Spraymåla!

Om du spraymålar dina radiatorer slipper du penselhår i den färdiga ytan och du slipper krångla med långa och smala penslar, som ändå inte kommer åt överallt. Tack vare spray är det lätt att fräscha upp radiatorerna.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
200 kronor

Intro

När du målar en radiator finns det bara ett sätt som är enkelt. Och det är att använda spray. Du behöver en primer med rostskyddseffekt och en sprayburk med önskad kulör. På så sätt slipper du krångla med långa penslar. Det fastnar inga hår i färgen och du ser inga spår efter penseln i den färdiga ytan.

Instruktion

01
Maskera noga 3 Steg

För att lyckas är det viktigt att du har tvättat radiatorn så att det inte finns fett eller smuts på ytan. Därefter maskerar du noga så att färgen inte flyger runt i rummet. De små färgpartiklarna kan faktiskt hamna överallt i bostaden om du inte maskerar.

1

Tvätta radiatorn med målartvätt. Se till att komma in i alla falsar. Om det finns repor i ytan slipar du dem med fint slippapper (korn 150). Du ska ev. spackla för du kan inte dölja repor eller jack genom att måla med sprayfärg.

2

Maskera med plast och tejp så att det inte kommer färg på delar som inte ska målas. Stäng av värmen.

VIKTIGT! Radiatorn måste vara helt kall när du målar.

3

Skydda väggen och golvet med t.ex. tidningar eller papper. Bygg gärna en spraykabin runt radiatorn så att färgpartiklarna inte försvinner ut i bostaden. Tejpa alla skarvar för färgen tränger ut genom minsta lilla springa.

02
Ska hållas i rörelse 4 Steg

Både primern och färdigfärgen är här sprayfärger och de används på samma sätt. Börja med primern. När den har sprayats på ska den härda ett dygn.

När du spraymålar är det viktigt att hela tiden hålla sprayburken i rörelse, så att färgen inte läggs på i för tjocka skikt för då rinner den i vågor på radiatorn. Och det syns.

Som tur är torkar både primer och färg mycket snabbt och det innebär att du inte behöver vänta mer än högst 5 minuter mellan vare sprayning.

För att färgen ska fördelas jämnt på hela radiatorn för du burkeni sicksack i sidled innan du målar uppifrån och ner, fortfarande med sicksack-rörelse.

1

Radiatorn behandlas först med en primer som har rostskyddande egenskaper. Nästa dag, när primern har härdat, kan du måla med färdigfärg. Moderna burkar har ofta en säkring som måste brytas av innan man kan spraya.

2

Sprayburken förs fram och tillbaka med stadig hand. Håll ett avstånd på 25-30 cm och se till att burken hålls lodrätt. Enda gången burken lutas är när du ska spraya mellan lamellerna. Spraya flera gånger med 5 minuters mellanrum.

3

Börja bakifrån när primern har härdat. Ge radiatorn ett par lätta duschar uppifrån med färgen och vänd sedan sprayburken så att den hålls lodrätt. Spraya inte på mer färg än vad som behövs för att radiatorn ska bli blank.

4

Låt färgen torka en timme innan du plockar bort skyddspapperet. Då ser du om det behövs en sprayning till eller ej. När du är nöjd låter du färgen härda minst ett dygn innan du sätter på värmen till radiatorn.

Material

  • Radiatorspray, vit, blank, 400 ml burk
  • Primer (med rostskydd), 400 ml burk
  • Overall och ansiktsmask
  • Målartvätt, plast, papper och tejp

Tidsförbrukning

2 timmar fördelat på 2 dagar för primern ska härda

Pris

200–250 kr

Svårighetsgrad

Arbetet är otroligt enkelt men glöm inte att maskera noga för färgen sprids lätt i hela bostaden.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare