Gör Det Själv kurs: Konsten att sätta kakel och klinker

Vem som helst kan sätta upp kakel. Det svåra är att få plattorna i snygga, raka rader. Men det visar vi dig i denna kurs så att du lyckas med plattsättning på både golv och vägg.

Du kan själv välja om du vill sätta upp vita plattor i rad efter rad eller om du vill ha diagonala mönster, bårder eller olika kulörer på plattorna. Och vi talar inte bara om väggar. Plattsättningens konst gäller även för läggning av klinkergolv. När du blivit förtrogen med tekniken klarar du alla arbeten.

Det bästa sättet att lära sig hur man blir en bra plattsättare är att börja med det elementära: uppsättning av plattor i snörräta rader. Oavsett om du sätter dem på väggen eller lägger dem på golvet är de grundläggande reglerna desamma.

Det lär du dig i Gör Det Självs kurs om att sätta kakel och klinker

Kursen publicerades första gången i tidningen Gör Det Själv 2008. Kursen består av 5 delar på totalt 14 sidor:

  • Del 1: Sätt kakel Vem som helst kan sätta upp kakel. Det svåra är att få plattorna i snygga, raka rader. Men det visar vi dig i denna kurs så att du lyckas med plattsättning på både golv och vägg.
  • Del 2: Snörräta kakelrader Den första raden plattor avgör om kaklet på väggen eller klinkern på golvet kommer att löpa i snörräta rader eller i böljande vågor. Om det är ordning på första raden går uppsättningen nästan av sig själv.
  • Del 3: Kakel med snygga fogar Om det är något som har betydelse för resultatet, så är det fogen mellan kakelplattorna. Se här hur du lyckas med fogningen.
  • Del 4: Snygga hål och kanter Se här vilka verktyg du bör ha tillgängliga när du delar en kakelplatta, och vilka du behöver när du måste göra hål i en platta för att anpassa den efter ett rör.
  • Del 5: Sätt kakel runt hörn Svårighetsgraden ökar när den kakelrad man håller på att sätta upp, också ska fortsätta runt ett hörn. Men här får du ett par goda råd som gör att du lyckas.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Murare