Tips som sparar tid, kraft och pengar

Även om gör-det-själv-arbete är roligt kan nog de flesta av oss enas om att det är tillfredsställande att spara tid, så länge det inte går ut över resultatet. Det är också skönt att spara krafter så att arbetet inte blir onödigt tungt och slitsamt, och så ska det helst bli så billigt som möjligt. Det är inte alltid som allt det här går att förena, men det hindrar oss inte från att ge dig en massa tips på hur du bl a kan spara tid, krafter och pengar.

Vem har inte summerat ett färdigt byggprojekt och kommit fram till att saker kunde ha gjorts enklare, billigare eller snabbare?

Det har vi, och därför har vi samlat ihop en rad tips och trix och delat in dem i följande 5 kategorier:

  1. Vinn tid
  2. Spara krafter
  3. Tjäna pengar
  4. Sov gott om natten
  5. Få beröm

Du får tips för att spara pengar, skona kroppen från tunga lyft, att göra saker snabbare, men också för att lösa sådana problem som kan hålla dig vaken om natten och för att göra de läckra detaljerna som folk lägger märke till när de kommer in genom din dörr.

1. Vinn tid

Även om det är roligt att bygga ett förråd, en möbel eller en odlingslåda, så är det också roligt att vara så effektiv som möjligt. Vi kommer här med våra förslag på hur du kan spara värdefull tid som du kan använda till andra byggprojekt.

Gipsbit på borrskruvdragaren

Genom att förse din borrskruvdragare med en gipsbit kan du verkligen få upp tempot när du monterar gipsskivor. Den lilla biten ser nämligen till att skruven inte kan skruvas i så långt att den förstör kartongen bakom skruven.

Stål istället för trä till innerväggen

Stålprofiler är raka, lätta att klippa av med en plåtsax och enkla att arbeta med, om du t ex ska regla upp en innervägg. Du slipper med andra ord att plocka fram sågen och skruvdragaren.

Effektiv mätning

Ska det gå snabbt, och mätningen inte måste vara exakt på millimetern, finns det tid att tjäna genom att använda sig av ett litet trick. Ska du t ex kapa 25 cm från en gips- eller träskiva är det bara att placera blyertspennan vid ändan av tumstocken och låta den andra handen klämma runt 25 cm-märket på tumstocken. Därefter kan du dra penna och tumstock mot dig och göra ett fint, rakt streck 25 cm från kanten.

Spara ett arbetsmoment

Du kan behöva förborra innan du skruvar fast trallbrädorna, och försänka skruvarna så att de kommer helt i nivå med träet. Det betyder en del byte av redskap på borrskruvdragaren. Genom att använda ett borr med försänkare kan du spara in ett arbetsmoment och tid.

Snabbt arbete med klammerpistolen

När du ska lägga ett undergolv, t ex som underlag för ett linoleumgolv, är klammerpistolen genialisk. Det går mycket snabbare att använda den än att spika fast undergolvsskivorna för hand, och du kan därför komma i gång snabbare med att lägga själva golvet.

Montera sidorna först

Ska du bygga ett förråd, eller ett garage, finns det ingen anledning att montera väggarna “stående”. Genom att sätta ihop dem när de ligger på ett plant underlag blir du säker på att reglarna inte förskjuts från varandra. Och när du väl har monterat en sida kan du låta den ligga och använda som mall för nästa.

Använd distansklossar

Ska du bygga ett räcke finns det ingen anledning att lägga tid på att mäta varje gång. Med ett par distansklossar vet du att avståndet blir exakt det samma varje gång. Det ger ett enhetligt och snyggt resultat och besparar dig en massa tid.

Skippa de fina snickerifogarna

Tappade skruvhål och fina snickerifogar kan sätta pricken över i på vilket trädäck som helst. Men när det gäller trädäckets stomme finns det ingen anledning att hålla på med snygga fogar. Genom att använda en massa byggbeslag och spikplattor kan du spara mycket tid utan att kompromissa med konstruktionen.

Supersnabb avtäckning

Avtäckning med maskeringstejp är effektivt, men också ganska tidsödande. När du ska måla golvlister och liknande finns det en mycket enklare lösning. Tag en bit tunn kartong och flytta med den runt, så att den hela tiden befinner sig under penseln.

Köp den med detsamma

Du kan klara av mycket med en handsåg, men om du bor i ett hus där det hela tiden måste fixas en sak eller två är det lika bra att skaffa dig en kap-/gersåg med detsamma. Du kan få en bra såg för ett par tusen kronor som både kan göra snörräta snitt, såga i vinkel och bespara dig massor av tid. Till trallbrädor, golvlister, dörrfoder och reglar är den inget annat än genialisk.

Multiverktyget klarar kapningarna

Lägger du ett nytt golv på det befintliga behöver du kapa dörrfoderna med en eller ett par centimeter för att få plats med den sista golvbrädan. Till det använder många en japansåg eller liknande. Vill du att det ska gå lite snabbare och slippa ligga och såga på golvet, fungerar det bra att använda ett multiverktyg med ett segmentsågblad för trä.

Längdstopp höjer arbetstempot

Ska du kapa brädor eller paneler i samma längd, kan du göra ett så kallat längdstopp av en träkloss och två tvingar. För du din panel eller din bräda upp till klossen får du samma längd varje gång du sågar med kapsågen. Du behöver därför inte lägga tid på att mäta varje gång.

Spara krafter

Det finns ingen anledning att utsätta dig själv och din rygg för fler tunga lyft än vad som är nödvändigt. Det finns nämligen många praktiska maskiner som kan underlätta det hårda, fysiska arbetet en hel del.

Motoriserad jordborr

Ska du förbereda för 3-4 stolpar räcker det att vrida ett manuellt jordborr 90 cm ner i marken. Ska du däremot göra 15-20 hål så finns det mycket energi att spara på att hyra en motoriserad jordborr. När du har tryckt på knappen är det bara att hänga med. Så gör motorn resten.

Minidumpern före skottkärran

En skottkärra är oumbärlig för de flesta gör-det-självare, men ska du flytta 2-3 ton jord från baksidan på huset till en container ute på gatan, då är det en minidumper som gäller. Den kan oftast rymma runt 400 liter mot skottkärrans 110, och så kan du tömma av alltihopa med en knapptryckning.

Slå in skruvarna

Du kan mycket väl skruva i franska skruv i exempelvis tryckimpregnerade stolpar med en hylsnyckel. Använder du däremot en mutterdragare märker du att skruvarna “slås” ända in utan att belasta handleden.

Få materialen placerade i rätt ordning

En sak är att alls få materialen levererade. En annan är att få dem placerade i en ordningsföljd som passar till ditt byggprojekt. Ska du bygga ett plank, få då dina betongplintar placerade så nära hålen som möjligt, utan att de står i vägen. Därför: Var hemma när leveransen kommer, och se till att ha förberett plats för både lastbil och material.

Hyr transportband

Ska du gräva ut ett rum i källaren kan du mycket väl investera i 20 murarhinkar och släpa ut jord och betong med handkraft. Ska du däremot gräva ut en hel källare så kan du bespara dig mycket hårt arbete genom att hyra ett transportband. Banden finns i längder på upp till 8 meter, och räcker inte det för att nå ända ut till containern så kan du komplettera med ett band till.

Måla golvet stående

Det ligger nära till hands att plocka fram knäskydden och lägga sig ner på alla fyra när golvet ska målas. Men investerar du i stället i ett teleskopskaft till din roller, kan du skona ryggen och måla golvet stående.

Lyft skivorna korrekt

Det kan vara klumpigt och tungt att baxa runt med en gips- eller plywoodskiva på 90 x 240 cm. Men köper du en skivbärare blir allt mycket enklare. Det lilla plasthandtaget gör att du kan sträcka ut armen helt när du lyfter, och så kan det klara av upp till 80 kg, vilket ändå är mer än vad de flesta kan bära.

Hyr en minigrävare

Att gräva ut till ett mindre garage kanske inte verkar vara något stort jobb. Men att för hand gräva ut en halv meter på en yta på kanske 3,5 x 6 meter, betyder att du måste skyffla undan 10 kubikmeter jord. Hyr du däremot en minigrävare kan du på en förmiddag gräva ut det, oavsett hur hård marken är, när du väl har kommit på hur du ska styra maskinen.

3. Tjäna pengar

Talesättet “en sparad krona är en tjänad krona” gäller i hög grad inom gör-det-själv-världen. Det finns nämligen många parametrar att skruva på, och oavsett om du sparar in på en hantverkarfaktura eller en extra plywoodskiva, så kommer inbesparingen dig själv till godo.

Inga köldbryggor

Vill du gärna få ner värmekostnaden med hjälp av isolering på vinden, så kom ihåg att lägga isoleringen i förband så att du slipper köldbryggor.

Dörren ska vara helt tät

Även om du märker att vinden viner in genom din gamla ytter- eller terrassdörr, betyder inte det att du måste byta ut den. Ofta kan du nämligen bli av med vinddraget genom att skjuta fast en ny tätningslist på dörrkarmen med häftklamrar.

Lägg ut plattorna innan du sätter i gång

Ska du lägga klinker på ett golv kan du ofta spara en del plattor genom att lägga ut några av dem på golvet innan du plockar fram kaakellimmet. På så sätt kan du bilda dig en uppfattning om hur många plattor du behöver, och du kan i vissa fall justera deras placering så att du inte behöver använda mer klinker än vad som faktiskt är nödvändigt.

Planera kapningen

Vill du undvika onödigt spill när du har köpt en dyr plywoodskiva, så kan du med fördel planera kapningarna i detalj innan du sätter i gång. Det kan finnas mycket trä att spara om du t ex ska bygga en hylla som kräver flera sidor och åtskilliga hyllplan.

Fräs själv ut fogarna

Att få ett hus omfogat kan bli en kostsam affär. Har du tid och ork nog för att plocka fram vinkelslipen och själv fräsa ut fogarna kan du spara upp emot 30-40 procent av murarens totalkostnad för för att foga om fasaden.

Bygg i 3D

Det kan vara svårt att överskåda hur många reglar, läkt och beslag som behövs till ett förråd, ett trädäck eller en överbyggd uteplats. Börjar du då med att rita projektet i 3D, kan du vända och vrida på bygget, skriva in exakta mått och skapa dig en visuell överblick över projektet. Det gör också att du vet exakt vilka och hur mycket material du ska beställa.

LÄS MER: Prova själv ett gratis ritprogram innan du sätter igång med ditt projekt

Slipa innan du målar

Vill du använda så lite färg som möjligt, då kan du med fördel slipa träet innan du målar. På så sätt undviker du att färgen sätter sig i en rå yta full med träspågor som ändå slits bort med tiden.

Tejp som borrstopp

Har du inte ett riktigt borrstopp kan du spara pengarna för ett nytt genom att vira en liten tejpbit runt borret, så att du kan hålla koll på när du ska sluta borra.

Brödkniv till isolering

Har du inte någon isoleringskniv så behöver du inte lägga pengar på en, om du bara ska isolera t ex en innervägg. Du kan nämligen lika bra använda en lång brödkniv.

Isolera värmerören

Vill du gärna energioptimera ditt hus utan att göra en större renovering, då kan du isolera värmerören med rörskålar och på så sätt minska uppvärmningskostnaden betydligt. Kom ihåg aluminiumtejp vid skarvarna.

4. Sov gott om natten

Det finns inte något värre än att ligga och fundera på om taket är tätt eller om regnet kan leta sig in i huset. Konstruktioner och reparationer måste bara skötas. Läs vad som krävs för att du ska kunna sova tryggt när vädret visar sig från sin allra sämsta sida.

Var noggrann med fallet

När du ändå lägger nya plattor på din stenterrass, kom ihåg att det helst ska vara ett fall på minst 1,5 cm per meter bort från huset så att regnvattnet snabbt kan rinna bort. Är du tveksam, ha hellre lite för mycket än lite för lite fall. Här är det praktiskt att ha rätskivor eller vattenpass i flera längder att dra av gruset med.

Sätt underhållet i system

Kan du sova lugnt på natten när det är skyfall utan att oroa dig för att vattnet rinner ner längs väggen? Om så inte är fallet, kan en väg dit vara att sätta ditt underhåll i system och t ex kolla hängrännor och avloppsrör var tredje månad. På så sätt kan du förebygga att behöva åtgärda några av de värsta skadorna när de väl har inträffat.

På med hatten

Du kan inte undvika att trä åldras, men genom att t ex sätta stolphattar på dina tryckimpregnerade stolpar slipper du att vattnet tränger direkt ner i det öppna träet. Det förlänger livslängden markant och kan göras med två skruvar på en minut.

Rätt dimensioner

Oavsett om du ska bygga ett tak över terrassen eller ett cykelskjul är det en bra idé att ta hjälp från någon av de stora tillverkarnas spännviddstabeller. De beskriver nämligen hur mycket som t ex takstolar i olika dimensioner klarar av, beroende på hur nära varandra de monteras. Tvekar du ändå, är det bättre att välja en grövre dimension än tvärtom.

Förenkla gjutningen

Ska du själv gjuta betonggolv och lägga klinker i duschhörnan, be VVS-aren lägga en så kallad unidrain mot duschväggen. Det gör det betydligt enklare att gjuta betonggolvet, eftersom det bara ska luta åt ett håll i motsats till en “gammeldags” brunn som ska placerat mitt i duschen, en bit från väggen, vilket kräver fall från flera håll.

Ta direkt bort fallfrukt

Tillhör du dem som kan ligga sömnlös vid tanken på små gnagare runt huset, då finns det goda nyheter. Råttor älskar nämligen fallfrukt, så om du ser till att ta bort nedfallna äpplen, nötter och plommon innan råttorna hinner kalasa på dem, minskar du risken betydligt för att få besök av de objudna gästerna även närmare huset.

5. Få beröm

Höga väggpaneler, stuckatur och dolda skruvar på trädäcket. Det finns många sätt att fokusera på detaljerna, och gör du det själv kan du med lugn i själen sola dig i beröm varje gång folk får syn på detaljen.

Höga väggpaneler

Vill du få full ståndsmässighet, ska du göra höga väggpaneler. Börja med att limma upp MDF-skivor på väggen till den höjd som du vill ha. Därefter skjuter du fast fyra lister på MDF-skivan, så att de bildar en snygg ram. Till sist skjuter du fast en speciell så kallad bröstlist överst som är gjord för ändamålet. Och sedan är det bara att plocka fram färgen med den högsta glans du kan hitta.

Exklusiv fönsterbräda

Har du en fönsterbräda som är exempelvis 18 mm tjock, kan du enkelt “fuska” dig till ett mer exklusivt utseende genom att skjuta fast en list med spikpistol. Börjar du med att fräsa ut en liten profil i listen ser den nästan ut att höra hemma på en herrgård.

Eleganta hörnlister

Vil du förgylla dina utvändiga gipshörn och samtidigt skydda dem mot alla sorters påverkan, ska du ta två planhyvlade lister, t ex 15 x 43 mm. Fräs en liten hålkäl på utsidan av listerna samt spika och limma därefter ihop dem. Nu kan listerna spikas, skruvas eller skjutas fast på hörnet.

Dölj skruvarna i trädäcket

Letar du efter ett alternativ till att dölja hålen i trädäcket med plugg, kan du sätta trallskruvarna på sidan av trallbrädorna. Med ett monteringsverktyg från exempelvis Camo kan du sätta skruvarna i en vinkel på exakt 45 grader varje gång. Det kräver dock att du använder tillverkarens speciella skruv som har ett mycket litet huvud.

Stuckatur av frigolit

Har du inte någon stuckatur, förtvivla icke. Limma fast frigolitstuckatur mellan vägg och tak och måla den tillsammans med övriga rummet eller framhäv den med en blankare färg. Och bara lugn, när den väl har målats finns det inte någon som kan se om den är av gips eller frigolit.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik