Ta bort en vägg - utan att lämna några spår

Med lite planering och god förberedelse är det överkomligt att själv utföra arbetet med att riva väggen och dölja spåren efter den, när två rum slås ihop.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
500 kronor

Intro

Om du är försiktig när du tar ned väggen, så tar angränsande väggar sällan någon större skada. Du kan dölja spåren med spackelmassa och efterföljande målning eller tapet.

Gipstaket kräver varken stor precision eller dyra verktyg. Det är lätt att jobba med gipsskivor, och de sista spåren kan döljas med spackelmassa och målas över.

Golvet är den största utmaningen, men om du gör det rätt så får du ett strålande resultat. Du ska göra en ersättningsbit i trä som är så lik golvet som möjligt, eller eventuellt kontrasterar golvet i en annan färg.

VIKTIGT! Se upp med bärande väggar.

De icke bärande väggarna kan avlägsnas utan problem. Men ofta kan en eller flera av byggnadens invändiga väggar vara en del av den bärande konstruktionen, där väggen stöttar takstolar eller bjälkar underifrån. Är det fallet kan du inte ta bort väggen hur som helst.

Om du har ritningar över byggnaden kan de ofta avslöja vilka väggar som ingår i den bärande konstruktionen. Är du tveksam, fråga en byggnadsingenjör om råd.

LÄS OCKSÅ: Så river du en bärande vägg

Instruktion

01
Goda förberedelser 5 Steg

Finns det el dragen i väggen ska du ta hem en elektriker för att koppla ur och dra nya kablar.

Se till att täcka golvet ordentligt och börja sedan med nedmonteringen ovanifrån. Om du sågar väggen i mindre stycken blir den lättare att hantera, men var samtidigt vaksam på att inga bitar faller ned och skadar dig själv eller golvet.

1

Ta bort foder och karm. Skruva av fodren om det är möjligt. Det är smidigare än att bryta loss dem med kofoten.

2

Skydda golvet med några hårda masonitskivor som du tejpar fast runt om väggen. De tål de stötar som kan uppstå.

3

Börja ovanifrån med biten ovanför dörröppningen, det är den delen som löper störst risk att falla ned. Såga i små bitar som du kan hantera.

4

Skär loss väggen, så att du inte skadar taket eller angränsande väggar.

5

Ta bort lite åt gången genom att såga lodräta snitt, slå sedan av bitarna med en tung hammare. Håll i bitarna så att de inte faller ned på golvet.

02
Dölj alla spår i golvet 7 Steg

Golven fogar vi samman med en bit som liknar det existerande golvet.

I det här fallet är vi tvungna att vända på golvbiten och bryta mönstret. Trots det blir slutresultatet riktigt bra och lappningen är inte särskilt synlig.

1

Lägg nya bjälkar med 40 cm mellanrum och kila fast dem mot golvet. Applicera lite trälim mellan bjälke och golv, lås sedan ihop kilarna med en skruv.

2

Såga rent kanterna intill hålet med en sticksåg eller cirkelsåg på skena. Sågsnittet vinklas ca. 10 grader, så att öppningen blir som bredast uppåt.

3

Använd en multisåg till den sista biten mot väggen. Se till att hålla samma vinkel som resten av snittet.

4

Såga till ett stycke golv, så att det passar precis i hålet. Kanterna sågas med samma vinkel som hålet, då får du den perfekta ”lapp-biten”.

5

Limma kanterna på golvbiten, och placera den i hålet. Banka och tryck ned så att den hamnar i nivå med resten av golvet.

6

Skruva fast biten i bjälkarna med en 40-50 mm lång skruv. Börja med att borra upp ett hål så att skruven kan försänkas.

7

Huvudet på den försänkta skruven gömmer du under en plugg som du limmar fast. Torka bort överskottslimmet innan det torkar.

03
Fixa taket och väggen 6 Steg

För att bli av med spåren efter väggen sätter vi en remsa gips i i taket där väggen har varit förankrad.

De angränsande väggarna ska dessutom spacklas och slipas, så att de sista spåren kan döljas med en ny omgång tapet eller färg.

1

I taket sätts en ny bjälke upp, eller så justeras den existerande så att det finns plats för en bit gipsskiva i hålet efter väggen.

2

Skär rent kanterna intill hålet. Dra med kniven en gång till, så att gipsskivorna får en liten diagonal och skarp kant.

3

Skruva fast gipsremsor som är lite mindre än hålet i bjälkarna. Skarvarna måste sitta under en bjälke.

4

Tryck upp spackelmassa i sprickorna. Spackla ytterligare 2-3 gånger utan slipning, tills lagningen är i nivå med taket. Avsluta med en lätt slipning.

5

På väggen ska du först ta bort rester av bruk, armering och annat som sticker fram. Du kan antingen slipa eller såga bort ojämnheterna.

6

Spackla övergången mellan väggarna 2-3 gånger utan mellanslipning. När spackelmassan är torr, kan du slipa lätt, därefter kan du tapetsera eller måla.

Material

  • Spackelmassa
  • Gipsskiva
  • En bit golv
  • Bjälkar
  • Reglar
  • Kilar

Specialverktyg

  • Lättbetongsåg
  • Tigersåg + blad
  • Multisåg
  • Eventuellt cirkelsåg, skena

Tidsförbrukning

2-3 dagar brukar räcka

Pris

Under 500 kronor + eventuella utgifter för el-arbete.

Svårighetsgrad

Med god förberedelse, effektiv avskärming och rätt verktyg fixar du arbetet utan problem.

Video

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

VERKTYG: Så här använder du multiverktyget

I den här videon lär du dig allt om verktygets smarta funktioner och tillbehör. De många olika slags tillbehören gör det möjligt att både såga, stämma, kapa, fräsa och slipa på ställen där andra verktyg inte kommer åt. Och maskinen kan användas i både trä, plast, metall, murfog mm.

TIPS: En gipsbit säkrar rätt skruvdjup

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Hus