Så fungerar en svarvbänk
Förberedelse
Vi kapar trästycket i två delar, så att det blir någorlunda kvadratiskt. Här kan du också använda en bajonettsåg med ett riktigt bra blad.
Borra ett hål i trästycket Borra ett hål i trästycket så att det kan skruvas fast manuellt på motorns gängstång. Det är viktigt att hålet är så lod rätt som möjligt, så att träet inte kommer ur balans när det snurrar i hög hastighet.
Vi tar av gängstången från motorn och kontrollerar så att allt stämmer. Borrens diameter får gärna vara ett par millimeter mindre än gängstången.
Såga av hörnen med en hand- eller ba-jonettsåg. Då behöver du inte öda tid och kraft på att svarva bort dem när träet sitter fast i svarvbänken. Ett balanserat trästycke är både lätt och smidigt att arbeta med.
Skruva fast trästycket på gängstången så att det sitter fast ordentligt. En del erfarna träsvarvare startar motorn och ”snurrar” fast trästycket, men det kan lätt gå fel. Vi föredrar därför den manuella metoden.
Stödet förs närmare trästycket. Om avståndet mellan stödet och trästycket är för stort blir det svårt att styra svarvjärnet. Det ökar i sin tur risken för att det blir fula hack och att man tappar svarvjärnet.
Utsidan skrubbas och formas
Ställ in motorn på 400-500 varv/min och svarva bort alla kanter med ett u-järn, så att trästycket får en någorlunda rund fason. Denna form av grovsvarvning kallas också för att ”skrubba”.
Placera baksidan av u-järnet mot trästycket. Om det fortfarande är ett hörn eller två som inte har svarvats bort kommer du att märka det direkt eftersom det ”slår” kraftigt mot svarvjärnet.
Placera stödet vid sidan av trästycket och öka hastigheten till ca 1 000 varv/min. Medan du formar trästycket håller du u-järnet mot stödet. Det viktigaste är att du har kontroll på u-järnet.
Kontrollera om bottnen är helt platt genom att vrida stödet. På så sätt kan du se hur mycket bottnen eventuellt ”gapar”. Eftersom vi tillverkar en skål ska trästyckets botten helst vara helt platt.
Öka hastigheten till ca 1 600 varv/min, och ge skålens nedre del den önskade formen. Tänk på att justera stödet regelbundet så att det inte blir för långt avstånd in till skålen.
Snygg finish med olja och slippapper
Ta ett långt, smalt slippapper och ställ in hastigheten på ca 700 varv/min. Vi börjar med korn 120 och byter senare till 220 och 400 för att få en helt glatt yta. Undvik att trycka slippappret mot skålen eftersom det kan ge djupa repor. Bottnen slipar vi med vanligt slippapper.
Vattna lite på ytan med en blomspruta. Vattnet får träets ådror att ”resa sig”, varef-Vattnet varef ter det slipas ännu en gång så att ytan blir extra glatt.
Skaka oljan (OB Shine Juice) och applicera den med en bomullstrasa vid ca 800 varv/min. Du får gärna trycka lite och massera in den i träet. När träet börjar att ”dra” i trasan är det dags att byta position.
Skålen vänds och urholkas
Placera bottnen på skålen utanpå grip-klon (C) och spänn den med hjälp av spänn-nyckeln så att gripklons käftar utvidgas. När skålen sitter fast ordentligt kan du plocka fram u-järnet.
Placera stödet framför skålen och däref däref ter ujärnet mitt för centrum. järnet För svarvjärnet ut mot kanten. Håll ett rejält avstånd till kanten så att trästycket inte blir för tunt.
Svarva bort så mycket trä som möjligt med u-järnet. Se upp så att du inte vinklar upp järnet för mycket mot svarvriktningen eftersom det ökar risken för att det borrar in sig i träet och ”slår tillbaka”.
Byt till ett runt skrapjärn och placera stödet (D) inuti själva skålen så att järnets avstånd till träet blir så kort som möjligt. Det är mycket lättare att svarva om svarvjärnet vilar helt på stödet.
Nu handlar det om att komma åt ordentligt i ”hörnen” på skålen. Om sågspånet packas inuti skålen så att du inte kan se något, finns det inget annat att göra än att stoppa maskinen, ta bort spånet och fortsätta.
Slipa insidan med ett särskilt slipset. Du kan också använda händerna och ett helt vanligt slippapper, men det blir snabbt rejält varmt och ju mer ojämn ytan är, desto fler blåsor får du i händerna.