Hållbara stolpar för dubbelgrinden

För att dubbelgrinden inte ska hänga, måste den fästas på starka stolpar eller stöttas på mitten. Här visar vi hur du gjuter starka stolpar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
800 kronor

Intro

Det är inte ovanligt att det står två stolpar utan grind vid infarten. För oss var det tvärtom. Vi hade två grindar, men inga stolpar. Den fina grinden var delad i två, alltså en dubbelgrind, och den skulle vi skaffa ett par starka stolpar till.

Problemet var att man inte kan köpa stolpar i storlek XXL. Man måste göra dem själv, och här valde vi att gjuta dem. Först göt vi en sockel på 70 x 70 cm på ett dränerat underlag, och ovanpå den göt vi 30 x 30 cm stolpar. Om du ska gjuta till endast en grind, behöver stolparna inte vara så kraftiga som våra. Men dubbelgrinden kräver rejält stöd på grund av den tyngd som den har på mitten. Därför ska man välja rejäla stolpar eller sätta ett stöd på mitten, för annars kommer grinden att hänga eller bli skev.

Gjut den ena stolpen först. Då kan du sätta upp den ena grinden och se exakt var nästa stolpe ska stå.

Instruktion

01
Gräv stora hål 2 Steg

Börja med att mäta dig fram till var stolparna ska stå. Du vet hur breda grinarna är, men du måste också ta reda på vilka gångjärn de ska hänga på och hur grova de är. Du måste också veta hur brett låset är. Först därefter kan du räkna ut hur långt det ska vara mellan stolparna.

Här har vi tänkt använda gängade stänger i stället för vanliga gångjärn. Det ger oss möjlighet att justera stängernas längd om det blir nödvändigt.

Vi gräver hålen 80-90 cm djupa, för stolparna behöver ett stadigt underlag. Hålets storlek är 70 x 70 cm och i botten dränerar vi med grus och singel innan vi gör gjutformar för stolpsocklarna.

1

Mät dig fram till var stolparna ska stå och sätt märken, t.ex. käppar, i marken. För att få fram exakt placering måste du veta grindarnas bredd och storleken på lås och gångjärn.

2

Gräv ett hål i sänder och fyll några skyfflar singel och grus i hålet som dränering. Singel i storlek 8-16 mm är dessutom ett bra underlag att gjuta på, men först stampas ytan plan.

02
Armeringsjärn 3 Steg

1

Spänn fast armeringsjärn på ett arbetsbord och bocka dem sedan med hjälp av ett rör. Järnen stabiliserar betongen och förstärker övergången från sockel till stolpe. När betongen torkar kan den spricka. Det motverkar järnen.

2

Järnen bockas till en kvadratisk ram. Vi formar ramen så att den blir cirka 10 cm mindre än stolpens utvändiga mått. Våra stolpar ska bli 30 x 30 cm, så ramen ska vara 20 x 20 cm.

Ramen binds ihop med najtråd.

3

Bocka fyra järn med en krok upptill. Den ska användas för att senare lyfta upp järnen en aning under gjutningen. Korta av järnen så att de täcks av minst 3 cm betong. Vi vill vara på den säkra sidan så vi räknar med 5 cm.

Järnen vänds så att de pekar rätt ut mot ett hörn.

03
Snickra en gjutform 4 Steg

Till gjutformen använder vi 12 mm formplywood. Den är dyrare än vanlig plywood, men mycket enklare att arbeta med - inte minst tack vare den släta ytan som betongen inte fastnar så lätt på.

Formen ska invändigt vara 30 x 30 cm och det innebär att två motstående sidor ska vara 30 cm breda och de två andra 30 cm plus två gånger formplywoodens tjocklek, alltså totalt 32,4 cm.

Höjden på gjutformen anpassas till hålets djup och stolpens höjd. Stolparna ska här sticka upp 110 cm, och eftersom sockeln ligger 60 cm under marknivå ska gjutformen göras 170 cm hög. Vi sågar till ett antal 55 cm långa reglar till formen.

1

Såga till plywooden och kapa dessutom reglarna i 55 cm långa bitar. Plywooden skruvas fast på var 20:e cm med 4 x 45 mm skruvar. Reglarna har gjorts så långa att de kan skruvas ihop i hörnen med 6 x 80 mm skruvar.

2

De invändiga skarvarna mellan plywoodskivorna tejpas ihop med maskeringstejp. Därigenom får stolpen en snyggare kant och tejpen ser till att betong inte pressas ut genom skarvarna.

3

Vi fäster ett par kvartsstavar på ett par ställen längs sidorna. Det gör vi för utseendets skull - för att stolparna ska få lite liv och inte vara fyrkantiga hela vägen. Kvartsstavarna fästs med 40 mm dyckertar.

4

Den sista sidan läggs på plats och sedan kan reglarna skruvas fast i varandra. Det är inte mycket plats att arbeta på, men det går.

TIPS: Fäst kvartslisten på skivan innan du lägger den på plats - det är lättare.

04
Gjut sockeln 2 Steg

Betongen till sockeln kan du blanda själv av cement, gjutgrus och singel eller köpa en färdig blandning. Vi föreslår att du blandar själv och använder en betongblandare. Det blir billigast.

En säck cement kostar cirka 55 kr och ger 80-90 liter om du blandar 1 del cement, 2 delar singel och 3 delar gjutgrus med vatten. En säck färdig betong kostar cirka 65 kr och den ger 13 liter betong, dvs. cirka 5 kr/liter medan din egen blandning kostar 1,5 kr/liter. Det blir stor skillnad om du ska blanda flera hundra liter betong.

Hyr en betongblandare på närmaste byggvaruhus till arbetet. Den underlättar arbetet mycket.

1

Cement, gjutgrus och singel häll i blandaren som får gå några varv innan du tillsätter vatten. Det står normalt på cementsäcken hur mycket vatten du ska tillsätta. Följ anvisningarna!

2

Häll blandningen i din gjutform. Lyft upp armeringsjärnen så att de hamnar 5 cm ovanför bottnen i gjutformen. Pressa ner betongen så att alla luftbubblor försvinner. Det gör vi här med skyf eln, men det går även bra med en regel.

05
Gjut stolparna 5 Steg

När sockeln har torkat några dygn kan du fortsätta med stolparna.

Den något klumpiga och tunga gjutformen flyttas nu till platsen där stolpen ska stå. Du har nytta av en kärra för att flytta formen.

Betongen till stolparna blandas av en del cement, 3 delar gjutgrus och 2 delar singel. Innan du häller betongen i gjutformen borrar du två hål genom formen och sticker in två VP-rör (som ska vara genomgående). När rören tas bort ur betongen har de gett plats för de gängade stänger som blir gångjärn.

I takt med att formen fylls ska betongblandningen vibreras så att alla luftbubblor försvinner.

1

Placera gjutformen på sockeln. Kontrollera att den står korrekt i förhållande till armeringsjärnen. När den står som den ska, borrar du två genomgående hål för två VP-rör. Mät noga var hålen ska borras, för där ska gångjärnen sitta.

2

Stick 16 mm VP-rör genom hålen. Rören tas bort när betongen har härdat och ger då plats för gångjärn av gängade stänger.

3

Betongen vibreras. Vi köpte en vibrator på Jula för 1500 kr. Med den tar vi bort alla luftbubblor.

VIKTIGT! Både medan du fyller med betong och medan du vibrerar är det viktigt att gjutformen inte rubbas.

4

När gjutformen är nästan full, sticks armeringsjärn ner i betongen. Välj 8, 10 eller 12 mm tjocka järn. Vi sticker ner fyra järn, som går nästan hela vägen ner, men det ska finnas minst 3 cm betong både under och ovanför varje järn.

5

Den sista portionen betong får gärna vara lite torrare än resten, eftersom fukten stiger uppåt när betongen härdar. Vi formar stolptoppen med runda kanter. Det ser snyggt ut och formen gör att vatten lätt rinner av.

06
Ta bort formen 5 Steg

Betongen ska härda några dagar innan du kan ta bort gjutformen. Under tiden bör du lirka och dra lite i VP-rören, så att det blir lätt att dra loss dem när betongen har härdat.

Du måste vara försiktig när gjutformen tas bort, för betongen kan vara ömtålig längs kanterna. Om du kan bör du försöka dra loss formen, antingen rakt uppåt eller genom att såga upp ena sidan och dra formen åt sidan. Då minskas risken för skador på kanterna.

Nu återstår det bara att bocka de gängade stänger som ska stickas in i hålen efter VP-rören och förvandlas till ena delen av grindens gångjärn.

1

VP-rören dras ut. Om du då och då har dragit lite i rören, är det rätt lätt att dra ut dem. Annars får du dra loss dem med hjälp av t.ex. en polygrip.

2

Skruva försiktigt isär gjutformen. Betongen kan ha rätt ömtåliga kanter så ta det lugnt. Du kan återanvända samma hål för skruvarna om du bara har gjort en form och ska använda den igen.

3

Här var vi tvungna att såga isär formen för att den skulle släppa. Vi sågade av reglarna på endast den ena sidan i hopp om att kunna återanvända så mycket som möjligt av formen.

4

Bocka den ena änden av de gängade stängerna 90 grader. Stängerna sticks in genom stolparna och låses med mutter och bricka på båda sidorna av stolpen. Därefter kan grinden hängas på plats.

5

Den ena delen av ett stapelgångjärn skruvas normalt fast på stolpen. Här väljer vi att låta den gängade stången gå hela vägen igenom stolpen och låsa den med mutter och bricka på båda sidorna av stolpen. Vi använder 16 mm gängad stång som är mycket stark.

Material

• 1 cementsäck, 25 kg
• 1 grovbetongsäck, 25 kg
• Grus och singel för dränering
• 12 mm formplywood
• 45 x 45 mm reglar
• Ev. dekorlist, typ kvartsstav
• 4 x 45 mm och 6 x 80 mm skruvar
• 40 x 1,7 mm varmförzinkad dyckert
• 16 mm gängad stång med muttrar och brickor
• Armeringsjärn och najtråd
• 16 mm VP-rör

Specialverktyg

• Betongblandare och vibrator

Tidsförbrukning

2-3 dagar med torktider.

Pris

Räkna med 700-800 kr.

Svårighetsgrad

Det är svårare att gjuta stolpen på plats än att gjuta den för sig och flytta den till sin plats. Var noggrann och gjut stolparna en i sänder.

3D-modell

3D-modell

Stadig dubbelgrind

Dubbelgrinden hänger på två stadiga stolpar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Gjutformen byggs

Gjutformen består av 12 mm formplywood och reglar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Fundamentet

Armeringsjärnen sätts i betongblandningen och placeras ca 5 cm ovanför gjutformens botten.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Ta bort gjutformen

Röret dras ut och gjutformen tas isär.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Gängstången monteras

Gängstången sätts i hålet från röret och monteras med 90 graders vinkel.

Öppna 3D-modell

Video

TIPS: Betong utan luftbubblor

Video

TIPS: Enkelt djupstopp med tejp

Video

TIPS: Mätta gjutformen med olja

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Murare