Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

7 knep som ger snyggare resultat när du målar

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Målandet går snabbare, det håller längre, blir mindre kladdigt och mycket snyggare... Använd våra 7 knep och bli en bättre målare!

Målartips trämålning Gör Det Själv

1. Måla rummet 20 procent ljusare

Om du tycker att ett rum är för mörkt kan du få det ljusare med färg, framför allt om du målar fönsterkarmar, bågar, eventuella spröjsar och smygen runt fönstret med vit blank färg. Då reflekteras ljuset och sprids i hela rummet. Med blank färg menar vi glans 70 eller högre. Den blanka färgen gör det ocksa lättare att hålla ytorna rena.

Målartips trämålning Gör Det Själv

Vita spröjsar och bågar reflekterar ljuset tillsammans med den vitmålade smygen. Måla en 10 cm bred ram hela vägen runt fönstret.

2. 15 grader är perfekt

De flesta föredrar säkert att måla i normal rumstemperatur, det vill säga omkring 22–23 grader. Men det behöver inte vara så varmt i rummet. Tvärtom – det är en fördel om du stänger av värmen kortvarigt eller sänker temperaturen till cirka 15 grader när du målar, för då flyter färgen ut bättre och snyggare.

Målartips Gör Det Själv

LÄS OCKSÅ: Så här undviker du tre klassiska målarmisstag

3. Blixtsnabb maskering längs sockeln

Du får en effektiv maskering med hjälp av tejp och papper, men det tar sin tid att sätta tejpen på plats. Om du ska bättringsmåla sockellisterna kan du i stället ta en tunn kartongskiva och hålla mot golvet. Flytta kartongen i takt med att du målar.

Målartips golvpapper Gör Det Själv

4. Måla allt trä först

Om du ska måla om ett helt rum – alltså väggar, tak, socklar, foderlister och så vidare – så ar det bäst att börja med att måla allt trä. Det är nämligen lättare att maskera målade blanka ytor med tejp än det är att fästa tejpen på väggen. Framför allt är det mycket lättare att ta loss tejpen efteråt utan att färgen följer med.

Målartips trämålning Gör Det Själv

GUIDE: Måla bättre än proffsen

5. Pensla först – sedan kan du rulla

Om du ska måla en vägg med målarrulle, så får du snyggast resultat om du först maskerar det som inte ska målas, målar längs alla kanter med pensel och till sist målar efter med en minirulle innan du rullar hela väggen två gånger.

Målartips måla kanter Gör Det Själv
Målartips trämålning Gör Det Själv
  1. Rulla den målade ytan med en liten rulle. Då får hela väggen samma struktur och du slipper penseldrag här och där. Rulla så tätt intill kanter och hinder som möjligt.

TESTA DINA KUNSKAPER: Sant och falskt om färg

6. Teleskopskaft ger dig överblick över jobbet

Fäst din målarrulle på ett långt skaft eller teleskopskaft nästa gång du ska måla innertaket. Du kan då stå på golvet och måla hela taket, vilket innebär att du skonar benen från att klättra upp och ner på stegen.

Tack vare skaftet får du ett visst avstånd till taket, och det gör det lätt att se hur långt du har kommit, var du ska måla lite mera och om du har glömt något. En annan fördel är att du kan dra ut färgen med långa drag och därmed fördela färgen bättre. Å andra sidan bör du sänka tempot.

7. Täckfilt suger upp spilld färg

När ett golv ska skyddas mot färgspill och stänk har målaren en klar favorit, nämligen täckfilt. Den rullas lätt ut, suger snabbt åt sig färgdroppar och ligger still. Ett alternativ är grovt golvpapper.

Målartips golvpapper Gör Det Själv
Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka