Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Därför är det viktigt att måla vått i vått

Skriv ut Spara artikel

Du får det överlägset bästa resultatet om du hela tiden målar vått i vått. Om du undviker att måla över ett område där färgen är torr eller halvtorr, blir ytan jämn, enhetlig och helt perfekt.

Mal-vådt-i-vådt2

Målar du först med pensel hela vägen runt i kanten innan du målar resten av väggen med roller? Då är du långt från ensam. Men med den metoden kommer du att måla in i torr eller halvtorr färg, och då blir resultatet inte alls lika bra som om du hela tiden målar vått i vått – alltså från ett område med våt färg till ett annat där färgen fortfarande är våt.

Om ni är flera som målar, t.ex. en som målar kanter med pensel, och en som målar de stora ytorna med roller, måste du planera din målning efter det.

Om ni är två, och en av er målar kanter, är det viktigt att vederbörande inte bara skyndar sig att måla allihop, för då är det omöjligt att hinna måla vått i vått för den som kommer med rollern. Målningen av kanterna ska göras i sådan takt att den med rollern hinner med, och så att rollern inte behöver rulla i torkad färg.

Skifta mellan pensel och roller

Det samma gäller om du arbetar själv. Det gör ingen nytta att du först målar alla kanterna med pensel och sedan sätter igång med rollern, då färgen redan börjar torka vid de kanter du målade först. Du blir tvungen att dela upp arbetet med pensel och roller, så att du bara målar en del av kanterna innan du kommer med rollern. Och sen tar en ny bit av kanterna med pensel innan du målar med rollren igen.

Så snett kan det gå

  • En ojämnhet på trälisten kan synas om du går tillbaka och “rättar till” genom att måla över. Det färska lagret färg flyter inte ihop ordentligt med det torra lagret. Vänta tills färgen är helt torr, och måla allting igen.
  • Dubbelt lager vid kanterna kan ge nyansskillnader i färgen om ytan har hunnit torka och är “mättad”, t.ex. om du målar en för bred kant med penslen – särskilt om du målar med en mörk färg. Måla kanten så smal som möjligt med penslen.
  • Ett misstag på väggen ska du inte gå tillbaka och rätta till med rollern om färgen har börjat torka. Då ruggar du upp det första färglagret, och det kan synas. Håll koll på torra fläckar när du målar, eller vänta tills allt är torrt, och måla hela ytan igen.

Så ska du göra

Fyll rollern med färg

Det är viktigt att rollern är fylld med färg, jämnt fördelad, innan du rullar på väggen med den. En bra tumregel är att du ska ha så mycket färg på rollern att den ”slafsar” lite när du drar med den på väggen. Du ska i princip kunna använda den med en hand. Om du är tvungen att pressa med bägge händer för att få tillräckligt med färg på väggen är rollern inte tillräckligt fylld med färg.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggevejledning: Därför är det viktigt att måla vått i vått
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka