Gör Det Själv kurs om byggbeslag

Du sparar tid när du fogar reglar med byggbeslag, och det går inte ut över styrkan. Ofta får du större styrka med beslag, i varje fall om du inte är erfaren byggnadssnickare. Se här vilka beslag du ska använda och var.

Det finns väl knappast något så tillfredsställande som att bli klar med ett jobb mycket fortare än vad man hade räknat med? Utan att det går ut över kvaliteten.

Med byggbeslag kan du spara minst hälften av normal arbetstid jämfört med att skarva och foga trä på traditionellt sätt med tappar, sinkning, fingerskarvning, bladning och allt vad teknikerna heter. Det finns cirka 2000 byggbeslag att välja bland, men till denna kurs har vi nöjt oss med endast en handfull varianter.

Läs mer om beslag

Vi kommer att visa hur de används, var de ska monteras och på vilket sätt. Du känner säkert igen de flesta, men några har kanske fått dig att fundera på vad de används till.

Det lär du dig i Gör Det Självs kurs om byggbeslag

Kursen publicerades första gången i tidningen Gör Det Själv 2010. Kursen består av sex delar på totalt 22 sidor:

  • Del 1: Bygg med beslag och spara mycket tid Du sparar tid när du fogar reglar med byggbeslag, och det går inte ut över styrkan. Ofta får du större styrka med beslag, i varje fall om du inte är erfaren byggnadssnickare. Se här vilka beslag du ska använda och var.
  • Del 2: Vinkelbeslag De beslag som vi går igenom på denna lektion känner de flesta av oss till och vi använder dem flitigt. Men det ska göras på rätt sätt så att konstruktionen blir stadig.
  • Del 3: Balkskor Du kan göra enormt starka och hållbara träfogar utan att spilla tid på komplicerat arbete med stämjärn. Se här hur du använder balkskor.
  • Del 4: Stolpskor Med stolpskor kan du ge stöd åt stolpar, reglar och hela byggnader. När stolpskon lyfter träet en bit ovanför minskas risken för fukt- och rötangrepp, och då håller delarna mycket längre. Och skulle du vilja byta en stolpe, kan det lätt göras utan grävning.
  • Del 5: Specialbeslag Det finns många fler byggbeslag än vinklar och stolpskor. Se här hur och var du använder några av specialbeslagen.
  • Del 6: Beslag för vindavstyvning

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Snickare