Undvik 5 misstag när du målar

Du kan spara mycket pengar på att måla själv i stället för att anlita proffs, men se till att göra det ordentligt – här får du en guide över fem misstag man bör undvika.

1: Strunta i att täcka golvet. "Jag tvättar bara bort fläckarna…"

Dum idé. Det är möjligt att det är lite besvärligare och tar längre tid när du ska täcka golvet med plast, kartong eller täckpapper.

Om du låter bli att täcka golvet och får fläckar på det kan du kanske/kanske inte ta bort dem – det beror förstås på golvtypen. Även om du kan tvätta bort dem så är det tidskrävande. Så ta dig tid att täcka golvet – det lönar sig.

2: Strunta i målartejpen. "Det tar ju så lång tid…"

Det är inget lätt jobb att sätta målartejp på karmar, lister och andra detaljer, men det är värt besväret. Det ger snygga, raka linjer och du behöver inte vara rädd för att måla fel, vilket kan förstöra det färdiga resultatet.

Låt det ta den tid det tar, men låt inte målartejpen sitta för länge efter att du har målat färdigt. Den kan lätt ta med sig färgen när du river av den.

LÄS OCKSÅ: Så här undviker du misstag när du ska måla en vägg

3: Måla det andra lagret för tidigt. "Nu har det säkert torkat…"

Målningsarbete kräver tålamod. Det gäller både övertäckning och själva arbetet med att måla, men tålamod är verkligen också en dygd när du ska låta färgen torka innan du ger dig i kast med det andra lagret.

Om färgen inte är tillräckligt torr riskerar du att den släpper när du målar igen, vilket förstör båda lagren. Torktiden står ofta på färgburken, och om du är osäker bör du låta den torka i 24 timmar. Ge det hellre för mycket tid än för lite, även om du är otålig att se resultatet efter två lager.

4: Doppa penseln för djupt i färgen. "Jag vill ändå inte spara den…"

Man vill förstås vara säker på att man använder tillräckligt mycket färg till väggen, men det är bättre att doppa penseln ofta och använda mindre än att lägga på ett för tungt lager. Om det är för mycket färg på penseln blir penselns innersta borst mättade och torkar in, och det har du ingen glädje av. Doppa i stället bara den yttersta tredjedelen, men gör det oftare. Det är dessutom alltid en god idé att hälla upp färgen i ett färgtråg, så att det blir lättare att styra.

5: Torka av färgen på penseln på färgburken. "Det är enklast..."

Om du målar med pensel och tar färg direkt från burken är det en god idé att sätta en remsa målartejp över burken och torka av färgen mot den.

Gör det ALDRIG direkt på burkens kant, för då klistrar locket fast och du riskerar att faller ned halvtorr färg som kan hamna på den nymålade ytan. I den här videon visar vi dig hur lätt det är!

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare