Gör det i rätt ordning
Förberedelser och rätt arbetsordning har stor betydelse när du målar.
Dag 1
Kl. 08.00 Förbered rummet
Även om det tar tid så lönar det sig att tömma rummet, innan du bär fram färgpytsar och målarredskap.
Det är frestande att dra ut möblerna från väggarna och samla dem mitt på golvet, och sedan sätta igång att måla. Men det lönar sig att tömma rummet, även om det tar tid. Med ett tomt rum kommer du bättre åt och arbetar ef ektivare. Om du vill att tavlor och andra saker ska hänga på samma ställen när du har målat, tar du bort krokar och skruvar och sätter tändstickor i hålen. De tas bort precis när du målar över hålen och sätts genast tillbaka. Då slipper du mäta på nytt för tavlorna.
Kl. 11.00 Täck över golv, dörrar, paneler och fönster
En kombination av plast och papper ger bäst resultat när du täcker över golv, väggar etc.
Det går rätt snabbt att täcka golvet i ett rum om alla möbler har burits ut. Vi föreslår att du först lägger plast på golvet och ovanpå den golvpapp. Täck hela golvet och tejpa alla skarvar med 5 cm bred maskeringstejp, så att pappen blir liggande. Nu är golvet väl skyddat mot färgstänk, stegar, färgpytsar och annat.
Paneler och annat trä
Kom ihåg att också täcka över socklar, paneler, foderlister och annat trä som inte ska målas. Det stänker ju en del från målarrullen, så det är skönt att slippa tvätta rent efteråt.
Socklarna ska maskeras hela vägen runt med plastfolie och maskeringstejp. Du kan köpa rullar med 10 cm plastfolie och tejp. Täck också över dörrar och fönster med plastfiolie, som fästs med bred maskeringstejp så att färgstänk inte tränger in.
Täckfilt
Ovanpå golvpappen rullar du ut täckfilt längs den vägg som ska målas. Täckfilten suger åt sig färgstänk och -droppar så effektivt att det nästan inte fastnar något under skorna om du skulle gå där du har spillt. Det som fastnar torkas av på golvpappen.
Kl. 13.00 Fläckspackla eller fullspackla
För det mesta räcker det att fläckspackla. Det är bara om väggarna är mycket skadade som du bör överväga fullspackling.
Innan du målar ska du kontrollera väggarna noga och spackla igen alla småskador, jack och sprickor. Använd en bred stålspackel till större ojämnheter och en japanspackel till små jack. Du får räkna med att spackla två gånger för att få väggarna släta, men om du följer detta lilla målarknep, kan det räcka att spackla endast en gång. Lägg på tjockt med spackelmassa över skadan, skär rent till en fyrkant med skarpa kanter. När massan har härdat ser du lätt var du har spacklat och då blir det lätt att slipa plant, dvs. tills kanterna inte längre syns.
Färdig dag 1 kl. 18.00
Dag 2
Kl. 08.00 Slipa
För att det ska bli snyggt när du målar måste du först slipa och sedan dammsuga.
Slipa väggarna med slippapper eller slipnät. Du ska inte ansluta din slipmaskin till hushållsdammsugaren, för slipdammet kan skada motorn. Använd i stället en grovdammsugare eller spånsug. Har du möjlighet kan du hyra en giraffslip med dammsugare så slipar du hela rummet på en halvtimme. Innan du fortsätter ska du torka av väggarna med en lätt fuktad trasa, så att allt slipdamm försvinner. Ett dammkorn blir lätt 20 gånger större när det blir vått och syns därför tydligt på en nymålad yta.
Kl. 10.00 Måla
Själva målningen är enkel och går snabbt. Det är däremot förberedelserna som tar tid.
Det går att måla direkt på en fullspacklad vägg, men den är lite ömtålig, så vi föreslår att du i så fall först sätter upp glasf berväv och därefter grundar väven. Det kan du göra även om limmet är fuktigt.
Resten av arbetet ska utföras på samma sätt, oavsett om du har satt upp väv eller ej.
Börja med att måla alla kanter och hörn med pensel och hörnrulle. Fyll sedan din målarrulle med rikligt med färg och börja cirka en målarrulles bredd från ett hörn eller en kant med de första dragen. Dra rullen nerifrån och uppåt och fördela färgen även åt sidorna. Du får inte pressa rullen för det kan ge ränder och dålig färgtäckning. För i stället rullen lätt över väggen och fortsätt bana efter bana medan du hela tiden låter rullen överlappa föregående färgfuktiga bana. När du har målat hela väggen och färgen fortfarande är fuktig, drar du rullen lätt från tak till golv så att alla ränder försvinner.
Kl. 17.00 Finish
Nästa omgång färg läggs oftast på mycket snabbare än den första.
Efter en torktid på sex-sju timmar kan du måla väggarna igen. Nu behöver du inte vara lika noga med hörn och längs kanter så länge du inte målar utanför.
När väggarna har rullats andra gången är du klar och möblerna kan flyttas tillbaka. Vill du också måla karmar, socklar, foderlister osv. väntar du tills väggfärgen har torkat.
Träet ska först tvättas så att du inte slipar in smuts i träet. Efter tvättning slipar du bort ojämnheter och blanka ytor görs matta med fint slippapper.
Efter mattslipning ska du tvätta en gång till så att det inte finns något slipdamm kvar.
Träet målas med en heltäckande grundfärg. Det viktigaste är att du får ett jämnt underlag för slutfärgen. Om du har grundat omålat trä ska du slipa igen eftersom träets fibrer har rest sig. Det är inte möjligt att dölja dem med färg - det blir en knottrig yta. Slipa lätt, torka av och måla en gång till.
Nu är du klar!
Val av färg
Viktiga verktyg
Målarrulle
När färgen ska fördelas på en stor yta finns det inget bättre redskap än en målarrulle. Men den ska vara bred, helst 30 cm, och du ska ha en färghink gjord för rulle.
Kom ihåg att skaffa ett förlängningsskaft till rullen. Då kan du stå på golvet och måla högt upp på väggarna och i taket. Stege behövs endast när du målar med pensel.
Fogpistol
Innan du målar övergången eller vinkeln mellan tak och vägg ska du lägga en tunn akrylfog i vinkeln och sedan släta ut den med fogsticka. Då slipper du skuggor. Samma teknik kan du använda om du har satt upp glasfiberväv och skjutit ihop våderna i hörnen. Lägg en tunn sträng akrylfog, så blir det inga skuggor.
Pensel
Du klarar dig utmärkt med en pensel på cirka 50 mm, men välj en som har rätt långt skaft och vinklat huvud. Med en sådan pensel kommer du lätt in i hörn och vinklar och tack vare det långa skaftet får du lång räckvidd. Till målning bakom radiatorer är en smal och liten målarrulle bättre än radiatorpenseln.
Förbered väggen
Du kan spara mycket tid om du använder rätt redskap och verktyg.
Visst går det att måla på en gammal tapet, men har det struktur eller tydliga skarvar, så bör du helt ta bort tapeten innan du målar.
Har du tur kan du ta bort tapeten med en lång spackel som skyf ar loss tapeten. Den bör du dock inte använda på gipsskiveväggar för den skadar lätt gipsskivorna. Sitter tapeten hårt fast kan du lossa den med hjälp av ånga. Hyr en tapetångmaskin, mjuka upp klistret och skrapa bort. Ett vått lakan uppsatt med häftstift kan också få klistret att släppa.
Även de sista resterna ska bort för de syns tydligt när väggen är nymålad. Lys snett över väggen så ser du om den är slät.