4 typiska slarvfel
1. Dålig fördelning:
Det är en färgklick kvar på väggen, eftersom den inte har blivit utrullad ordentligt med rollern.
2. Spricka vid tak:
Här är det en mycket tydlig spricka, eftersom det inte har fogats med akrylfogmassa innan det har målats.
3. Ojämnt underlag:
Det är en stor ojämnhet på hörnet av väggen, som inte har blivit åtgärdad innan målningen.
Fas 1: Rummet görs redo
Hålen spacklas noggrannt
Ta god tid på dig när du ska spackla hål, och räkna med att de får spacklas två gånger. Spackelmassa som Polyfilla, som man oftast använder, sjunker nämligen en aning när den torkar, och efterlämnar en liten fördjupning. Det är viktigt att du även slipar efter, så att väggen blir helt jämn. Låt massan torka helt innan du spacklar igen.
Akrylfogmassa i sprickorna
Har du sprickor i t.ex. hörnen eller längs taklisterna så är det nu du ska få dem tätade med en övermålningsbar akrylfog. Det ger ett perfekt resultat. Fogen slätas till så att den blir jämn och i nivå med underlaget. Det gör du lättast med ett finger i en plasthandske.
Tät och hållbar avtäckning för golvet
Det är en god investering att täcka golvet ordentligt när du ska måla ett helt rum, så att du inte riskerar att släpa runt färg i hela huset.
Avtäckningsfilt är ett säkert val, då den är kraftig och absorberar färgen. Du kan även använda kraftig papp till golvet, men låt bli att lägga tidningspapper eller tunn plast.
Tidningspapper går lätt sönder, och på plast lägger sig färgen bara ovanpå ytan, så att du nästan inte kan undgå att få den under skorna.
Fäst inte direkt i golvet – det kan skada vissa känsliga golv.
Fas 2: Använd rätt målarverktyg
Mindre roller till smala ytor
Högkvalitetsrollers målar bäst
Till väggarna ska du använda en stor roller av god kvalitet, som kan dra ut mycket färg utan att stänka. En bra roller efterlämnar en fin yta utan ludd.
Rollerns “behåring”, den så kallade luggen, sitter bättre på dyrare rollers. Det minskar risken för ludd. Till väggar är det lämpligt att välja en långhårig roller, som ger lite struktur, medan en roller för takmålning vanligtvis har en kort lugg, som ger mindre struktur.
Penseln ska vara hyfsat bred
En bra pensel för kanterna ska ha en viss bredd så att den kan hålla lite färg, och så att du bara behöver stryka en gång. Ju mer färg en pensel kan hålla, desto längre drag kan du göra, så att du inte behöver avbryta så ofta.
Det är också en fördel om penseln har borst av en hög kvalitet, gärna av syntetiska fibrer. De håller formen bra och är mjuka och fina, och tunnare ute i spetsen, vilket efterlämnar en snygg, jämn yta, utan synliga penselspår. Det är extra viktigt om du använder en vattenbaserad färg, som inte flyter ihop lika bra som en oljebaserad alkydfärg.
Målarhink istället för tråg
När du ska måla ett större rum, både tak och vägg, lönar det sig att hälla upp färgen i en målarhink istället för i ett tråg. Den rymmer en massa färg, så att du får färre avbrott. Det är lätt att dra av färg på sidorna, så att den blir jämnt fördelad på rollern. Och hinken är lättare att flytta runt än ett tråg.
Så håller sig rollers och penslar färska
När du är mitt i ett större målarprojekt, kommer det att bli naturliga pauser, eftersom du måste vänta på att färgen torkar innan du kan måla nästa lager. Är det bara en kort paus, t.ex. över natten behöver du inte rengöra pensel eller roller.
Du kan nöja dig med att lägga dem i en plastpåse som sluts tätt med maskeringstejp, så att den färg som sitter på inte torkar. Nästa dag tar du upp verktygen ur påsen och målar vidare. Plastfolie funkar också.
Fas 3: Måla i fält – vått på vått
Fas 4: Måla snickerier allra sist
Sätt en bit tejp över kanten på burken
Om du målar med pensel och tar färgen direkt från burken, är det en bra idé att sätta en remsa maskeringstejp tvärs över burken, som du kan dra av färgen mot.
Gör det inte mot burkens kant. Då klistras locket lätt fast, och du riskerar att det faller ner halvtorr färg, som kan hamna på den nymålade ytan.
Så lyckas du med trädetaljerna
Se till att underlaget är rengjort och grundligt slipat innan du målar i flera omgångar med mellanslipningar varje gång.
Tvätta med målartvätt, att du är säker på att det är rent innan du slipar. Sitter fett och smuts kvar riskerar du att arbeta in det i träet. Det kan ge missfärgningar.
Torka med en urvriden trasa med rent vatten efteråt. Är listerna väldigt smutsiga kan du evt. göra en starkare blandning än vad som står på flaskan.
Hål och sprickor tätas med träspackelmassa. Använd en liten spackel, och gå efter när det första lagret har torkat. Det är viktigt att du håller dig till torktiden.
Träet slipas, när underlaget är helt torrt. Första gången med hyfsat grovt slippapper, t.ex. korn 120-150. Slipningen gör att färgen kommer att fästa ordentligt.
Ta bort slipdammet, så att du kan måla på ett rent och dammfritt underlag. Det smidigaste är att dammsuga. Torka evt. efteråt med en fuktig luddfri trasa.
Måla nu träet med pensel en första gång. Här använder vi en mindre pensel, då det är lättare på en list med profiler. Sedan ska detfålovatttorkaiett dygns tid.
Mellanslipa för hand med slippapper korn 150, då träet “reser” sig efter första lagret. Mellanslipningen gör också att nästa lagerfästerbra.Ta bort slipdammet och måla igen.
Pensel till paneler
När du ska måla trädetaljer som t.ex. paneler och karmar eller mindre saker som fönsterspröjs, behöver du kunna “skära” en precis kant med din pensel.
Det är lättast att göra med en rund pensel, där stråna är skurna så att de bildar en liten spets i toppen. Om du bara vill lägga pengar på en enda bra pensel, som kan användas till lite av varje, kan du också skära fina kanter med en oval pensel. En trekantig pensel lämpar sig för t.ex. paneler med profiler.