Enkel och mysig läshörna på flera sätt

Vare sig man själv gillar att läsa eller inte så kan en genomtänk och mysig läshörna försköna vilket hus som helst. Förutom att hörnan är smidig att skapa med enkla medel, kan den ge glädje till hela familjen och bli en plats för ro och avkoppling eller bara för en kort stunds meditation eller fika.

Ett enkelt projekt

En läshörna är ett väldigt enkelt projekt, och kräver egentligen varken mycket tid eller en hög budget. Egentligen krävs det inte mer än att hitta en bekväm möbel och bra ljus. Extra mysigt är såklart om det ligger nära ett fönster så man får ett härligt naturligt ljus eller om man i stället väljer att arbeta med belysningen inomhus som dimbara spotlights eller mer romantiska ljusslingor.

Användningsområden

Men oavsett hur man väljer att planera hörnan, och om den ska vara en plats för läsning, slots spel på mobilen, eller för en njutningsfull fika, är målet detsamma - att det ska bli en välkomnande plats. Nedan listar vi några tips för att maximera ytan och hur den anpassas för de olika aktiviteterna maximalt.

Läshörna

Första anledningen till att bygga en läshörna är självklart för att just läsa. En bra läshörna passar såväl barn som vuxna och genom att lägga dit en hög med kuddar och filtar blir bänken skön att sitta i och hjälper en att verkligen sjunka in i litteraturens världar och mysterium. Det funkar självklart lika bra för fysiska böcker som för ljudböckernas lugnande röster.

För att ge läshörnan en extra fin touch kan man såväl bygga dit en bänk som att kombinera den ihop med smarta bokhyllor. Några förslag på mysiga bokförvaringar är en hängande bok-korg, en rullvagn med hyllplan där man ställa såväl böckerna som kaffet, eller en hylla inbyggd i väggen för ett annorlunda men mysigt bokställ. Glöm heller inte att montera en extra läslampa för efter skymningstid.

Spelhörna

En mysig hörna är även en perfekt plats för en spelstund som passar alla åldrar: vare sig det är barnen som vill leka med leksaker eller att familjen samlas för ett spännande och utvecklande sällskapsspel. Genom att ge spelet sin egen plats i hemmet så blir spelstunden extra festlig och dessutom får familjen en inbjudande plats att umgås på.

Extra mysig fika-plats

En fönsternära läsningshörna funkar även perfekt för en mysig fikastund. På våren är det perfekt för att känna värmen från solen utan att känna den svalkiga svenska vårluften. Under sommaren kan man lyssna på smattrandet av sommarregnet, medan man på hösten får en perfekt plats att se när de vackra höstlöven faller från träden.

Hörnan skapar en ännu mysigare stämning än köksbordet, och är perfekt för en informell liten samtalsstund.

Sammanfattning

En läshörna är det perfekta projektet då det är enkelt, bra för barn och vuxna, och kan anpassas helt till såväl rummets struktur som säsongernas färger då det är lätt-dekorerat. Hörnan har även många funktioner och kan användas till alla möjliga typer av stunder som kräver högre mysfaktor.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inredning