Intro
Checklista för vindsluckor
Isolering
Din nya vindslucka ska ha minst 50 mm isolering, helst 70 som vår. Kanterna hela vägen runt bör vara falsade för att luckan ska sluta tätt när den stängs.
Täthet
Tätningslisten mellan karm och lucka ska vara av god kvalitet och sitta i en not. När luckan har stängts och låset hakat i ska luckan kunna klämma fast ett papper hela vägen runt.
Mått
Luckan med trappa ska kunna placeras mellan två bjälkar i bjälklaget, för annars krävs en mindre ombyggnad av bjälklaget med en avväxling. Kolla också att trappan kan fällas ner och att det finns plats på golvet att kliva upp på den. Det ska också finnas plats på vinden så att du kan komma upp utan att slåi huvudet.
Finish
Har du möjlighet att kolla flera vindstrappor, ska du kolla hur finishen är på dem. Det ska vara lätt att montera lucka och trappa.
Instruktion
01
Snickra en ram
5
Steg
Även om du köper en färdig vindstappa med isolerad vindslucka, ska du utföra en del snickarjobb.
Trappan kan ju inte bara vila på brädorna vid sidan av den öppning, som du tar upp i bjälklaget. Du måste snickra en stadig ram av kraftiga reglar, gärna K-trä, som flyttar vikten av trappan till bjälkarna. Ramen ska också användas till att fästa gipsskivor eller brädor i innertaket runt öppningen.
Ramen ska alltså gå från bjälke till bjälke och ha en så stor öppning att vindstrappan kan monteras. Om du gör ramen 2 cm längre och 2 cm bredare än karmen runt trappan, så får du en 1 cm bred fog hela vägen runt.
Vindstrappor säljs nästan alltid kompletta, men du ska själv snickra en ram som hela paketet kan monteras i. Eftersom trappan är tung är det lättare att montera den om du tar isär den i ett par delar. Lägg trappan på ett par bockar.
Ta bort de två fjädrarna med sina skruvar (som håller trappan). Lyft av trappan från vindsluckan, som du låter sitta kvar i karmen. Kontrollera för säkerhets skull karmens yttermått innan du snickrar ramen av kraftiga reglar.
Nu sätter du ihop ramen. Kortändarna (A) görs så långa att de går från bjälke till bjälke. Sätt två långsidor (B och C) mellan kortändarna. Sidorna ska vara 2 cm längre än karmen och avståndet mellan dem ska vara 2 cm större än karmens yttre bredd.
Ramen skruvas fast i bjälkarna (X). Först drar vi fast en snedsträva (D) som håller ramen vinkelrät. Därefter tar vi upp den på vinden (via den gamla luckan), lägger den på plats (där vi har tagit bort isoleringen) och fäster den genom ena långsidan (B).
02
Såga hål i taket
4
Steg
När ramen har skruvats fast i vindsbjälklaget kan vi såga upp ett exakt hål för den nya vindstrappan i innertaket.
Vi börjar med att borra igenom taket från vinden, och vi borrar längst ut i varje hörn av ramen. Därefter kan vi dra streck mellan borrhålen i innertaket och sedan såga nerifrån. Det är lättare eftersom vi då kan såga ända ut till insidan av ramen.
I stället för att såga ut allt på en gång börjar vi med ett par brädor längs mitten av hålet. De kapas i ändarna och då kan vi se hur nära ramen är. Därefter fortsätter vi och sågar av resten av brädorna.
Därefter fortsätter arbetet nerifrån genom att vi drar streck mellan de fyra borrhålen. Strecken anger insidan av ramen och vi ritar längs en rak bräda.
Hålet tas upp med sticksåg. Sågbladet sticks upp i ett av hålen och sedan följer vi bara strecken. Om innertaket består av brädor, tar vi först bort ett par av de mittersta, så att vi ser att sågbladet följer ramen hela vägen runt.
03
Skruva fast karmen
5
Steg
Nu är det dags att skruva fast karmen med vindsluckan i ramen. Det är en stor fördel att vara två om jobbet, en på vinden och en nedanför, eftersom det är bäst att skruva fast karmen när luckan sitter på plats.
Det är mycket viktigt att du skapar en lagom bred fog hela vägen runt mellan karmen och ramen. Här har vi valt att göra fogen 10 mm, och det är lätt att täta fogen efteråt. Det görs med drevremsor och med expanderande fogband, som ger en lufttät fog. För en del av vitsen med att sätta upp en ny vindslucka var ju att det skulle bli tätt.
Fäst tillfälligt en stödbräda på varje sida under hålet. Brädorna ska vara cirka 40 cm längre än hålets bredd, så att du kan fästa dem med smala skruvar rätt upp i bjälkarna.
Karmen med luckan lyfts upp och vrids så att den kan läggas ner på de två stödbrädorna. Tänk på att du behöver en medhjälpare på vinden och att denne har verktyg med sig.
Med kilar ser vi till att fogen mellan karmen och ramen blir lika bred hela vägen runt. Först därefter kan karmen fästas i ramen.
Även på vinden används plastkilar. De sticks ner parvis mellan karmen och ramen där karmen ska skruvas fast. Eftersom kilarna är försedda med hack låser de varandra. De knackas ner i nivå med ramen.
04
Täta noga
3
Steg
Drevremsor stoppas ner i utrymmet mellan karmen och ramen. Det går lätt med en snickarvinkel. Nu kan luckan öppnas och personen på vinden får komma ner. Dreva också lite nerifrån och tryck in isoleringen ett par centimeter.
Nu görs fogen lufttät. I stället för att täta med akrylfogmassa, som kräver en bottningslist och massor av fogmassa, använder vi expanderande fogband. När skyddsremsan dragits av stoppas fogbandet in i springan där det expanderar.
05
Anpassa trappan
4
Steg
Nu sitter den nya vindsluckan på plats och det enda som återstår är att haka fast trappan under den.
Det är enkelt att komma upp på vinden, för när du drar ner vindsluckan följer trappan med, och den ska bara fällas ut. Men just nu är trappan antagligen alldeles för lång, och den ska därför kapas till rätt längd - motsvarande takhöjden.
Det är ett relativt lätt arbete. Fäll ner luckan och trapan, men låt den nedersta delen av trappan sitta kvar på luckan. Mät sedan avståndet ner till golvet, så vet du hur lång den nedre delen ska vara.
Sätt fast trappan igen på luckan med de två flädrarna, beslagen och skruvarna. Fjädrarna monteras från vinden. Det är lätt när luckan är stängd.
Nu är det dags att mäta hur lång trappan ska vara. Fäll ner den så att de två övre delarna sitter på rak linje och mät avståndet från den nedersta till golvet. Håll en bräda längs sidan och sätt streck på brädan där sidan slutar.
Korta av trappan. Låt den nedre delen ligga på ett par bockar och överför strecket från brädan till trappan. Eftersom den levereras med två fötter som är 2 cm tjocka, minskas måttet motsvarande och sedan kapas trappan vinkelrätt.
Material
• 1 vindstrappa (Timberlex 70, 70 x 115 cm)
• 5 x 100 mm och 5 x 60 mm skruvar
• 45 x 95 mm reglar till ram
• Vinkelbeslag och beslagsskruvar
• 9 x 44 mm täcklist, målas vit
• Plastkilar
• 35 x 1,6 mm dyckertar
• Drevremsor till isolering
• Expanderande fogband, 8–15 mm fogar
Tidsförbrukning
En eller två arbetsdagar.
Pris
Räkna med 2500-3000 kr för en komplett vindstrappa, och lägg till cirka 500 kr för diverse lösa delar.
Svårighetsgrad
Följer du denna utförliga monteringsanvisning bör arbetet gå lätt och smidigt.
Ritning
Vindstrappans viktiga mått
Karmyttermåttet (A) ska vara 2 cm smalare och kortare än måtten på öppningen. Karmen ska kunna monteras mellan två bjälkar för att du ska slippa stor ombyggnad.
Takhöjden (B) är avståndet mellan golvet och innertaket i rummet. Du ska kontrollera att trappan är längre än takhöjden. Trappan sågas sedan av.
Korridormåttet (C) talar om för dig hur mycket golvplats som behövs. Tänk på att du också behöver plats framför trappan för att kunna använda den.
Utvikningsmåttet (D) är viktigt. Är det för litet kan du inte fälla ut trappan …
