Perfekt fog i skeva hörn

Det är alltid en svår utmaning att få två lister att mötas snyggt i ett invändigt hörn när vinkeln inte är rät. Se här hur experten skapar ett snyggt resultat.

När du vill sätta t.ex. taklister i rummet och väggarna inte står i rät vinkel, så duger det inte att såga av den första listen i 45 grader och sedan försöka att kapa den andra listen undan för undan tills de två listerna passar ihop. Det går galet.

Och du kan inte alltid använda en smygvinkel. Vad gör man då? Det vet som tur är vår expert – och här presenterar vi lösningen.

Gör så här

1

Vinkeln mellan de två väggarna är långt från rät. Kapar du taklisterna 45 grader får du absolut inget bra resultat. Båda ska sågas av i en annan vinkel, och nu ska vi ta reda på hur stor den är.

2

Sätt en remsa maskeringstejp i taket. Då slipper du rita i taket. Maskeringstejpen kan rätt lätt dras loss efteråt.

3

Dra ett streck på tejpen när du har lagt ett vattenpass längs den första väggen. Gör likadant längs den andra väggen. Nu har du markerat vinkeln mellan väggarna på maskeringstejpen.

4

Dra ett streck från hörnet och rakt igenom det kryss som de två strecken har gjort på tejpen. Det är halva vinkeln som du nu har ritat.

5

Ställ in smygvinkeln längs strecket. Lås smygvinkeln så att du kan överför vinkeln till dina taklister eller till exempelvis kap- och geringssågen. Gör likadant med smygvinkeln på den andra väggen.

6

Vinkeln överförs nu till taklisten. Lägg smygvinkeln så att den fasta sidan ligger längs listen. Dra med spetig blyertspenna längs bladet på vinkeln.

7

Om du inte har en smygvinkel kan du lägga båda listerna på varandra och sedan markera. Men det kan vara omöjligt om det är vinkel i ett tak du ska överföra.

8

Såga längs strecket med en fintandad såg. Du kan också ställa in din kap- och geringssåg med hjälp av smygvinkeln. Då behöver du inte markera på någon av listerna.

9

Så här ska det se ut! De två listerna sluter tätt mot varandra och det hade de inte gjort om du sågat den ena 45° och sedan försökt anpassa den andra.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Snickare