Intro
Enkla regler för en bra trappa
Den klassiska, matematiska formeln för hur man snickrar en trappa utgår från längden på ett normalsteg, 63 cm. Och formeln säger att 1 stegdjup + 2 steg-höjder = 63 cm.
Stegdjupet är här inte planstegets djup utan avståndet från sättsteg till sättsteg (den lodräta biten mellan två plansteg). Här har vi inga sättsteg, så vi tar måttet på vangstycket, och där är stegdjupet 23 cm. Steghöjden är 20 cm, oavsett om man tar meds tjockleken på planstegen eller ej.
Instruktion
01
Vangstyckena
4
Steg
Till vangstycken har vi valt tryckimpregnerat virke, 50 x 150 mm. Varje stycke är 240 cm långt, men kortas av lite grann innan slutlig montering. Du kan säkert inte använda våra mått - om du inte ska göra en trappa som passar till en 140 cm hög terrass - så du måste ändra dem lite.
Vi använde trappformeln, för att få fram ett par alternativ, och av dessa valde vi en trappa med ett stegdjup på 23 cm och ett steghöjd på 20 cm. Samma beräkningar ska du också göra för att få fram måtten på din trappa.
Vi sågar inte 23 cm djupt i vangstyckena utan nöjer oss med hälften. Den bortsågade biten vänds och fästs på vangstycket (se föregående sida).
Trekanterna sågas ut från det första vangstycket med sticksåg eller fogsvans. Därefter vänds de bortsågade bitarna och fästs på vangstyckets ovansida med pu-lim och en lång skruv. Vangstycket används sedan som mall för de två andra.
Vangstyckena slipas när limmet har torkat. Se till att få slät övergång mellan fastlimmade bitar och vangstycke. Här använder vi vinkelslip med slipskiva för snabb slipning.
Vangstyckena sätts fast på bjälklaget under terrassen med balkskor. Var noga med att ovansidan på de tre styckena hamnar på samma nivå och en stegtjocklek under terrassbrädorna.
02
Steg med pluggar
4
Steg
De sju trappstegen består vardera av två brädor, som sätts fast med två skruvar i var och en av de tre vangstyckena. Det innebär att du ska dra i 84 skruvar, så även om du snickrar en kort trappa, lönar det sig att systematisera arbetet.
Det ser snyggast ut om alla skruvhål pluggas igen, så det gör vi. Inte nog med att ytan blir hel och fin. Pluggarna gör också att det inte kan samlas vatten ovanför skruvarna, vilket kan leda till rostangrepp och att träet får röta.
Vi har allt som behövs till arbetet, för det användes vid läggning av terrassen: en elektrisk listsåg, en borrmall som bestämmer hålens placering och ett djupstopp för borrning av plugghål.
Pluggarna sågar vi av en rundstav av teak som är lite ljusare än bangkirai, så det ser dekorativt ut. Bäst är förstås att borra ut pluggar ur en teakbräda, men teak är så hårt att det nästan inte suger vatten och vi slipper besväret med att borra.
Skruvhålen borras med hjälp av en borrmall, en bräda som är försedd med två borrhål. Dessa har placerats exakt i förhållande till brädans kanter. Mallen läggs på de brädor som ska borras. Ett snöre styr oss mot mitten av vangstyckena
Hålen för pluggarna borrar vi med spiralborr. Som djupstopp använder vi en bit 45 mm rundstav, som vi har borrat ett 16 mm genomgående hål i. Längden på rundstaven har anpassats så att borren ska sticka ut 10 mm.
Material
Material 50 x 150 mm tryckimpregnerat trä:
- 3 vangstycken à 240 cm
25 x 145 mm terrassbrädor (trall) av t.ex. bangkirai:
- 14 plansteg à 150 cm
Dessutom:
- 3 balkskor, cirka 50 x 90 mm
- Rostfria skruvar, 4,5 x 60 mm
- Rostfria ankarskruvar, 4,5 x 60 mm
- 84 pluggar av ädelträ, kan ev. kapas av en rundstav
- Träolja
- Pu-lim
Specialverktyg
- Listsåg och sticksåg
- Slipmaskin, t.ex. planslip eller vinkelslip
- Pluggborr
Tidsförbrukning
En eller två arbetsdagar.
Pris
En trappa med sju steg: Bangkirai kostar c:a 2800 kr. Tryckimpregnerat trä är billigare, c:a 1200 kr.
Svårighetsgrad
Det är relativt lätt att snickra en enkel trappa. Du kan sedan komplettera med detaljer efter tycke och smak.