1. Mät skeva vinklar
Oftast jobbar man i en skev värld. Exempelvis är en fönsteröppning oftast smalare inne vid fönstret än ute vid väggen, och därför är detta tips viktigt: Placera en vinkelhake vinkelrätt mot fönsterkarmens yttersta punkt. Nu kan du lätt se hur skev vinkeln är innan du markerar upp och sågar till en måttanpassad fönsterbräda.
2. Kryssmått visar skevheter
Vill du mäta upp ett helt vinkelrätt projekt – oavsett om det handlar om en liten bräda till en kryddhylla, eller om du ska bygga ett 60 kvm stort uthus – så är kryssmåttet bra för att du ska få rätt vinkel i hörnen.
Först ser du till att motstående sidor är lika långa och därefter mäter du ut diagonalerna, dvs. från hörn till hörn. Är de två måtten lika är hörnens vinklar 90 grader.
3. Invändiga mått på millimetern
Nu behöver du inte vända tumstocken hit och dit längre och ändå mäta två millimeter fel.
Ta istället reda på hur lång din måttbandsdosa är – sedan kan du använda det måttet för att få fram exakta mått invändigt. I detta exempel vet vi att dosan är åtta cm lång. Det adderar vi till måttet på 37 cm som bandet visar. Det exakta invändiga måttet blir då 8 cm + 37 cm = 45 cm.
4. Tyngdkraften är alltid att lita på
Ett av de äldsta mätverktygen är lodsnöret. Det består av ett spetsigt lod som hänger ner i ett snöre och när du ska mäta dig fram till lampans placering mitt över matbordet är tyngdkraften din bästa vän.
Du behöver självklart inte köpa ett helt nytt lod eftersom du lika gärna kan använda en mutter eller någon annan liten sak med lite tyngd.
5. Mät upp med gamla mallar
Du kan ofta slippa en massa onödigt och krångligt jobb om du använder originalkonstruktionen som mall. Exempelvis är det mycket lättare att använda en gammal panel som mall, där utskärningen för elementröret passade perfekt, än att du börjar mäta ut millimeter för millimeter.

Gör som över 80.000 andra ...
Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan.
6. En ritskniv är mer exakt
Använd en kniv att ritsa med när du har fått fram måttet. En hobbykniv är smalare än den spetsigaste blyertspenna och ritsknivens spår är också lätt att se (och känna).
7. Markera vid änden av tumstocken
Det är alltid svårt att sätta blyertspricken på rätt ställe när man mäter med en tumstock. Själva pricken är en millimeter stor eller mer om blyertspennan inte är spetsig, och var ska man kapa så att slutresultatet inte blir fel?
Knepet är att vända på tumstocken så att du mäter längden vid kanten på brädan och ritar strecket där tumstocken börjar. Det är lättare att kontrollera och när du senare ska såga längs strecket är du säker på att få millimeterexakt precision.
8. Rätt mått mellan hålen
Det är omöjligt att mäta upp exakt rätt avstånd mellan mitten av två lika stora hål, t.ex. på ett beslag – men det behöver du inte heller göra för att mäta upp mitten till mitten-måttet. Du behöver bara mäta avståndet mellan hålens kanter (botten till botten, sida till sida eller topp till topp). Resultatet blir nämligen samma som mitten till mitten-måttet.