3 tricks när du sätter upp kakel

I ett helt fyrkantigt rum är det ganska lätt att sätta upp kakel… men sådana rum finns det inte så många av. På de flesta ställen kommer du möta ett eller flera hinder som kräver att du anpassar en kakelplatta. Här får du lösningen på tre utmaningar.

Utvändigt hörn - på det helt rätta sättet

Du kan mycket väl bara sätta två kakelplattor mot varandra på ett utvändigt hörn, men det är inte en elegant lösning. Det betyder nämligen att du ser den ena kakelkanten tydligt.

Anstränger du dig i stället lite extra och fasar av kanterna på de två plattor som ska mötas så kan de mötas i en 45-graders fog, precis som när du sätter upp golvlister. Det ser betydligt bättre ut.

Det enda du behöver är en billig våtkapmaskin som kan ställas in i rätt vinkel.

1.

Utan avfasning möts de två kakelplattorna så här: Den ena kanten är synlig. Det kan göras mer elegant.

2.

Luta kapmaskinen så att den kapar i vinkel. De allra flesta små kapmaskiner kan vinklas på det här sättet.

3.

Ställ in på 45°. Till den här fogen ska den tippas ända till 45° grader. Spänn låsskruven ordentligt, så att vinkeln inte ändras.

4.

Lägg plattan mot maskinen med framsidan neråt. Vinkeln på 45° ska vara på baksidan, så att de två kakelplattornas framkanter möts när de slutligen sätts ihop.

5.

För igenom plattan så att kanten kapas. För plattan långsamt framåt - och kom ihåg skyddsglasögon när du kapar.

6.

Snygg fog. De två kakelplattorna möts nu och bildar ett snyggt hörn utan synliga kanter, redo att fogas.

Runt om rör - även rör som inte kan flyttas

Speciellt i badrum är det nästan oundvikligt att behöva sätta kakel runt ett rör. Om det handlar om ett rör som sticker rätt ut från väggen, t ex där duschblandaren senare ska anslutas, är det bara att borra hål i en eller flera kakelplattor.

Men det kan också handla om ett rör som sitter monterat och som inte kan kopplas bort eller flyttas. Då måste plattan delas och de två delarna får sedan föras ihop runt om röret.

1.

Mät och markera med ett kryss. Kryssets centrum markerar centrum på det hål som du ska borra.

2.

Markera borrets diameter. Om det är ett 20 mm borr, så mäter du 10 mm ut från kryssets mitt och sätter ett streck på alla fyra sidor.

3.

Borra hål med en hålsåg för kakel. Starta vinkelslipen och för sedan försiktigt sågen ner tills den träffar ett av dina streck och sätt sedan ner den, så att den borrar lodrätt genom kakelplattan.

4.

Dela kakelplattan med en kakelskärare om den ska sättas runt om ett rör (och inte bara kan sättas över det utstickande röret). Ritsa med spetsen och tryck sedan ner tills plattan knäcks längs spåret.

Plattan är klar. Nu kan de två delarna föras ihop runt röret.

Runt om hinder - med knivskarpa kanter

Rör kan du klara av genom att borra hål i kakelplattan. Men kantiga kapningar är en större utmaning.

Ska du t ex lägga klinker på golvet runt en pelare eller sätta kakel runt en fyrkantig ventil, kräver det raka snitt inne i plattan.

Lösningen hittar du i en bra skiva till vinkelslipen, kompletterat med lite hjälp från kakelskäraren. Kom ihåg att lägga till en fogbredd om plattan ska passa runt om en pelare.

1.

Rita upp hindret på plattan. Genom att lägga plattan där den sedan ska sättas på golvet eller väggen, kan du markera hur brett och djupt snittet ska vara.

2.

Rista med kakelskäraren i det streck som går parallellt med plattans sida. Det är viktigt att du håller dig innanför din markering så att snittet inte blir för långt.

3.

Skär in med en vinkelslip längs de två andra strecken. Skär bara precis in till markeringen. Använd en diamantkapskiva med hel kant. Den är gjord för kakel och klinker.

4.

Spänn fast plattan och bryt av den lilla biten. Vi slog bara lätt på den med en tång, så bröts den av. Bryts den inte helt rakt kan du rätta till det med en kakeltång.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Murare