Släta ytor - konsten att måla en dörr

Om du inte har en bra färgspruta och är duktig på att hantera den, så kan du inte få fram en lika släta yta på t.ex. en dörr som dörrfabriken kan. Men det kan bli nästan lika bra!

En slät yta kräver noggrann förberedelse och rätt teknik.

Det är endast en proffslackering på fabrik eller hos en billackerare, som ger en riktigt slät och blank yta på en dörr. Om du själv vill försöka har du nytta av en färgspruta, men det krävs en del övning, och kan du acceptera en smula struktur i färgen (som en fin lackrulle ger) kan du måla en slät yta på en dörr eller annan yta. Förutsättningen är kunskap och rätt redskap.

En fin, korthårig lackrulle är det viktigaste redskapet, eftersom den nästan inte lämnar några spår efter sig på den målade ytan. En annan viktig förutsättning är att du har valt rätt färg, och här får du vår målarens hemliga knep: Till mellanstrykning (efter grundning, men före färdigstrykning) blandar du en färg av cirka 40 procent grundfärg och 60 procent färdigfärg. Den blandningen gör det lättare att få en snygg yta.

Välj en färg som lätt flyter ut. Fråga en målare eller i en färgaffär, som du litar på, vilken färg som rekommenderas till jobbet. Eftersom vår målare har goda erfarenheter av Nordsjö Blankett, så är det denna färg hon väljer till denna dörr. Färgen finns som häftgrund och färdigfärg.

LÄS OCKSÅ: Så här undviker du misstag när du ska måla en vägg

Använd pensel om du vill att ytan ska ha struktur

Inte ens med den bästa lackrullen kan du måla så snyggt som sprutlackeraren gör på fabriken. Det gäller allt från dörrar till möbler och garderober.

Då kan du i stället göra tvärtom - markera att denna dörr har målats för hand.

Plocka då fram dina penslar och måla sedan dörren på både tvären och längden, fram och tillbaka innan du avslutar med långa drag från dörrens övre kant till den nedre.

Välj en penselbredd på 50-55 mm, men se till att inte dra penseln flera gånger över en nyss målad yta, för då kommer det att bli så tydliga penselspår att det ser ut som kladd eller dåligt utfört målararbete.

Ju mer glans färgen har, desto snyggare blir resultatet. Men det är också lättare att se fel på en blank yta.

Även när du målar väggar kan du dra ut färgen med pensel om du vill ha mer liv i ytan. Penseldragen framträder tydligt om du målar kors och tvärs på väggen utan att dra ut färgen efteråt.

Måla först tvärs över ytan och därefter med långa, sammanhängande drag uppifrån och ner.

Dra ut ytfärgen med långa drag och avsluta uppifrån och ner. Gå inte tillbaka med penseln - det ger spår!

Gör så här

1

Slipa ytan med slippapper när du har tvättat av den med t.ex. målartvätt. Korn 180 är lagom fint. Om du byter från mörk till ljus färg, kan du välja lite grövre slippapper och slipa bort en del av färgen. Annars räcker det med lätt finslipning.

2

Tvätta bort allt slipdamm med en fuktig trasa, som du vrider ur riktigt hårt. Ett sämskskinn som inte luddar är också bra till detta. Allt slipdamm ska bort.

3

Rulla med mellanfärg som du har blandat av grundfärg och ytfärg i förhållandet 4:6. På naket trä hade vi börjat med grundfärg. Mellanfärgen ger dig ett bättre underlag och bidrar till att ytfärgen får mer glans.

4

Fortsätt med mellanfärgen över hela ytan. Dra ut färgen åt sidorna och dra uppifrån och ner. Avsluta med långa drag utan paus hela vägen uppifrån och ner.

5

Slipa ytan med fint slippapper när färgen har torkat. Här är det lagom med korn 240 och ytan slipas utan tryck.

6

Måla en gång till med mellanfärg. Nu börjar dörren att få rätt färg och du kan ana en lätt struktur i ytan. Avsluta med långa rullningar uppifrån och ner.

7

Dags för ytfärg, men först när mellanfärgen har torkat. Följ samma mönster som du använde när du målade med mellanfärg. Vi garanterar att du nu har fått en slät, snygg yta.

6 tips till dig från målaren

  1. Färgens glansvärde är ett uttryck för hur matt eller blank färgen blir när den har strukits på en yta. Om glansvärdet är 5-10 så är färgen helmatt (väggfärger), värde 10-15 är matt, 15-25 halvmatt (till kök ochbadrum), upp till cirka 50 är den halvblank och upp till 70 är den blank. Är glansvärdet högre än 70 är färgen högblank.
  2. Färgen ska torka. Hur lång torktiden är beror bl.a. på glansvärdet och färgtypen. En matt väggfärg (akrylat) kan övermålas redan efter några timmar, medan en blank färg kanske kräver ett dygns torktid. Läs på burken och följ anvisningarna.
  3. Vänd burken uppochner. Färg ska förvaras frostfritt. Får du färg över, så vänd burken uppochner - när locket sitter på! Då minskas risken för skinnbildning och att locket ”limmas” fast.
  4. Spara färgkoden. Det går inte att gardera sig mot skador på målade ytor, och när du ska bättringsmåla är det bra att ha en färgskvätt. Om färgen tar slut, och den är specialblandad, bör du spara färgkoden. Försök ta loss etiketten, skriv av den eller spara locket (om etiketten sitter där). Du kan också ta ett foto av etiketten och spara i din dator. Färgkoden är väsentlig när du beställer ny färg och vill ha exakt samma kulör som föregående gång.
  5. Strukturmåla med pensel. Du kan med fördel måla väggar och andra ytor med en bred pensel om du vill ha mer liv i ytan. Penseln ger struktur, och om du vill framhäva den ska du måla kors och tvärs, upp och ner.
  6. Skarp övergång. När du målar väggar och tak och vill ha en skarp och snygg övergång, så bör du låta taket fortsätta ner 1-2 cm på väggarna. På så sätt kan du utjämna ev. skillnader mellan vägghöjder och få en rak vågrätt linje hela vägen runt väggarna. Glans 5 eller 10 är perfekt till väggar.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare