MYTER & FAKTA om färg

Är det sant att det går snabbare att sprutmåla än att använda rulle? Eller är det något som tillverkarna vill att vi ska tro? Vi har undersökt detta och 21 andra seglivade påståenden om färg, lack och utelasyrer. Läs artikeln och se om du blir överraskad av svaren!

Man kan inte måla på rost!

Jovisst kan du det, och du får också ett bra resultat. Förutsättningen är att du väljer rätt färg för annars slår rosten igenom färgskiktet.

Det är kombinationen av syre och fukt i luften som får metaller att rosta. Trä, tegel och betong ska kunna andas genom den målade ytan, men det gäller inte för metall. Den ska helt enkelt kapslas in.

Du behöver inte slipa ner till blank metall men all lös rost måste tas bort innan du målar.

FAKTA: Utefärger får inte användas inomhus!

Om det står utefärg eller avsedd för användning utomhus på färgburken, så gäller det. Även om färgen inte luktar fränt eller giftigt eller om det saknas varningssymboler på burken, så är det en utefärg som inte får användas inomhus. Orsaken kan vara att färgen innehåller svamp- och algdödande medel. Sådana kan på sikt orsaka allergi, andningsbesvär och andra knepiga problem.

MYT: Mjölkvit lack är för gammal!

Bli inte förskräckt när du öppnar burken med klar lack och innehållet påminner om mellanmjölk. Rör om eller skaka burken och lackera. När lacken torkar blir den klar och blank. Den vita färgen beror på ett bindemedel av samma typ som finns i trälim, som också blir osynligt när det har härdat.

Nytt trä ska alltid grundas!

Ja, absolut! Och det finns det många skäl till. Grundfärg fäster bättre på alla underlag än färdigstrykningsfärg. Det är dessutom lättare att slipa en grundmålad yta än en färdigmålad yta och grundfärgen utgör ett perfekt underlag för vidare målning. Grundfärg täcker dessutom bättre om du vill byta kulör. Vid grundning utomhus ska du använda en produkt som innehåller svamp- och algdö-dande medel.

FAKTA: Penslar klarar sig länge utan att tvättas!

Om du tar paus och ska fortsätta måla nästa dag - eller någon av de närmaste dagarna - så är det inte nödvändigt att tvätta ur penseln. Packa in den och målarrullen i tättslutande plastfolie så kan den ligga eller hänga en vecka och sedan användas direkt.

BÅDE OCH ...: Det går snabbt att sprutmåla!

Det går otroligt snabbt att sprutmåla stora ytor som väggar eller tak. Så därför är påståendet sant. Men förberedelserna tar tid, för att inte säga mycket tid. Du ska maskera noga så att färgen endast hamnar där du vill ha den och även om du har stadig hand och är noggrann när du spruta, så kan du inte styra den fina och nästan osynliga färgdimman som hamnar överallt. Det är lättast att sprutmåla inomhus. Utomhus blir det nästan aldrig helt vindstilla.

Det går också åt tid till att förtunna färgen. Ju tunnare färgen blir, desto sämre täcker den och desto fler gånger måste du måla.

MYT: Akrylatfärger är ofarliga!

Det finns ingen färg som är ofarlig och alla färger avger olika ångor när de torkar, även om lösningsmedlet är vatten. Du bör undvika att sova i ett rum som har målats samma dag och små barn bör vänta flera dagar. Men du kan uppehålla dig i rummet på dagtid om du ser till att vädra flera gånger.

Respektera alltid torktiderna!

Bara för att en nymålad yta verkar torr så är det inte säkert att du kan måla vidare. Jo, ytan kan vara torr men färgen under har inte härdat utan är fortfarande fuktig. Det är ju annars frestande att spara tid genom att måla så snart ytan är fingertorr, men om du inte respekterar torktiderna på burken är risken stor att färgen helt enkelt släpper. Om du målar med färg som späds med lacknafta så kan den lösa upp färgen på den nymålade ytan!

MYT: Vattenlösliga färger kan inte riktigt flyta ut

Det är ett påstående som har hängt med från den tiden vi kallade akrylatfärger för plastfärger, men det gäller inte längre. Förr i tiden var det vanligt att man såg penseldragen i färgen och att rullen gav en knoppig yta. Men det berodde också på att redskapen var av sämre kvalitet. En modern akrylatfärg flyter ut perfekt om du målar i rätt temperatur och i dammfri miljö.

BÅDE OCH ...: Billiga rullar och penslar duger!

Om du ska måla t.ex. barnens gunga eller en vägg i verkstan så kan du säkert nöja dig med en billig pensel eller målarrulle. Men ska du måla flera väggar, kanske hela bostaden, så ska du köpa kvalitetsredskap. Rullen håller längre och luddar inte och du slipper plocka loss borst från den målade ytan Och du slipper kämpa med penslar som har spretig borst och ideligen tappar hår, som du måste plocka bort från den nymålade ytan. Kvalitetspenslar droppar inte färg och därför kommer du längre vid varje dopp.

FAKTA: Aldrig täckande lasyr på terrassen!

Det är alla experter överens om: det är inte särskilt bra att måla terrassbrädorna med täckande lasyr eller färg. Slitstyrkan är nämligen inte särskilt stor och både färg och lasyr slits bort där du går - och då är det dags att måla igen osv. Vi rekommenderar i stället att du stryker brädorna med träolja varje eller vartannat år. Bestäm själv om du vill ha en klar olja eller en laserande, ev. halvtäckande.

BÅDE OCH ...: Takpanel ska tvättas inför målning!

