När du ska välja färgroller gäller det att hitta en roller som passar till det underlag som du ska måla.
Vi har valt ut de vanligaste färgrollerna samt ett par specialroller, så att du kan välja den som passar perfekt till ditt målarprojekt.
Till var och en av de sju rollerna finns en kort beskrivning och en rekommendation vad den passar till.
Du får också tips på hur du behandlar en ny roller innan du målar med den för första gången, så att du slipper skräp på den nymålade ytan.
1. Roller med mellanlugg - 10-18 mm
En bra allround-roller eftersom den passar till de ytor som inte är blanka men inte heller råa - och det är de allra flesta.
BESKRIVNING:
Rollern har oftast medellånga mikrofibrer som sitter på en vals av plast. Den finns med valsar i alla storlekar, både liten, mellan och stor, eftersom den är det givna valet vid många vanliga målaruppgifter.
PASSAR TILL:
Väggar och tak där underlaget inte är helt slätt, t ex väggar med glasfilt, fin glasfiberväv eller sågspånstapet. Gipstak med filt och tak av hyvlat trä.
2. Roller med kort lugg - 5-8 mm
En klassisk roller till väldigt släta ytor där finishen ska vara på topp. Även till lack.
BESKRIVNING:
Den korthåriga rollern består av mikrofibrer som sitter på en vals av plast, som enkelt trycks på plats på målarrollerns lilla skaft. Konstfibrerna sitter helt tätt så att rollern känns slät - som det underlag som den är tänkt till. Den finns i flera olika storlekar.
PASSAR TILL:
Ett golv som ska lackas eller målas. Du kan också använda den till t ex skåpsluckor och möbler.
3. Roller med lång lugg - 18-22 mm
En av de vanligaste rollerna till de väldigt råa ytorna.
BESKRIVNING:
Den långhåriga rollern består av förhållandevis långa mikrofibrer som känns lite som tyg, medan konstfibrer är mer plastiga. När rollerns “behåring” är längre kan den bättre få färgen att täcka på en ojämn och rå yta, eftersom de långa microfibrerna kan tränga längre ner i små fördjupningar.
PASSAR TILL:
Ohyvlat trä, grov glasfiberväv, murade eller putsade väggar. Den kan också eventuellt användas till rullspackel men är inte lika bra som spackelrollern (se motstående sida).
4. Skumroller
En väldigt vanlig roller för blanka och helt släta ytor.
BESKRIVNING:
Skumrollern är en liten roller som består av skumgummi som sitter på en vals av hård plast. I skumgummiytan ses pyttesmå hål som ger en antydan om en noppig yta.
PASSAR TILL:
Skåpsluckor, trä inomhus som t ex dörrkarmar, foder och möbler.
5. Hörnroller
En specialroller till hörn och eventuellt andra vrår där en lång roller inte kan komma ända in.
BESKRIVNING:
Hörnrollern är ganska smal med en vals på 3-4 cm. Luggen av konstfiber är däremot ganska lång, så att den kan påföra färg ett par centimeter ut på båda sidor om två väggar som möts i ett hörn.
PASSAR TILL:
Invändiga hörn där du inte kan komma åt att måla ända in i vinkeln med en vanlig roller. Den lilla, behändiga specialrollern kan också användas på andra ställen där det kan vara svårt att komma åt, t ex om du ska måla ett rör.
6. Sparroller
En specialroller som kan göra skarpa kanter utan maskeringstejp.
BESKRIVNING:
Sparrollern skiljer sig från traditionella rollers genom att ha en extra “arm” med en liten platta längst ut. Plattan placeras utanför rollern så att det inte kommer färg på det som är bredvid det som du målar.
PASSAR TILL:
När du målar nära något som du inte vill ha färg på. Det kan vara t ex en anslutande vägg, ett tak, golv- eller taklister, foder, dörrkarmar eller eluttag.
7. Spackelroller
En specialroller framtagen för rullspackel.
BESKRIVNING:
Rullspackel är en lätt spackelmassa som - vilket namnet antyder - kan rollas på väggar och tak. Det kan göras med en långhårig roller, men du får det bästa resultatet om du använder en så kallad spackelroller - en specialroller som har utvecklats för just detta. Spackelrollern består av konstfiber med en lite öppen struktur, så att spackelmassan kan sitta kvar bättre.
PASSAR TILL:
Att påföra rullspackelmassa på väggar och tak.