Koll på stora klinker

Klinkergolvet ska vara plant, för även små ojämnheter syns tydligt och man snubblar lätt på dem. Lösningen är att lägga klinkern med nivåkilar. Här visar experten hur det går till.

Intro

Det har blivit populärt med stora klinker, och det är imponerande snyggt när plattorna på golvet i badrummet är nästan en tredjedels kvadratmeter. Men då ska de ligga plant.

Det kan dock vara svårt att lägga stora klinker helt plant. Risken är stor att några

ligger lite högre i ena änden. Även om nivåskillnaden bara är någon millimeter så syns det tydligt och i värsta fall kan man få intrycket av att golvet är vågigt.

Lösningen är att lägga klinkern med hjälp av nivåkilar och plastbrickor. När kilarna trycks in i brickorna, som har fötter och är låsta av plattorna, trycks klinkern ner i nivå med föregående platta. Resultatet är ett helt plant golv.

Det finns flera olika slags nivåkilar och dem vi använder kostar 125 kr för 30 st. inklusive nivåband. Men det är väl använda pengar till dyra klinker.

Instruktion

01
Gör så här 9 Steg

1

Så här fungerar det: Foten på nivåbandet skjuts in under klinkern och kilen sticks in i hålet i bandet och pressar då ner klinkern.

2

Det första nivåbandet sätts på plats 3-5 cm från ena hörnet på klinkern. Foten skjuts in under klinkern. Vi förutsätter att golvet är plant och att fästmassan har dragits ut med tandspackel.

3

Nästa nivåband placeras ”runt hörnet” på klinkern och i vinkel mot det första. Även nu med 3-5 cm avstånd från hörnet. Foten kan eventuellt pressas in med en spackel.

4

Nästa klinker läggs på plats tätt intill föregående platta. Lägg klinkern så att den hamnar ovanpå den fria delen av nivåbandets fot och pressa ner klinkern.

5

Fortsätt läggningen, men inte mer än en kvadratmeter i sänder. Glöm inte att placera ett nivåband runt varje hörn. Är plattorna mycket stora ska du också sätta ett band på mitten.

6

Avståndshållare. Nivåbanden har ytterligare en funktion - de ser till att avståndet mellan plattorna blir lika stort överallt. Fogbredden blir ett par millimeter.

7

Nivelleringen. Nu kommer den geniala delen av systemet - kilen. Pressa in en kil i hålen i varje nivåband. Kilarna trycker då ner klinkern till samma nivå.

8

Kontroll. Kolla att alla plattor ligger plant. Använd en stor vinkel, en stållinjal eller ett vattenpass. Finner du små ojämnheter pressar du in kilarna lite till tills plattorna ligger plant på golvet.

9

Sparka bort kilarna. När fästmassan har härdat kan du sparka av nivåbanden. En perforering i dem gör att de bryts av i fogen och då lossnar kilarna, som du kan återanvända ihop med nya nivåband.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Murare