Så fungerar en svarvbänk
En svarvbänk är en förhållandevis enkel maskin. Den fungerar genom att en träbit spänns fast med hjälp av en så kallad dubbdocka (A) som kan flyttas längs svarvbänken. Vi väljer dock att montera träet direkt på motorn (B) med hjälp av en gripklo (C). Motorn får träet att vridas runt i hög hastighet, medan träsvarvaren vilar sitt svarvjärn på stödet (D) och formar trästycket.
Förberedelse
Innan du börjar att svarva ska träslaget kapas till och centrum mätas ut. Monteras träet utan att vara rätt centrerat kommer svarvbänken att skaka kraftigt och det kan i sin tur leda till onödigt mycket efterarbete. Vi väljer att svarva till en fin bit silverpoppel. Vi kapar trästycket på längden och har dessförinnan målat träändarna med lite skyddsfärg så att saften inte ska förångas för snabbt. Snabb uttorkning ökar nämligen risken för att träet spricker.
Vi kapar trästycket i två delar, så att det blir någorlunda kvadratiskt. Här kan du också använda en bajonettsåg med ett riktigt bra blad.
Borra ett hål i trästycket Borra ett hål i trästycket så att det kan skruvas fast manuellt på motorns gängstång. Det är viktigt att hålet är så lod rätt som möjligt, så att träet inte kommer ur balans när det snurrar i hög hastighet.
Vi tar av gängstången från motorn och kontrollerar så att allt stämmer. Borrens diameter får gärna vara ett par millimeter mindre än gängstången.
Såga av hörnen med en hand- eller ba-jonettsåg. Då behöver du inte öda tid och kraft på att svarva bort dem när träet sitter fast i svarvbänken. Ett balanserat trästycke är både lätt och smidigt att arbeta med.
Skruva fast trästycket på gängstången så att det sitter fast ordentligt. En del erfarna träsvarvare startar motorn och ”snurrar” fast trästycket, men det kan lätt gå fel. Vi föredrar därför den manuella metoden.
Stödet förs närmare trästycket. Om avståndet mellan stödet och trästycket är för stort blir det svårt att styra svarvjärnet. Det ökar i sin tur risken för att det blir fula hack och att man tappar svarvjärnet.
Utsidan skrubbas och formas
När man monterar trästycket på motorn (B) och inte använder dubbdockan (A), kan man svarva färdigt hela utsidan innan man börjar på med insidan. Men först måste alla ojämnheter och kanter svarvas bort - denna process kallas för ”att skrubba”. När du har skrubbat färdigt trästycket börjar skålen att ta form på allvar.
Ställ in motorn på 400-500 varv/min och svarva bort alla kanter med ett u-järn, så att trästycket får en någorlunda rund fason. Denna form av grovsvarvning kallas också för att ”skrubba”.
Placera baksidan av u-järnet mot trästycket. Om det fortfarande är ett hörn eller två som inte har svarvats bort kommer du att märka det direkt eftersom det ”slår” kraftigt mot svarvjärnet.
Placera stödet vid sidan av trästycket och öka hastigheten till ca 1 000 varv/min. Medan du formar trästycket håller du u-järnet mot stödet. Det viktigaste är att du har kontroll på u-järnet.
Kontrollera om bottnen är helt platt genom att vrida stödet. På så sätt kan du se hur mycket bottnen eventuellt ”gapar”. Eftersom vi tillverkar en skål ska trästyckets botten helst vara helt platt.
Öka hastigheten till ca 1 600 varv/min, och ge skålens nedre del den önskade formen. Tänk på att justera stödet regelbundet så att det inte blir för långt avstånd in till skålen.
Snygg finish med olja och slippapper
När man inte använder sig av dubb-dockan kan man gärna passa på att göra färdig hela utsidan av skålen innan den urholkas. Vi börjar med korn 120 och slutar med korn 400 innan vi polerar skålen med svarvarnas egen mirakel olja, OB Shine Juice, som ger skålen en mörk, glanshöjande effekt. Tänk på att förvara trasan i en lufttät glasburk eller gör dig av med den på rätt sätt eftersom den kan självantända.
Ta ett långt, smalt slippapper och ställ in hastigheten på ca 700 varv/min. Vi börjar med korn 120 och byter senare till 220 och 400 för att få en helt glatt yta. Undvik att trycka slippappret mot skålen eftersom det kan ge djupa repor.
Vattna lite på ytan med en blomspruta. Vattnet får träets ådror att ”resa sig”, varef-Vattnet varef ter det slipas ännu en gång så att ytan blir extra glatt.
Skaka oljan (OB Shine Juice) och applicera den med en bomullstrasa vid ca 800 varv/min. Du får gärna trycka lite och massera in den i träet. När träet börjar att ”dra” i trasan är det dags att byta position.
Skålen vänds och urholkas
Nu är det dags att vända på skålen och montera fast den i gripklon, så att vi kan urholka den så bra som möjligt. Det krävs lite övning för att hålla i svarvjärnet med ett stadigt grepp så att järnet inte slinter och t.ex. gör fula hack. Vi börjar med att svarva från centrum och utåt tills vi har lärt oss handlaget. Därefter ökar vi hastigheten innan vi avslutar med att slipa och olja in skålen på samma sätt som vi gjorde på utsidan.
Placera bottnen på skålen utanpå grip-klon (C) och spänn den med hjälp av spänn-nyckeln så att gripklons käftar utvidgas. När skålen sitter fast ordentligt kan du plocka fram u-järnet.
Placera stödet framför skålen och däref däref ter ujärnet mitt för centrum. järnet För svarvjärnet ut mot kanten. Håll ett rejält avstånd till kanten så att trästycket inte blir för tunt.
Svarva bort så mycket trä som möjligt med u-järnet. Se upp så att du inte vinklar upp järnet för mycket mot svarvriktningen eftersom det ökar risken för att det borrar in sig i träet och ”slår tillbaka”.
Byt till ett runt skrapjärn och placera stödet (D) inuti själva skålen så att järnets avstånd till träet blir så kort som möjligt. Det är mycket lättare att svarva om svarvjärnet vilar helt på stödet.
Nu handlar det om att komma åt ordentligt i ”hörnen” på skålen. Om sågspånet packas inuti skålen så att du inte kan se något, finns det inget annat att göra än att stoppa maskinen, ta bort spånet och fortsätta.
Slipa insidan med ett särskilt slipset. Du kan också använda händerna och ett helt vanligt slippapper, men det blir snabbt rejält varmt och ju mer ojämn ytan är, desto fler blåsor får du i händerna.
Möjligheterna är många
Det är nästan bara fantasin som sätter gränser för vad man kan svarva till av runda trästycken. Vi har svarvat till allt från naturtrogna svampar till stora fat, krukor med lock och skallror med inbyggd kula, där det sistnämnda dock även krävde lite lim - och en hel del övning.
Du kan svarva i de flesta träslag, både ek, ask, mahogny, björk och tall. Särskilt fruktträd kan vara roligt att använda eftersom det finns så många färger att välja på. Om inte du själv är lycklig ägare till en massa bra träslag kanske vänner eller bekanta har något till övers. Det finns också grupper på sociala medier som utbyter erfarenheter inom området.
a) Mirabell
b) Björk
c) Björk med en knopp av rökt ek
d) Björk
e) Mahogny