Förarbetet och det innersta grova lagret
Först avlägsnas alla beläggningar, ex. alger och färg. Därefter tas lös sockelputs bort med hammare och mejsel ända ner till fast underlag. Till sist borstas ytan ren med en styv kvast.
Underlaget tvättas noga med vatten, så att all smuts och lös puts försvinner. Därefter appliceras en “välling” av cementbruk (torrbetong) i ett tunt lager för att ge en bra vidhäftning.
Det första putslagret läggs så grovt, att det sista fina lagret får något att fästa på. Är hålen mer än 10-15 mm djupa, används ett grovt bruk (0-4 mm). Tryck fast ordentligt med en murslev.
Stora hål fylls ut, och därefter stryks hela reparationsområdet med ett tunt lager puts. Första lagret jämnas till grovt med mursleven.
För äldre hus
Det yttersta, fina putslagret
Det yttersta ca 12 mm tjocka lagret görs med ett putsbruk, som blandas med omrörare till en konsistens som liknar vispad grädde. Putsen stryks på nerifrån och upp med en murslev.
Låt det nya bruket sätta sig, tills det inte längre känns fuktigt på ytan. Därefter putsas det till en jämn och slat yta genom att putsbrädan förs runt I cirkelrörelser.
Innan putsen torkar flyttas brädan försiktigt från sidan med den nya slutputsen. Sätt brädan lodrätt, och fast den med en stötta. Applicera putsen, låt den sätta sig och jämna till den fint.
Brädan lossas från hörnet genom att den lyfts upp och samtidigt bort från hörnet. Det ger det nya bruket en skarp kant. Om brädan förs ut mot hornet förstörs den skarpa kanten.