Evigt liv med plast och fiber

Vi renoverar en takkupa en gång för alla med fönster av plast, brädor av fibercement, aluminiumprofiler och taktäckning utan bly. De nya materialen håller för evigt så vi slipper besvärligt underhåll.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
12.000 kronor

Intro

Nya material kan ofta vara den perfekta lösningen när man renoverar en gammal villa eller stuga. Fibercement, kompositbrädor och plastfönster låter kanske vederstyggligt i förhållande till nyhyvlat kärnvirke, gedigen träolja och en gammaldags linoljefärg. Men de nya materialen kan vara en stor vinst – på många sätt.

Vid renovering av en takkupa på vårt sätt har du nästan allt att vinna. Du slipper stå på stege eller hänga i fallskyddssele och slipa och måla i åtskilliga omgångar. Du riskerar inte att missa någon skada för allt byts ut och lösningen är dessutom ekonomisk eftersom de nya materialen inte kräver något underhåll. Följ vår renovering – grundkonstruktionen bevaras och vi ändrar inte på stilen, trots att vi använder plastfönster och bygger sidor av fibercement. Och vi blir av med taktäckningen av bly.

LÄS OCKSÅ: Fibercementskiva: Brädor som ALDRIG ruttnar

Så snygga blev de två takkuporna med de nya materialen. Efteråt är du väll värd en fika!

Instruktion

01
Plastfönster - ska aldrig målas 8 Steg

De moderna plastfönstren liknar till förväxling träfönster och de isolerar lika bra. Och de ska aldrig målas!

Plastfönster är det givna valet på svårt åtkomliga ställen som takkupor. Plastfönstren har i dag blivit kvitt barnsjukdomarna och de stålförstärka karmarna ser ut att vara av trä. Ja, du ser ingen skillnad.

Köldbryggor då? Nej, fönstret isolerar lika bra som det av trä. Enda underhållet är att tvätta karm och båge och smörja gångjärnen. De gamla träfönstren sågas sönder och tas med till avfallshantering.

1

Fönsterkarmen sågas av i mindre bitar. De gamla bågarna har lyfts av och nu ska karmen ut. Den sågas av på sidorna och både upptill och nertill. Till sådant jobb är tigersågen perfekt.

2

Karmen bryts loss i bitar med kofot. Om den sitter hårt fast med spikar eller skruvar så kapas dessa med tigersågen och metallsågblad.

3

Bit för bit tas karmen bort och därefter är det dags att undersöka fönsteröppningen. Gamla spikar och beslag ska tas bort.

4

Den nya karmen sätts på plats, men innan dess har vi lagt små klossar där karmunderstycket ska ligga. Klossarna har justeras så att karmen hamnar vågrätt.

5

Karmen kilas fast när vi lagt klossar under mittpost och karmsidor. Eftersom öppningen inte har lodräta och vågräta sidor sätts karmen fast lite preliminärt.

6

Nu kilas karmen fast längs sidorna. För att karmen inte ska tippa ut ur öppningen kan den blockeras med en brädbit eller kilar som slås in från utsidan.

7

Karmen ska skruvas fast och eftersom det inte finns förborrade hål, borrar vi rätt igenom gångjärnen och in i klossarna med en 8 mm multiborr som klarar trä och metall.

8

Till monteringen används här långa träskruvar, som går igenom gångjärn, karm, klossar och in i stolpen. Eftersom skruvarna inte kan justeras är det viktigt att vi kollar att allt är lodrätt och vågrätt.

02
Taktäckning utan bly - lättare på alla sätt 10 Steg

Moderna material för taktäckning och -tätning är av bl.a gummi och aluminium. De är enkla att hantera och montera.

Det var länge sedan man slutade använda bly till taktäckning och -tätning och i dag är det inte ens tillåtet. Blyet slits och eftersom det är en tungmetall så vill vi inte ha bly i våra dagvattenbrunnar. Men det finns flera fullgoda - eller rättare sagt bättre - lösningar, t.ex. Fast Flex, Perform Flex och Wakaflex. De är gjorda av syntetiskt gummi och förstärkta med aluminium. Plåtarna kan enkelt formas efter underlaget och har självhäftande baksida.

1

Den gamla taktäckningen tas bort. Vi skär loss den med kraftig hobbykniv och tvättar sedan av takpannorna så att mossa, smuts och alger försvinner. Det är viktigt att underlaget är rent.

2

En bit av den nya plåten skjuts in under karmen. Vi låter det mesta av skyddsfolien sitta kvar så att plåten inte limmas fast förrän vi har format den ordentligt.

3

Det kan vara nödvändigt att skära i plåten för att få den på plats runt klossar och beslag runt fönstret. Plåten klipps eller skärs med kniv.

4

Det är pyssligt att få det slätt och snyggt så det krävs ett par provläggningar medan plåten sträcks. Den ska passa perfekt innan folien dras bort - för sedan hugger limmet.

5

Täckplåten trycks fast när den övre delen av folien har dragits bort. Det gäller att skjuta in plåten så långt som möjligt. När vi sedan fogar mellan karm och plåt blir det tätt.

6

Plåten ska hela tiden pressas ner så att den följer takpannorna. Det tar sin tid för den ska tryckas fast på varje kvadratcentimeter.

7

Täckplåtarna ska gå upp 10 cm på sidorna av takkupan. När vi sedan har satt upp brädorna av fibercement så ska de gå ner 5 cm över plåten.

8

Täckplåten skärs till så att den upptill går in en bit under takpannorna och takpappen så att det blir tätt. Den ska också gå ut en bit över täckplåten nedanför karmen.

9

Täckplåten trycks fast på sidan av takkupan. Den ska sedan pressas och masseras fast på sidan. Därefter tas folien bort från resten av plåten så att den kan tryckas fast på takpannorna.

10

Till slut ska plåtarna skäras av nertill i nivå med de som har satts fast nedanför karmen. När de har klippts eller skurits av tas folien bort och plåten pressas fast.

03
Fibercement - inget underhåll 9 Steg

De tunna brädorna av fibercement sätts snabbt på plats på takkupan. De håller nästan för evigt och ska bara tvättas då och då.

Förr kallade man materialet för Eternit, men det är ett varumärke som också fått dåligt rykte eftersom det förr fanns asbest i det. Men sedan 80-talet har man inte använt asbest vid tillverkningen av fibercement, som är det korrekta namnet. I dag finns det flera tillverkare och flera olika varumärken. Skivorna innehåller cement och fiber från plast eller cellulosa. De finns i flera färger så du behöver inte måla dem. De finns också i flera storlekar från lister till skivor.

1

De gamla vindskivorna byts ut och till de nya väljs tryckimpregnerat trä. Vindskivorna tas bort så försiktigt som möjligt så att de kan användas som mall för de nya.

2

Vindskivorna målas. När de har monterats kommer de att delvis skyddas av fibercementbrädor. I stället för att montera vattbrädor fäster vi en aluminiumprofil.

3

De nya vindskivorna skruvas fast på takkupan så snart färgen har torkat. Vindskivorna avslutar taket.

4

Fibercementskivorna till takkupans sidor sågas när vi har mätt hur stora de ska vara. De ska gå ner 5 cm över täckplåten. Materialet sliter hårt på sågtänderna så vi sätter en gammal klinga i sågen.

5

Skivan hålls på plats medan vi markerar för skruvarna. De ska sättas på cirka var 30:e cm och vi förborrar med 5 mm universalborr.

6

Skivan skruvas fast med infärgade skruvar som passar till skivor från Cembrit. För att alla skruvar ska dras lika mycket använder vi momentinställningen.

7

Skivorna till framsidan på kupan sågas till och skruvas fast. Vi låter dem sticka ut 10 mm över karmen och de överlappar skivorna som har fästs på sidorna.

8

Trekanten ovanför fönstret och vindskivorna täcks med fibercement. Skivorna görs så stora att de sticker ut lite nertill och leder bort vattnet. Gummibrickor på baksidan skapar ventilation.

9

Ställning, stegar och fallskyddssele är dina vänner när du arbetar på ett tak.

04
Takpapp och aluprofil - så blir det tätt 9 Steg

Det är lätt att lägga modern självhäftande takpapp. När arbetet sedan avslutas med aluprof ler på vindskivorna så blir det tätt.

De sprutlackerade aluminiumprofilerna som monteras på vindskivorna i stället för vattbrädor är effektiva för de skyddar inte bara själva vindskivorna utan också övrigt trä. De har ju sådan form att de leder ut regnvatten på takpappen. Den pulverlackerade ytan är enormt stark och håller sig snygg, så du behöver inte tänka på att måla om. Taket på takkupan förses med takpapp - en klassisk lösning som är enklare än att lägga takpannor. Med underlagspapp håller taket tätt i många år.

1

Det gamla taket borstas noga så att smuts, mossa och alger försvinner. Eftersom pappen är hel, sitter fast och är relativt ny låter vi den ligga kvar som underlagspapp.

2

I övergången mellan vindskivor och tak skruvar vi fast trekantslister. Skruvarna dras i så att de fäster i vindskivan, inte i takpappen. Nu kan takpappen vikas upp mot vindskivan.

3

En lagom stor bit takpapp skärs till så att den går från sida till sida på takkupan. Det krävs ett par vändor med mätning för att få en lagom stor bit.

4

Kanten på pappen viks upp så att folien kan tas bort. Därefter trycks pappen fast på trekantslisterna och upp på kanten av vindskivorna.

5

Takpappen spikas fast ovanpå vindskivan med galvaniserade pappspikar på var 10:e cm. Den andra änden på takpappen ska också spikas fast. Den täcks senare av nästa våd.

6

Nästa våd skjuts upp under takpannorna. Takpappen under pannorna är i bra skick så det räcker att vi skjuter in den nya pappen några centimeter där den limmas och spikas fast.

7

Aluprofilerna sågas eller klipps i lagom längder för att passa ovanpå vindskivorna. Vi använder svarta pulverlackerade profiler eftersom vi tycker att det ser snyggt ut.

8

Profilerna monteras och låses fast med både takkitt och aluspikar. Vi lägger först en sträng takkitt och trycker fast profilerna i det. Därefter spikar vi på var 30:e cm. Skarvarna får lite extra takkitt.

9

Med ny takpapp, nya aluprofiler och vindskivor och nya sidor av fibercement håller takkupan sig snygg utan underhåll i många år.

Tidsförbrukning

Räkna med en hel arbetsvecka. Du behöver också en ställning och en händig medhjälpare.

Pris

Cirka 12000 kr varav drygt hälften till fönstret.

Svårighetsgrad

Du får användning av alla dina talanger när det gäller gör-det-själv-arbete, men insatsen räddar takkupan.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hus