Fuktfläckar eller flagnad puts
Fuktiga områden på fasaden ska du vara observant på. Är huset putsat upptäcker du oftast fukten när putsen börjar flagna.
Vad är det?
Fuktfläckar är ett tecken på att väggen innehåller fukt som den inte blir av med. Fukten kan samlas under en kortare eller längre tid.
Är det farligt?
Fukt som tränger upp underifrån är farligt för ditt hus. Ta därför reda på var fukten kommer ifrån. Tränger den upp från grunden eller marken, kommer den mesta markfuktigheten underifrån..
Om marken runt om huset vätter in mot huskroppen samlas snö och regnvatten där. Gräv så att vattnet leds bort från huset; då löser sig troligtvis problemet. Fukt högt upp vid ett takutsprång tyder på att det kan finnas otätheter i taket.
Vad gör jag åt det?
Misstänker du att fukt tränger upp underifrån, bör du låta en byggnadskunnig titta på det innan det blir större problem.
Finns fukten under takutsprånget måste eventuella otätheter i taket lagas.
Saltutfällning
Du har säkert sett det många gånger: vita utfällningar på tegel. Ofta är det harmlöst och främst ett kosmetiskt problem. Men inte alltid.
Vad är det?
Salt finns överallt. Både salter som vi inte ser, för att de är en del av teglet eller murbruket, och salter som uppstår när den nyfogade telgelväggen avsyras, eller helt enkelt när vi på vintern saltar uppfarten för att slippa hala plattor och gångar.
När salt löses upp i vatten sugs det in i teglet och sedan kommer följderna: Salt binder vatten. Det drar alltså åt sig vatten och binder det, och om det är något som vi inte vill ha i tegelväggen så är det vatten. För lika viktigt som vatten är i andra sammanhang, lika förödande kan det vara i en murad vägg: vatten kan tränga in i innerväggen och husets isolering. Här kan det i värsta fall leda till röta i träkonstruktionen eller svamptillväxt på andra organiska material.
När det är minusgrader fryser vattnet till is och expanderar, och väggen riskerar att spricka. Det är ofta fogarna som tappar fästet om tegelstenarna. Då uppstår sprickor som ännu mer vatten kan tränga in i och så är den onda spiralen igång.
Är det farligt?
Om det utvecklar sig så kraftigt att fukten kan skada isolering eller fogar, så är det farligt. Har du stora saltutfällningar, kontakta en byggnadskunnig eller fackman. Men i många fall handlar det bara om enstaka saltfläckar som dyker upp när tegelväggen fuktas naturligt av regn och snö.
Vad gör jag åt det?
Låt saltet torka och borsta sedan av det. Du ska inte spruta vatten på väggen. Då tränger det bara in i fasaden. Om du inte borstar av det kommer fläckarna troligtvis komma tillbaka nästa gång det har regnat.
Breder fläckarna ut sig, kontakta en byggnadskunnig. Likaså ska du göra om det blir värre på våren, när muren är tänkt att torka upp efter en fuktig vinter. Det är ett tecken på att det finns fukt i isoleringen som tränger igenom fasaden och aktiverar salterna.
Alger
Vad är det?
Alger växer vanligtvis på norrsidan av en vägg, precis som mossa och lav i skogen växer på den del av trädstammen som vätter mot norr. Alger växer på platser där det är fuktigt.
Är det farligt?
Alger är i princip helt ofarliga men de är inte ett drömläge för husägare som ex. har en vacker vitmålad fasad.
Vad gör jag åt det?
Tvätta bort algerna med fasadtvätt eller algmedel. Det kan köpas på byggmarknaden.