Förankringsgrund - Därför är det viktigt!

Den blåaktiga tunnflytande vätskan som bl a kallas primer, blåvatten, förankringsgrund eller microdispers, säkrar dig ett bättre resultat när du målar, sätter upp tapet och kakel eller spacklar på en rå yta. Läs här varför du inte ska glömma den.

Förankringsgrund - Därför är det viktigt!

Förankringsgrund ska påföras på sugande underlag. Och du kan exempelvis använda en roller eller pensel.

Färg, kakel, tätskikt, tapet, puts eller spackelmassa. Oavsett vad du senare har tänkt att sätta på en rå och sugande yta av betong, lättbetong, gipsskiva, puts, spackel, tegel eller andra döda stenmaterial, ska du prima först!

Förankringsgrunden ser nämligen till att försluta ytan så att den inte längre kan suga fukten ur nästa lager tapetklister, kakellim, färg eller spackelmassa eller bruk. Den binder dammet och förbättrar vidhäftningen. Olika primer används till olika material.

I praktiken är den blåaktiga primern en väldigt tunn akrylgrundfärg som också är diffusionsöppen. Det betyder att den fortfarande låter ytan undertill andas och släppa igenom fukten. Förankringsgrund ska användas oavsett om du arbetar inomhus eller utomhus.

Så här gör du

Primer kan påföras med pensel, svamp eller roller med lugna rörelser. Observera att det även finns droppfria varianter som inte sölar ner så mycket. Se till att börja uppifrån så att det droppar på väggen istället för på golv och lister.

Så fungerar det

Primern försluter den råa ytan och binder dammet. Det gör att den råa väggen inte längre kan suga vätskan ur nästa lager som påföres.

Så snabbt torkar det

De rekommenderade torktiderna skiljer sig åt lite mellan olika tillverkare, men 2-3 timmar efter primern har påförts är den som regel tillräckligt torr för nästa omgång.

Övergrundning!

Så kallad övergrundning har den motsatta effekten och kan vara orsak till försämrad vidhäftning. Om den primade ytan ser våt eller blank ut när den har torkat ska den slipas lätt innan vidare behandling.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare