Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Att hugga till sten

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om muraren snabbt behöver en trekvartssten använder han murarhammaren för att forma stenen. Det se enkelt ut, men kräver mycket övning för att få ett perfekt resultat.

Här visar muraren ett enkelt sätt att hugga till en trekvartssten. Muraren mäter upp trekvartsstenen på en tegelsten, 16,8 centimeter. Samtidigt markerar han också fogbredden.

Hammaren placeras vid markeringen och skaftet läggs mot stenen, där en markering ritas ut.Med en fogsvans sågas lodrätt ner vid strecket på skaftet. Sedan sågar man snett in från sidan, så att det blir ett litet hack i skaftet.

Nu är det bara att lägga stenen i hacket och markera med hammaren på stenen. När trekvartsstenen ska huggas till läggs den på låret så att den är lätt att kontrollera.

Det är viktigt för slutresultatet att sidan som vänds ut i murverket är helt lodrät. Därför kan det vara nödvändigt att renhugga stenen efteråt. Halvstenen eller koppen klarar man med ögonmåttet. Det finns två sätt att hugga en halvsten på.

Det ena är att slå på den smala löpsidan med hammarens pen.Man kan också slå med hammarhuvudet mitt på stenen. Ett hårt och precist slag delar stenen i två lika delar.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka