Så här skär du själv i glas

Glas kan verka vara väldigt ömtåligt, men du kan enkelt själv skära i det i vilka former du vill.

Så här skär du själv i glas

Med en glasskärare och en lång linjal kan du enkelt själv skära i glas.

När du har rätt verktyg – och vet hur du ska använda dem – är det inte svårt att själv skära i glas. I den här artikeln visar vi dig hur du kan forma glas på de tre vanligaste sätten.

  1. Raka snitt
  2. Cirklar
  3. Hål

Metoderna är olika beroende på hur du vill forma glaset. Men du får en grundlig beskrivning och steg-för-steg-bilder till dem. Det finns också instruktioner till hur du använder verktygen – den speciella glasskäraren och borrmaskinen med borret som kan genomborra glaset utan att det spricker.

Följer du våra instruktioner får du fina resultat utan att glaset går sönder.

1. Raka snitt

När du ska skära långa, raka snitt ska du använda en lång linjal eller en stor vinkelhake. Det ger dig ett bra, stadigt stöd att skära efter.

1

Mät upp för ditt snitt. Markera med en tuschpenna på glaset var du ska skära.

2

Sätt en tejpbit på metalllinjal eller -vinkelhake, så att du inte repar glaset när du lägger den på plats.

3

Placera vinkelhaken efter markeringarna och ritsa ett spår med glasskäraren. Håll fast vinkelhaken medan du drar med glasskäraren med ett jämnt, hårt tryck längs vinkeln över hela glasytan.

4

Knacka med baksidan av glasskäraren längs spåret på glaset. Lyft glaset lite från underlaget när du med små slag försiktigt knackar tills glaset delas.

2. Cirklar

Det är ganska enkelt att göra runda snitt i glas. Det krävs att du skär i flera omgångar. Och att du har en stadig hand, eftersom du skär på frihand och inte har en linjal som stöd.

1

Rita upp på glaset efter något runt som är lagom stort. Här är det en hink. Använd en tuschpenna och rita ett streck hela vägen runt om hinken. Det ska vara minst 1 cm ut till kanten på glaset, så att det finns något att hålla i när det överflödiga glaset ska tas bort.

2

Lägg linjalen 1 cm från cirkeln så att du först skär glaset med raka snitt nära cirkeln. Lyft glaset och slå med baksidan på glasskäraren längs spåret, så överflödigt glas kan tas bort.

3

Rita små streck från cirkeln till glaskanten, så att det ser ut som två “handtag” på vardera sida om cirkeln. Strecken ska vara mjukt böjda så att det är enklare att på frihand skära från cirkeln och ut till glaskanten.

4

Skär med glasskäraren från det lilla strecket in mot cirkeln som du följer runt till andra sidan, där det också är ett litet streck ut till glaskanten.

5

Ta bort överflödigt glas genom att knacka på det längs spåret tills det lossnar. Upprepa på andra sidan.

6

De två “handtagen” tas bort med hjälp av en tång när du har ritsat med glasskäraren i de kvarvarande runda strecken.

3. Hål

Innan det “riktiga” hålet borras är det en bra idé att träna. Det finns speciella glasborr, men vår erfarenhet är att ett vasst stenborr går lika bra.

1

Sätt gaffatejp på glaset och rita ett kryss var hålet ska vara. Borra försiktigt i krysset så att det bara blir en liten fördjupning i glaset. Därefter tar du bort tejpen.

2

Tryck fast en cirkel av kitt så att det bildar en liten vall runt märket efter borret i glaset. Häll i vatten så att det kyler medan du borrar.

3

Borra hålet. Kör på låg hastighet, akta så att du inte trycker för hårt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik