1. Fin fräst kant bantar ner stolpen
Om du fräser en bred kant på en av stolpens sidor är det nästan som att stolpen bantas. Ljus och skugga ger stolpen en fin form som påminner om ett timglas.
Det behövs inte mycket för att få fram den dekorativa effekten. De fina frästa kanterna är inte ens 20 mm breda och stolpen är 100 x 100 mm, så stolpen försvagas inte. På klenare stolpar ska den frästa kanten vara mindre.
Du ska sörja för att kanterna har samma längd och sitter på samma höjd på alla fyra sidorna. Slipa gärna stolpen så att ytan blir slätare.
Välj rätt skaftfräs. Till en smal kant bör du använda en 8 mm fasfräs. Här används en större med en bredd på 20 mm. Bägge fasar 45 grader.
2. Klassiska spår runt stolpen
Det är väl nästan klassiskt att en fin stolpe har frästa spår hela vägen runt? Det gäller förstås att fräsa så att spåret inte sjunker eller stiger utan ligger på samma nivå.
Avståndet mellan spåren, deras djup och antalet spår bestämmer du själv. Men du bör inte fräsa dem för tätt för då finns risk att fräsen slår loss en bit av träet.
Här fräser vi två V-formade spår, en fin lösning.
Välj form på spåren. V-formade skaftfräsar finns i mängd varianter. Vi väljer en som är 16 m bred och har en vinkling på 45 grader.
Välj djup och bredd. Om du ökar djupet på spåren så blir de också bredare. Gör för säkerhets skull först ett par prov. Vi fräser till fullt djup.
Fräs längs en rak kant. Nu är det dags att fräsa och det ska göras längs ett anhåll så det blir rakt. Fäst ett par anhåll på stolpen med tvingar.
3. Läckert avrundad topp
Det är viktigt att skydda toppen på stolpen eftersom blottat ändträ suger 25-50 gånger mer fukt än resten av träet.
I stället för att sätta på en stolphatt kan du skapa en snyggt avrundad topp, där regnvatten inte har en chans att samlas. Börja med att markera formen.
Använd gärna en mall så att det blir snyggt och så att formen blir likadan på de två motstående sidorna.
4. Minimal ändring med stor effekt
Att fasa av en kant innebär att du tar bort några millimeter av den vassa kanten.
Det är antagligen den minst synliga ändringen men faktiskt den viktigaste eftersom den också har en funktion.
Du får bort stickor från sågningen och färg fäster bättre på en fasad kant som inte är så vass. Ändringen får dessutom stolpen att se lättare ut, vilket är ytterligare en fördel.
Kanten fasas med hyvel eller fräs.
Med hyvel
Lägg stolpen stadigt. Stolpen ska ligga stadigt medan du hyvlar. Såga till en regel med ett 90-gradigt urtag och spänn fast stolpen med tvingar.
Styr hyvel med spåret i sulan. Elhyveln har ett v-format spår i sulan som gör att du lätt kan följa kanten. Hyvla av ett par millimeter i sänder.
Med handöverfräs
Välj fräs. Handöverfräsen ger dig ett mer exakt resultat än hyveln. En fasfräs kan runda av kanterna på stolpen blixtsnabbt.
6. Läcker elegans med långa dekorativa spår
Två breda spår längs med stolpen ger en fantastisk effekt! Spåren ska förstås vara lika långa så även nu måste du använda stoppklossar i bägge ändarna när du fräser.
Fräs spåren på en eller två sidor av stolpen, förslagsvis på utsidan mot gatan och insidan mot trädgården.
Du behöver inte fräsa på sidorna.
Väl fräs och fräsdjup. Här använder vi oss av en 19 mm hålkälsfräs, men fräsen finns i flera storlekar. Fräsdjupet bestämmer vi till 9 mm.
Markera spåren. Markera centrum för de två spåren på stolpen. Sätt helst en markering 1/3 in från sidorna så ”delas” stolpen harmoniskt.
Fräs mellan stoppklossarna. Fräsdjupet och avstånden från stolpens sidor har ställts in på handöverfräsen, så vi fräser från stoppkloss till stoppkloss.