. Hållarna görs av 22 mm rundstav och skoskivorna snurrar runt en 40 mm stång av stålrör.

Mdf-skivorna sågas till kvadrater på 56 x 56 cm innan du med passare och en list markerar de punkter där hålen för rundstavarna ska borras.

För att utnyttja platsen i skåpet effektivt gör vi två typer av skivor. Tre av dem delas upp så att det får plats 12 par skor på varje, medan den fjärde skivan delas upp för att rymma 9 par skor i större storlekar (38 och uppåt).

1

Dela den kvadratiska skivan i tårtbitar och markera centrum. För att rita så här stora cirklar behöver du en list. Knacka ner en dyckert genom listen och ner i centrum och rita sedan en cirkel med radien 27 cm och en med radien 24 cm.

2

Med en passare delas skivan upp ytterligare i 12 eller 16 lika stora tårtbitar (se teckningen ovan). Såga ut skivan och putsa av kanterna med slippapper. Du kan först grovslipa med t.ex. bandslip- eller planslipmaskin.

Såga hela tiden längs utsidan av strecket när du gör skivorna.

3

Spänn fast skivan med tvingar och fixera den med en skruv genom centrumhålet. Då får du hela tiden samma avstånd mellan centrum och hålen i takt med att du borrar dem.

Skivan placeras på borrstativet. Palla upp den så att den ligger stadigt och vågrätt.

4

Hålet i centrum borras med 41 mm hålsåg (skivan ska precis kunna träs på stålröret som är 40 mm). Här blir det svårt att använda borrstativ, så du får försöka stötta borrmaskinen så bra du kan medan du borrar hålet.

Borra centrumhålet från bägge sidor och slipa sedan lätt.

5

Använd hålet i mitten på skivan som centrum för borrstativet när du borrar hålen på den inre cirkeln med 22 mm centrumborr. Läs även tipsen i den röda rutan (Viktigt) på nästa sida. Ställ in djupstoppet på 15 mm.

02
De små skivorna 6 Steg

De små skivorna behövs för att hålla stången och de stora skivorna på plats, både på rätt höjd och så att stången står mitt i skåpet.

Även nu använder vi 22 mm mdf-skiva, och det går åt 9 skivor. Alla har samma diameter, 12 cm. Centrumhålet ska även nu vara 41 cm.

Två av skivorna, styrskivorna, sätts längst upp respektive längst ner i skåpet och har till uppgift att hålla stången på plats. De övriga skivorna sätts ovanför och under varje skoskiva. På de tre bär-skivorna, som sitter under skoskivorna och håller dem på önskad höjd, ska du montera två små möbelvinklar - en på varje sida av hålet.

1

Rita skivorna på mdf-skivan med passare. Se till att centrum är tydligt markerat och att varje cirkel har delats i fyra lika stora tårtbitar innan du sågar ut skivorna med sticksåg. Slipa kanterna lätt.

2

Borra hål exakt i centrum med 41 mm hålsåg. Kom ihåg att spänna fast skivorna med tvingar på borrstativets arbetsbord. Borra hålen från båda sidorna och slipa sedan hålet lätt.

3

Använd en bit av stålröret som centreringshjälp när du ska fästa styrskivorna på ovansidan av skoskivorna. Limma fast de små skivorna och förborra sedan för fyra 4 x 35 mm skruvar.

4

Varje bärskiva förses med två små möbelvinklar. Skruvhålen på vinklarna borras upp till en diameter på 6,5 mm. De avlånga hålen ska inte borras upp.

5

Möbelvinklarna fästs mittemot varandra på var sin sida av centrumhålen. Sätt en liten rörstump i hålet och skjut in möbelvinklarna mot röret - så nära som möjligt, dock utan att klämma.

6

I stålröret borras nu 6,5 mm hål så att du kan fästa möbelvinklarna på stången. Hålens placering framgår av ritningen. Du kan passa på att borra flera hål så att du lätt kan ändra placeringen av skoskivorna.

03
På plats i skåpet 6 Steg

När alla små och stora skivor har trätts upp på stålröret i rätt ordning, lyfts röret med skivorna in i skåpet. För att få plats att montera karusellen är det nödvändigt att lyfta och sänka de stora skivorna flera gånger. När du har lyft upp dem fixerar du dem lätt med t.ex. en skruvmejsel, medan du skruvar fast den tillhörande bärskivan i rätt läge. För att sedan kunna fästa de övre styrskivorna måste du släppa ner de stora skivorna. De ska också ner för att du ska kunna fästa den översta styrskivan i skåpet.

1

Leta reda på skåpets mittpunkt både upp- och nertill. När du har gjort det kan du med passare markera omkretsen på styrskivorna.

2

Trä upp alla skivor på stången. Kolla med ritningen att skivorna kommer i rätt ordning innan du lyfter in karusellen i skåpet. VIKTIGT! Vänd alla bärskivor så att möbelvinklarna sitter neråt.

3

När alla skivor sitter på röret kan du fixera dem tillfälligt på sina platser genom att sticka skruvmejsler eller liknande genom hålen under dem. Då skapar du plats i skåpet för att fästa den nedre styrskivan.

4

Den nedre styrskivan monteras först och därefter skruvar du fast den övre. Bägge ska placeras exakt och innanför de cirklar du har ritat med passare. Fäst dem med 4 x 35 mm skruvar.

När du har fäst den övre styrskivan står karusellen stadigt.

5

Sätt de stora skivorna på rätt nivå. Lås dem tillfälligt, markera med tusch och lyft skoskivan ytterligare en bit. Då kan du fästa bärskivan med en M6 x 60 mm maskinskruv genom möbelvinklarna och röret. Lås skruven med bricka och mutter.

6

Skorna har sina fasta platser i karusellen. Längst upp står pappas och mammas skor. Och nederst – på barnvänlig höjd – finns barnens skor.

Material

22 mm mdf:

 • 4 skivor (A), Ø: 54 cm
 • 9 skivor (B+C), Ø: 12 cm

22 mm rundstav:

 • 18 skohållare (D) à 36,5 cm
 • 24 skohållare (E) à 31,5 cm
 • 16 skohållare (F) à 26,5 cm
 • 32 skohållare (G) à 21,5 cm (det går åt totalt 6 rundstavar på vardera 240 cm)

Dessutom:

 • Stålrör, Ø: 40 mm (H), 186,5 cm
 • 90 plastfötter, Ø 22 mm
 • Skruvar: 4 x 35 mm och 4 x 40 mm med skruvhylsor/brickor
 • 7 små möbelvinklar (vinkeljärn)
 • 3 maskinskruvar med brickor och muttrar, M 6 x 60 mm
 • Grundfärg, 0,5 liter
 • Akrylatfärg, 0,5 liter

Specialverktyg

 • Bra borrstativ
 • Hålsåg (41 mm)
 • Centrumborr (22 mm)
 • Metallborr (6 mm)

Svårighetsgrad:

Alla delar ska sågas ut med noggrannhet och hålen ska borras på exakt rätt ställe. Hålen för rundstavarna ska dessutom vara lika djupa. Med borrstativ blir det betydligt lättare.

Tidsåtgång:

Ett par dagar (plus torktid)

Prisbild:

Cirka 2.000 kr

Ritning

Enkel princip

Vår karusell passar i alla standardskåp. Efter ett par små justeringar kan du lätt montera den även i skåp med andra mått.
Vårt skåp är 60 cm brett och 60 cm djupt. Invändigt är det 187 cm högt, 56,8 cm brett och 56 cm djupt. Ditt skåp kan ha andra mått och ändå vara ett standardskåp - måtten beror på vem som har tillverkat skåpet. Mät ditt skåp noga. Rundstavarna placeras i de borrade hålen och hålls fast underifrån med 4 x 40 mm skruvar med brickor. Alla hål har borrats med centrumborr vars spets bryter igenom skivan och ger automatisk förborrning för skruvarna.

Enkel princip

Två modeller

De stora skoskivorna (A) kan rymma 9 par skor i vuxenstorlek eller 12 par barnskor, som inte är så breda. Du väljer själv hur många skoskivor som behövs av varje typ.

På skivan till vänster får det rum 6 par skor längs kanten och 3 par skor i mitten. Till höger får det rum 8 par längs kanten och 4 par i mitten.

Två modeller

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Förvaring