3 klassiska målarmisstag

Det finns mycket som kan gå fel när du målar. Vi tittar närmare på tre klassiska målarmisstag och visar dig hur du undviker att göra om dem gång på gång...

1. FEL: Penseln lämnar spår efter sig på den nästan torra ytan!

Förr i tiden var det vanligt att färger innehöll lacknafta. När färgen hade lagts på och torkade så var det inifrån och ut. Ytan torkade alltså sist. Men det gäller inte mer så därför måste du vara försiktig. Modern akrylatfärg innehåller mest vatten och när den har lagts på torkar den först på ytan och sedan ner mot träet. Om du drar penseln genom färgen någon minut efter att du har fördelat den så kommer penseln att lämna rätt tydliga spår efter sig.

Börja aldrig om! När du väl har fördelat färgen ska den ha tid att flyta ut.

2. FEL: Du snålar med färgen när du rullmålar!

Det är både naturligt och förståeligt att försöka få den dyra färgen att räcka så länge som möjligt. Men om du drar rullen så mycket på väggen att den släpper all färg så kommer den i stället att dra till sig den färg den precis har lagt på. Och det syns. Se därför till att det är rejält med färg på rullen. Låt en lampa lysa längs väggen så ser du resultatet.

Läs också: Måla bättre än målaren!

Dra inte med nästan torr rulle över ytor som har målats.

3. FEL: Du glömmer vått i vått!

Det krävs en smula logiskt tänkande för att måla en vägg. Du måste se till att hela tiden måla ”vått i vått”. Det innebär att du inte får dra rullen på ställen där färgen redan har torkat på ytan för det ger fula spår. Låtsas att väggen är indelad i fält och måla sedan alla fälten i tur och ordning, t.ex. uppifrån höger och ner mot vänster.

Låtsas att väggen är indelad i fält. Måla sedan fälten i ordningsföljd.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare