Så här: Perfekta runda snitt i klinker

Att göra runda snitt i klinker är inte alls så svårt som det ser ut. Det enda som krävs är rätt utrustning och lite tålamod. Det breda snitt som du delvis ska göra med sidan på skivan går inte riktigt lika snabbt som en vanlig, rak kapning. Ta tid på dig så ska du se att det blir fint.

Välj rätt skiva

Om du ser till att ha rätt utrustning är det ingen match att skära i kakel och klinker. Förutom en vinkelslip behöver du bara en specialskiva för att klara av uppgiften.

Diamantkapskivor finns i flera varianter och prisklasser. Den som vi använder här har köpts hos en klinkerspecialist och kostar omkring 400 kronor. Den klarar uppgiften oklanderligt, men även billigare skivor kan göra det. Vi har gjort ett identisk snitt med en billigare klinkerskiva för 100 kronor. Den billiga skivan lät lite mer och var aningen långsammare – men resultatet blev precis lika fint.

Att skära i kakel och klinker både låter och dammar väldigt mycket Därför använder vi alltid både hörselskydd, skyddsmask och skyddsglasögon, som sluter helt tätt.

Gör så här

1

Håll vinkelslipen vinklad när du skär. Om vinkelslipen hålls för rakt på, går det inte att göra det svängda snittet utan att göra hack in i plattan. Det vill vi inte. I förväg har det böjda snittet ritats upp på plattan med blyerts.

2

Vinkelslipen förs försiktigt från sida till sidaså att skivan följer den ritade formen. Ju längre ner du kommer desto mer ska vinkelslipen vinklas ner och desto mer kommer du att skära med sidan av skivan. Det tar tid, så ha tålamod och ge vinkelslipen och skivan tid att arbeta.

3

Efter några minuter kommer du genom plattan. Medan snittet i klinkern är i stort sett lodrätt är snittet i den kapade biten nästan vågrät. Så mycket ska skivan läggas ner den sista delen genom klinkern.

4

Snittet rengörs genom att hålla vinkelslipen vågrätt och köra med den upp och ner. Är radien på snittet mindre än skivans radie hålls skivan i stället lodrätt och den förs från sida till sida.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Murare