Måla med färger

Det finns några saker som det är bra att veta när du vill ha färger på väggarna. Lär dem här innan du målar.

Mala med färger

En helmålad vägg eller bara ett fält med färg? Vi visar dig vägen till båda lösningarna.

Färger på väggarna är lyckligtvis en del av de moderna inredningstrenderna efter en period när allt skulle vara vitt och fräscht. Det betyder nödvändigtvis inte att du måste måla alla dina väggar i olika färger, för ofta är det kontrasten till just det vita som får en färg att verkligen sticka ut och ta plats. Och den kontrasten kan du t ex uppnå genom att måla bara en vägg i ett rum i en annan färg.

Receptet på hur du får knivskarpa kanter runt ett färgat fält på en vägg eller knivskarpa kanter mellan två väggar som är målade i olika färger börjar, som du kan se i den här artikeln, med maskeringstejp och så ska du måla i en bestämd ordningsföljd.

LÄS MER: Så här målar du rätt och undviker att göra fel

Färger förändrar rummets storlek

Du kan också använda färger för att ändra på ett rums dimensioner eller i varje fall upplevelsen som våra ögon och hjärnor får av ett rum, beroende på vilka färger som de olika väggarna och taket har.

Men innan du köper färg ska du naturligtvis ha möjlighet att se det färdiga resultatet. Det kan du nämligen med din telefon utan att göra ett enda penseldrag.

I den här artikeln går vi igenom:

1. Det gör färgerna med oss

Därför ska du inte måla rött i sovrummet

Tycke och smak varierar naturligtvis, men så kallad färgpsykologi kan ändå säga en del om vilka färger som passar till vilka rum - eller i varje fall vilken stämning som de olika färgerna skapar. Och även vad de gör med ditt blodtryck.

GUL:

Stimulerar nervsystemet och skärper koncentrationen. Mörkgult signalerar försiktighet medan ljusgult kopplas till friskhet och glädje.

BLÅ:

Är lugnets färg och signalerar lugn och avslappning. Ljusblått signalerar lugn och förståelse, medan mörkblått kopplas ihop med kunskap, integritet och seriositet.

GRÖN:

Kallas hoppets färg. Grönt signalerar avslappning och harmoni. Havsgrönt förknippas med skydd medan mörkgrönt, enligt färgpsykologin, associeras med ambitioner, girighet och svartsjuka.

GRÅ:

Signalerar lugn och förväntan. Men den kan bli tråkig om den är ensam. Ljusgrått verkar avslappnande och rogivande, medan mörkgrått förknippas med allvar, högtidlighet och självdisciplin.

LILA:

Lugnar sinnen och nerver och signalerar kreativitet och fantasi. Ljuslila förknippas med romantik och nostalgi, medan mörklila däremot kan verka tråkig och dyster.

RÖD:

Är stimulerande och energisk. Försök har visat att rött kan få vår puls att stiga. Ljusrött indikerar glädje, passion och kärlek, medan mörkrött förknippas med energi, raseri och vrede. Det är därför som mörkrött passar mindre bra i sovrummet.

2. Måla knivskarpa kanter

Färgat fält med skarpa kanter

Om du gärna vill ha in färger i ditt hem, men inte vill ha t ex ett helt grönt vardagsrum, kan det räcka med att måla endast en vägg i en annan färg.

Beroende på hur modig du är, och hur sneda dina väggar är, kan du välja att göra en ram runt om det målade fältet. Fältets storlek kan du variera, beroende på hur stor yta du vill måla.

Avgörande här är att du gör en knivskarp kant mellan den vita bakgrunden och ditt målade fält. Det gör du genom att följa de här stegen.

1

Rita upp fältet. Använd ett vattenpass för att göra helt lodräta och vågräta blyertsstreck med det avstånd till golv och tak som du vill ha.

2

Sätt maskeringstejp längs strecken så att du avgränsar det fält som du ska måla. Sätt tejpen en millimeter eller två från strecken, så att strecken målas över. Köp en maskeringstejp som är särskilt bra för just detta.

3

Måla med vit färg på tejpen. Kanten på tejpen ska förslutas med vit färg in mot det fält som ska målas i en annan färg. Det hindrar den andra färgen från att rinna in under tejpen.

4

Måla med den andra färgen när den vita färgen på tejpen har torkat. Den vita färgen försluter så att den andra färgen inte kan tränga igenom.

5

Måla längs insidan av fältet. Först med pensel, sedan med en liten roller. Var försiktig så att du inte målar utanför tejpen.

6

Måla hela det färgade fältet. Måla med en stor färgroller och kom ihåg att arbeta “vått i vått”, så att du inte rollar över färg som redan har torkat och gör fula ränder.

7

Ta bort maskeringstejpen innan färgen är helt torr men när färgen ändå har suttit lite så att den inte är helt rinnig. Nu har du en skarp kant runt det målade fältet.

Målad vägg ända ut till kanten

Om du ska ha en eller flera väggar i samma färg och som gränsar mot t ex en vit vägg och ett vitt tak, och om hela väggen ska ha samma färg, måste du måla ända in i hörnet mellan de två väggarna och ända upp till kanten mot taket.

Här ska du avgränsa med maskeringstejp på den vägg som inte ska ha en annan färg, och på samma sätt i taket. Ofta är kanterna inte helt raka, så här måste du bestämma en linje där gränsen går mellan den nya färgen och den vita färgen. Det gör du med maskeringstejp och tålamod, så som visas här.

1

Sätt maskeringstejp på den anslutande väggen. Se till att sätta tejpen i en rak linje så att du får en skarp kant mellan de två väggarna.

2

Måla med vit färg på tejpen. Tejpen sitter på den anslutande väggen, så det går att måla ända ut i kanten.

3

Måla med den andra väggfärgen när den vita färgen har torkat. Den vita färgen ser till att den andra färgen (här blått) inte tränger igenom tejpen och förstör din skarpa kant.

4

Måla längs kanterna med den andra färgen. Se upp så att du inte kommer längre ut än till tejpen.

5

Fyll det färgade fältet med den stora färgrollern. Se till att måla vått i vått och avsluta med att köra rollern uppifrån och ner med raka, jämna rörelser.

6

Ta bort tejpen så snart färgen inte är rinnande våt. Dra bort från den vita väggen, så att du inte stänker på den - och njut av den skarpa övergången mellan väggarna.

3. Gör rummet större med färger

Gör rummet kortare

Färger kan ändra ett rums dimensioner - eller i varje fall den visuella upplevelsen av rummets dimensioner.

Har du ett väldigt långt och smalt rum, kan du få det att verka kortare genom att måla den bortre väggen i en mörk färg.

Det förändrar naturligtvis inte rummets storlek, men det får det att se mer harmoniskt ut, eftersom de ljusa sidoväggarna samtidigt får rummet att verka lite bredare än vad det faktiskt är.

Gör rummet längre

Ett kort, brett rum kan du med fördel måla så att sidoväggarna är mörkare än den ljusa bortre väggen. Det får rummet att kännas mer harmoniskt. De mörka sidoväggarna absorberar ljuset, medan den ljusa bortre väggen istället reflekterar ljuset. Det får oss att tro att rummet nu är lite smalare och längre - även om vi inte har ändrat på något annat än färgerna.

Gör rummet lägre

Innertak är nästan alltid vita. Det får rummet att kännas högre, och den effekten vill vi ofta helst få, speciellt i rum med max 240 cm i takhöjd.

Men har du väldigt högt i tak kan det få ett litet rum att verka mycket smalt och högt. Det kan du motverka genom att måla taket lite mörkare och sedan ”dra ner” takfärgen lite på väggarna.

Då “trycker” du till rummet, så att dimensionerna känns mer harmoniska. Använd maskeringstejp för att skapa den skarpa kanten mellan tak- och väggfärgen.

4. Gratis app målat dina väggar

Se färgen på väggen innan du köper den

När du har valt en färg som du vill ha på väggen, kan det vara en bra idé att se hur det ser ut innan du faktiskt köper färgen. För ofta kan en färg på ett färgkort se helt annorlunda ut på en stor vägg med de ljusförhållanden som just din vägg utsätts för under loppet av ett dygn.

Det finns flera appar som kan hjälpa dig: Peka på väggen med mobilen, eller ta först ett foto, och måla sedan på det. Då ser du den valda färgen på din vägg. Det är inte alltid perfekt målat, men du får en bra uppfattning om hur färgen ser ut i ditt rum.

Se färgen utan att måla

I appen från Nordsjö kan du byta väggfärg hur många gånger du vill utan att öppna en färgburk. Det ger en bra uppfattning om det färdiga resultatet.

Nästan perfekt

Kanterna är inte helt skarpa och appen kan ta sig för att t ex måla en soffkudde. Resultatet blir bäst om du först tar ett foto och sedan “målar” på det.

Det finns flera målarappar

Vi har här använt “Visualizer” från Nordsjö, som så klart är anpassad till just Nordsjös väggfärger. Appen finns i App Store (Apple) och Google Play (Android).

Passar färgerna ihop?

Titta på komplementsfärger, det vill säga en färgs motsatsfärg - t ex gul/violett och röd/blå. De här färgerna passar bra till varandra, trots den uppenbara skillnaden mellan dem.

Du kan också välja att titta på vilka färger och nyanser som ligger nära varandra, och sedan välja detta färgtema i ett rum eller genomgående i flera rum.

Den här färgcirkeln visar vilka som är komplementfärger - alltså varandras motsatser.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Målare