Ja, absolut om ni ofta tänder stearinljus, om ni använder braskamin eller öppen spis eller om någon i familjen är rökare. Då är det nödvändigt att först tvätta träpanelen med målartvätt eller liknande för att få bort den feta hinna som finns där. Om träet har gulnat av rök bör du efter tvättning stryka med en spärrfärg som hindrar genomslag.

Om ingen är rökare, ni sällan tänder stearinljus och ni inte har braskamin kan du nöja dig med att borsta och dammsuga.

BÅDE OCH ...: Oljade golv kan aldrig lackeras!

Det beror på. Moderna golvoljor och vat-tenspädbara lacker kan arbeta ihop så därför behöver du inte avstå från att förstärka och skydda det oljebehandlade golvet med ett par lager lack. Men förutsättningen är att du använder lack ur samma serie som oljan för annars kommer lacken att släppa så att golvet ser slitet ut.

MYT: Ju tätare skikt på trä utomhus, desto bättre!

Nej, nej och nej! Det är helt galet. Träet ska kunna andas genom färgen. Om det spärras in bakom en tät hinna av färg så kommer färgen så småningom att flaga eller också kommer träet att angripas av röta under det täta skiktet. Färg som används utomhus på trä ska vara diffusionsöppen. Det innebär att träet ska kunna andas genom färgen samtidigt som färgen ska vara så tät att den inte släpper igenom regn. Men även om färgen är diffusionsöppen får du inte tro att du kan måla fuktigt trä och det sedan blir av med fukten. Träet ska ha en fukthalt på mellan 15 och 25 procent när du målar.

MYT: Linolja ska spädas med terpentin!

Om du inte blandar linolja med lacknafta eller terpentin kan den inte tränga in i träet - påstås det. Men det är fel! Linolja och framför allt rå linolja har så små molekyler att den utan problem kan tas sig in i träets fina porer. Man kan däremot korta av torktiden genom att blanda terpentin i linoljan. Men linoljan ska inte torka snabbt - den ska ha tid på sig att tränga in i träet.

FAKTA: Vattenlöslig färg kan innehålla olja!

Man kan inte blanda olja och vatten, men faktiskt har färgtillverkarna lyckats med det tack vare en emulsionsteknik. Utvecklingen går dessutom snabbt och flera emulsionsfärger dyker upp. Vitsen med olja i den vattenlösliga färgen är att oljan tränger in och ger bättre vidhäftning. Trots oljan kan färgen spädas med vatten och redskapen tvättas med vatten.

BÅDE OCH ...: Lack ska spädas!

En modern akrylatlack ska normalt inte spädas, men använder du en kraftig oljebaserad lack, t.ex. båtlack, är det klokt att till den första strykningen späda lacken upp till 30 procent. Då tränger lacken in bättre i träet och lägger sig som ett fint underlag för nästa strykning med 10 procent spädd lack. Den sista strykningen utförs med lack som inte spätts. Tekniken tar sin tid men det lönar sig verkligen att ta god tid på sig om du önskar ett perfekt resultat när du lackerar.

MYT: Det går inte att måla kakel!

Jodå, och färgen sitter dessutom kvar så länge du målar där slitaget är minimalt och där ytan inte utsätts för direkt vattenspolning. Tvätta rent med målartvätt och skölj av. Lös upp kalkfläckar med en 5-10 procen-tig ättiksblandning eller ett avkalkningsmedel. Måla med häftgrund och stryk därefter ett par gånger med alkyd- eller akrylatfärg, ev. en båtfärg. Tekniken duger också på melamin.

MYT: Ingen skillnad mellan dyr och billig väggfärg!

Flera billiga färger har dålig täckförmåga och det märks framför allt när man vill måla över en mörk vägg för att få den ljusare. Med kvalitetsfärg räcker det med ett par strykningar. Men med dålig färg krävs det kanske fyra strykningar och då har du inte sparat något.

Epoxifärg kräver en kurs!

Det stämmer om du är yrkesmålare, men det gäller inte för oss gör-det-självare. Den vattenlösliga varianten innehåller inga organiska lösningsmedel, så det är inte nödvändigt med ansiktsmask. Men du bör ha skyddskläder på dig och använda handskar eftersom färgen innehåller frätande ingredienser.

För att få ett perfekt resultat ska härdare och bas blandas mycket noga enligt anvisningarna. Därefter har du cirka 50 minuter på dig att måla. Färgen kräver dessutom tålamod: varje färgskikt ska torka 24 timmar och du ska grunda en gång och sedan stryka ytterligare två gånger.

MYT: Man målar utomhus endast på sommaren!

Det är omöjligt att välja den bästa tidspunkten för att måla utomhus, men vårt förslag är ”en ljummen dag från sen vår till tidig höst mellan klockan 10 och 15”. Då har du störst chans att följa de anvisningar som färgtillverkarna ger: den genomsnittliga dygnstemperaturen ska vara högre än 5 grader. Träet som målas ska vara torrt, dvs. det ska ha en fukthalt under 25 procent (det kan du kolla med en fuktmätare). Den relativa luftfuktigheten får inte vara högre än 80 %. Du får inte måla i direkt solsken. Vänta med att måla om du tror att det börjar regna inom några timmar.

MYT: Akrylatlack är sämre än alkydlack!

Nej, det är en myt! En modern vat-tenspädbar akrylatlack härdar faktiskt med en hårdare och mer slitstark yta än alkydlack med organiska lösningsmedel. I dag lackerar man t.ex. golv i idrottshallar med akrylatlack vilket är ett bevis på hög slitstyrka. Lacken finns i flera varianter och priset blir högre ju högre slitstyrka lacken har.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Färg