Därför gör man en sammanfogning av trä

Har man användning för en konstruktion där två trästycken ska korsa varandra, är en bladfog en riktigt bra lösning. Om bladfogen är gjord korrekt, utan att träet glappar och fogningen är tight, så är det en stark metod för att sammanfoga två trästycken.

Bladfogen kan nyttjas i alla vinklar

Oftast förekommer en bladfog där två trästycken korsar varandra i en rät vinkel. Men så behöver det inte vara om man är noggrann med att mäta ut sin bladfog. Då finns inga hinder för att krysset kan ha andra vinklar än 90 grader.

Verktyg för bladfogning

Du behöver inte ha någon stor maskinpark för att göra snygga bladfogar av trä. Med en handsåg och ett knivskarpt stämjärn kan du enkelt göra bladfogar, som vi visar i artikeln. Arbetet blir dock något lättare att få precist om man har en kapsåg med utdrag och djupstopp, men det är som sagt inte nödvändigt.

Uppmätning är A och O

Det viktigaste att tänka på när man ska göra en bladfog av trä är att vara väldigt noggrann med både uppmätning och markering av de platser där du ska göra snitten i träet. När du gör en bladfog är det mycket viktigt att träet inte kan röra sig i själva fogen, då det försvagar bladfogen. Därför är det viktigt att du får mätt upp ordentligt, så att du på den viset kan vara säker på att de båda trästyckena passar perfekt ihop.

Gör en testfogning

För att vara säker på att djup och snitt passar perfekt kan det vara en god idé att göra ett testsnitt på två bitar spillvirke innan du ger dig i kast med att göra de slutgiltiga fogarna. I artikeln visar vi också hur du kan göra en enkel testfogning, som säkerställer att du har mätt upp korrekt.

Se andra starka och snygga träfogar