Så här täcker du innan du målar

Grundlig täckning vid målning tar ganska lång tid. Men det sparar mycket mer tid efteråt. Vi visar dig hur du ska göra.

Grundlig täckning vid målning tar ganska lång tid. Men det sparar mycket mer tid efteråt. Istället för att lägga timmar på rengöring och lagningar, när man har målat färdigt, är man istället redo för nya uppgifter direkt. Eller för att njuta av resultatet av ett väl utfört arbete.

LÄS OCKSÅ: Att måla vägg - här är 10 vanliga fel och hur du undviker dem

Vi visar dig hur du ska göra.

Täckning med målarfilt

1

Först ska golvet dammsugas eller sopas innan det täcks. En glömd skruv eller en liten sten lämnar ett fult märke, om man ställer en stege (eller en målare) ovanpå.

2

Målarfilt rullas ut med plastsidan nedåt. Plasten hindrar att färg tränger igenom, medan filten suger upp spilld färg, så att den inte fastnar under skorna och följer med runt om i huset.

3

När filtvåden har skurits till på längden, dras den ut 1-2 cm från väggen och fästs med 5 cm bred maskeringstejp. Tejpen trycks fast ordentligt, så det inte kommer färg under.

4

Målarfilten tejpas fast hela vägen runt. Om man väljer att täcka hela golvet med filt eller täcker ytan i mitten med papp, det är en smaksak. Priset är nästan det samma.

5

Där filtvåderna möts, tejpas med gaffatejp som håller fast tyget bättre än maskeringstejp. Golvpapp och -plast kan tejpas ihop med bred maskeringstejp. Målarfilt kallas även täckfilt/täckmatta.

Väggar, möbler och tak

1

Vid målning av radiatorer ska väggen bakom täckas ordentligt. Kraftigt golvpapp sticks ner bakom elementet och tejpas fast. Spraymålar man, ska ett stort område täckas in.

2

Möbler och annat som man låter stå rummet medan man målar, ska också täckas över. Tunn plast läggs över och tejpas ihop med maskeringstejp, så att eventuellt slipdamm stängs ute.

3

Är det bara taket som ska målas, det en bra idé att täcka väggarna med tunn plast. Med färdiga rullar med både tejp och plast, går det lätt att göra det ensam.

Kontakter, golvlister och dörrfoder

1

Eluttag och strömbrytare täcks med bred maskeringstejp. Det är bra att lossa kontakterna först och dra ut dem lite, så att färgen kan komma in bakom dosan.

2

Om golvlisterna ska målas, är det bäst att måla dem innan väggarna och sedan täcka dem, t ex med en sort där tejpen har försetts med en pappersremsa som sticker ut ca 10 cm.

3

Runt om dörrens foder sätts 5 cm bred maskeringstejp. Även här är det smart att måla foderna innan väggen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare