Hyvla en fals

Falsade lister och karmträlister har ett tämligen saftigt pris och det beror på falsen. Här visar experten dig hur du själv gör en fals med elhyvel och hur du sparar mycket pengar.

Intro

Så här! - ska det göras

En fals är ett urtag ”på längden” i en list. När en dörr stängs går den in i en fals i karmen. Och när ett fönster sluter tätt så beror det på att karmen har konstruerats så att den har en fals med plats för en tätningslist.

En fals är nästan alltid genomgående, och om du ska göra den själv kan du därför använda cirkelsåg eller elhyvel (eller handöverfräs om du kan hantera en sådan). Det lättaste är trots allt att använda en elhyvel, och hur det går till visar vår expert.

Innan du köper en elhyvel ska du kolla att den kan användas som fals-hyvel, alltså som på bilderna. Kolla också hur djup fals den klarar. Den bör klara 12-15 mm djupa falsar.

Instruktion

01
Mät och markera för falsen 3 Steg

1

Markera falsens bredd på listen eller regeln. Här ska den vara 4 cm. För att få en perfekt fals måste träet ha räta vinklar.

2

Markera falsens djup. Här är det 1,5 cm. Dra ett streck i träets fulla längd som du kan följa när du hyvlar.

3

Så här ska falsen se ut. Det som vi har markerat med streck illustrerar falsens profil och det som ska hyvlas bort.

02
Ställ in hyveln 3 Steg

1

Så här hyvlar maskinen: Knivarna tar ända ut till kanten på sulan. En fläder-belastad kåpa, som vi här håller öppen) skyddar mot de roterande knivarna.

2

Ställ in djupanslaget. Det är den lilla justerbara foten som styr falsdjupet. Vi ställer in djupet på 15 mm räknat från sulan till underkanten av foten.

3

Ställ in parallellanslaget, som ser till att hyveln förs parallellt med kanten på träet under arbetet.

03
Hyvla nu falsen 3 Steg

1

Hyvla bort en millimeter av träet när du har ställt in elhyvelns spåntjocklek på 0,5 mm. Kolla att parallellanslaget följer träet och håll hela tiden hyvel vågrätt.

2

Kolla att falsbredden är den rätta. Det ska göras så snart du har hyvlat bort en millimeter. Om falsen inte har önskad bredd justerar du med parallellanslaget.

3

Fortsätt att hyvla falsen tills djupinställningens fot landar på listens ovankant. Kolla fortlöpande med vinkel att falsen blir vinkelrät. Klart!

Video

VERKTYG: Så här använder du elhyveln

I den här videon lär du dig hur du använder elhyveln för att få ohyvlade brädor och annat grovt virke till att bli fint och slätt trä. Hyveln kan ställas in millimeterexakt, så det går lätt att uppnå perfekt snickerifinish.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Snickare