Du kan måla bättre än målaren

Behöver ditt vardagsrum målas om? Överväger du att anlita ett proffs? Låt bli att lägga pengar på en målare, för resultatet är inte nödvändigtvis bättre än om du gör det själv. Självklart är det långt från alla målare som slarvar, men vissa gör det. Vill du vara säker på att få ett bra resultat, ta hand om målningen själv.

Då en av Gör Det Självs medarbetare, Simon, berättade att han skulle måla om hemma, började flera kollegor snart berätta om de skräckupplevelser de haft med professionella målare.

En hade fått sin sommarstuga målad, bara för att sedan upptäcka att underlaget inte var utjämnat, att färgen på flera ställen var avskalad, och att det var sprickor här och där.

En annan hade hittat rinnmärken på panelerna och färgklickar som inte var ordentligt utrullade med rollern.

Alla är klassiska fel, som en professionell målare inte bör göra. Alla utbildade målare vet så klart mycket väl hur arbetet ska utföras för att bli bra.

Men ofta arbetar de under tidspress, och det går lite för snabbt emellanåt.

Och det går ut över slutresultatet. Så rådet till Simon var entydigt: måla själv istället!

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: 10 vanliga målningsfel – så undviker du dem

Tiden är en avgörande faktor

Simon vill såklart att det ska bli snyggt – det är ju han som kommer att se resultatet de kommande tio åren – så han avsätter den tid det tar.

För det tar tid att täcka av och spackla igen hål och sprickor i underlaget ordentligt, så att ytorna blir helt jämna.

Ett perfekt målningsresultat kräver också att Simon respekterar torktiderna, både när det ska spacklas, målas tak och väggar och slutligen snickerier.

Men det är en god investering som ger ett vackert slutresultat som är värt mödan.

Se hur Simon klarar målarjobbet bättre än målaren

Här går vi igenom de fyra faserna i Simons målarprojekt och beskriver varför han faktiskt kan göra jobbet bättre än en professionell målare.

4 typiska slarvfel

När målaren är som värst så går det alldeles för snabbt, eftersom han ofta har bråttom med att komma vidare till nästa jobb.

Det resulterar ibland i bristfälligt och slarvigt arbete.

1. Dålig fördelning:

Det är en färgklick kvar på väggen, eftersom den inte har blivit utrullad ordentligt med rollern.

2. Spricka vid tak:

Här är det en mycket tydlig spricka, eftersom det inte har fogats med akrylfogmassa innan det har målats.

3. Ojämnt underlag:

Det är en stor ojämnhet på hörnet av väggen, som inte har blivit åtgärdad innan målningen.

4. Rinnmärke:

Har du för mycket färg på penseln kan det bli rinnmärken. Slipp det genom att dosera färgen på penseln.

Fas 1: Rummet görs redo

Allra först ska rummet göras i ordning. Golvet och de möbler som ska vara kvar ska täckas.

Alla hål och sprickor spacklas, så att underlaget blir helt jämnt och enhetligt.

Även små ojämnheter kommer att synas på en helt slät yta, så det gäller att göra rent från damm och smuts.

Hålen spacklas noggrannt

Ta god tid på dig när du ska spackla hål, och räkna med att de får spacklas två gånger. Spackelmassa som Polyfilla, som man oftast använder, sjunker nämligen en aning när den torkar, och efterlämnar en liten fördjupning. Det är viktigt att du även slipar efter, så att väggen blir helt jämn. Låt massan torka helt innan du spacklar igen.

1

Ta bort all lös puts i och omkring hålet, så att spackelmassan fäster bra i underlaget.

2

Fyll hålet med spackelmassa och dra av överskottet. Låt det sedan torka ordentligt.

3

Oftast blir det en liten fördjupning efter första spacklingen. Den fylls så att ytan blir jämn.

4

När spacklet torkat slipar du till sist ytan, t.ex. med korn 150, så att alla ojämnheter försvinner.

Stickkontakter tas loss från väggen

Det tar lite extra tid att lossa stickkontakterna, men gör dig det besväret. Du får ett mycket finare resultat, och så är du helt säker på att inte få färg på kontakterna.

Paneler tejpas med avtäckningsplast

Du kan använda en bred maskeringstejp till fotlister och fästen, men använder du tejp med ”inbyggd” plast, är du säker på att slippa stänk och rinnmärken här.

Akrylfogmassa i sprickorna

Har du sprickor i t.ex. hörnen eller längs taklisterna så är det nu du ska få dem tätade med en övermålningsbar akrylfog. Det ger ett perfekt resultat. Fogen slätas till så att den blir jämn och i nivå med underlaget. Det gör du lättast med ett finger i en plasthandske.

1

Gör ett snett snitt i spetsen, och fyll i sprickan.

2

Släta fogen med fingret, evt. med en fogbricka.

Tät och hållbar avtäckning för golvet

Det är en god investering att täcka golvet ordentligt när du ska måla ett helt rum, så att du inte riskerar att släpa runt färg i hela huset.

Avtäckningsfilt är ett säkert val, då den är kraftig och absorberar färgen. Du kan även använda kraftig papp till golvet, men låt bli att lägga tidningspapper eller tunn plast.
Tidningspapper går lätt sönder, och på plast lägger sig färgen bara ovanpå ytan, så att du nästan inte kan undgå att få den under skorna.

Fäst inte direkt i golvet – det kan skada vissa känsliga golv.

Fas 2: Använd rätt målarverktyg

Det kan löna sig att använda ordentliga verktyg till ett större målarprojekt. Det gäller både färg, penslar och rollers. Pris och kvalitet hänger ofta ihop, så lägg lite extra pengar på verktyg.

De kommer vara värt det, då du får ett bättre slutresultat.

Är du noggrann med rengöringen kan kvalitets- rollers och penslar dessutom återanvändas.

Mindre roller till smala ytor

En ca. 10 cm bred roller är bra att ha om du har en smal vägg, t.ex. bakom en dörr, i en smyg eller över fönstret, där penseln blir för liten och den stora rollern för stor.

Den lilla rollern ska ha samma sorts lugg, alltså “behåring”, som den stora rollern för att få ett enhetligt resultat.

Högkvalitetsrollers målar bäst

Till väggarna ska du använda en stor roller av god kvalitet, som kan dra ut mycket färg utan att stänka. En bra roller efterlämnar en fin yta utan ludd.

Rollerns “behåring”, den så kallade luggen, sitter bättre på dyrare rollers. Det minskar risken för ludd. Till väggar är det lämpligt att välja en långhårig roller, som ger lite struktur, medan en roller för takmålning vanligtvis har en kort lugg, som ger mindre struktur.

Penseln ska vara hyfsat bred

En bra pensel för kanterna ska ha en viss bredd så att den kan hålla lite färg, och så att du bara behöver stryka en gång. Ju mer färg en pensel kan hålla, desto längre drag kan du göra, så att du inte behöver avbryta så ofta.

Det är också en fördel om penseln har borst av en hög kvalitet, gärna av syntetiska fibrer. De håller formen bra och är mjuka och fina, och tunnare ute i spetsen, vilket efterlämnar en snygg, jämn yta, utan synliga penselspår. Det är extra viktigt om du använder en vattenbaserad färg, som inte flyter ihop lika bra som en oljebaserad alkydfärg.

Den vinklade penseln på 70 mm från Anza är lämplig till kanter.

Målarhink istället för tråg

När du ska måla ett större rum, både tak och vägg, lönar det sig att hälla upp färgen i en målarhink istället för i ett tråg. Den rymmer en massa färg, så att du får färre avbrott. Det är lätt att dra av färg på sidorna, så att den blir jämnt fördelad på rollern. Och hinken är lättare att flytta runt än ett tråg.

Så håller sig rollers och penslar färska

När du är mitt i ett större målarprojekt, kommer det att bli naturliga pauser, eftersom du måste vänta på att färgen torkar innan du kan måla nästa lager. Är det bara en kort paus, t.ex. över natten behöver du inte rengöra pensel eller roller.

Du kan nöja dig med att lägga dem i en plastpåse som sluts tätt med maskeringstejp, så att den färg som sitter på inte torkar. Nästa dag tar du upp verktygen ur påsen och målar vidare. Plastfolie funkar också.

Nå bakom elementet

Ska du måla bakom ett element är det bra att använda en elementpensel. Den har en speciell vinkel som gör det lättare att komma åt.

Om du bara har ett enda element eller ett par rör du ska måla bakom kan du även använda en liten roller.

Fas 3: Måla i fält – vått på vått

Nu är det äntligen dags att börja med själva målararbetet. Kanterna målas med pensel, hörnena med en speciell hörnroller.

Det är viktigt att hela tiden måla vått på vått, så att du inte målar i torr färg. Se också till att anpassa mängden färg, så att du undgår tråkiga rinnmärken och färgstänk på den yta du redan har målat.

Fälten säkrar vått i vått-metoden

Föreställ dig att du delar upp väggen i osynliga fält som börjar i ena änden och går uppifrån och ned. Det är den ordningen du ska måla väggen i.

När du målar uppifrån och ned i rader, kommer du automatiskt att måla vått i vått, alltså att färgen inte hinner torka på den yta du målar innan du börjar med en ny rad. Om färgen hinner torka, kan det ge en nyansskillnad, vilket i sin tur gör att ytan inte ser helt enhetlig ut.

Ett drag längs kanten

När du håller ett par millimeters avstånd till kanten på taket, undgår du att få väggfärg här. Se upp så att du inte har för mycket färg på penseln, då blir det svårare att få färgen jämnt fördelad.

Enhetliga hörn

Använder du en hörnroller får du ett bättre, mer enhetligt resultat, än om du målar hörnena med pensel.

Du slipper den släta ytan som penseln lämnar efter sig när du väljer en roller med lugg som liknar den din väggroller har.

Slipp “gardiner” på utåtgående hörn

Vid utåtgående hörn ska du hålla koll på att det inte sitter en “gardin” av färg och hänger på den andra sidan av hörnet.

Kolla under tiden så att färgen fördelas jämnt på bägge sidor av hörnet.

Fördela färgen i “fiskben”

När du fördelar färgen på väggen med rollern, gäller det att fördela färgen så jämnt som möjligt. Det gör du bäst genom att först rolla lite på skrå i den ena riktningen och sedan lite snett i den andra riktningen. Sedan kan du måla mer rakt upp och ned.

Fas 4: Måla snickerier allra sist

Allra sist målas trädetaljerna. Det är viktigt att göra grundligt rent innan det slipas, så det inte slipas in fett och smuts i träet. Sliparbetet är viktigt – inte minst alla mellanslipningarna.

Det är dem som gör den stora skillnaden och gör ytan helt slät.

Även här är det viktigt att måla vått i vått och dosera mängden färg på penseln, för att färgen ska flyta ihop snyggt.

Sätt en bit tejp över kanten på burken

Om du målar med pensel och tar färgen direkt från burken, är det en bra idé att sätta en remsa maskeringstejp tvärs över burken, som du kan dra av färgen mot.

Gör det inte mot burkens kant. Då klistras locket lätt fast, och du riskerar att det faller ner halvtorr färg, som kan hamna på den nymålade ytan.

Så lyckas du med trädetaljerna

Se till att underlaget är rengjort och grundligt slipat innan du målar i flera omgångar med mellanslipningar varje gång.

1

Tvätta med målartvätt, att du är säker på att det är rent innan du slipar. Sitter fett och smuts kvar riskerar du att arbeta in det i träet. Det kan ge missfärgningar.

2

Torka med en urvriden trasa med rent vatten efteråt. Är listerna väldigt smutsiga kan du evt. göra en starkare blandning än vad som står på flaskan.

3

Hål och sprickor tätas med träspackelmassa. Använd en liten spackel, och gå efter när det första lagret har torkat. Det är viktigt att du håller dig till torktiden.

4

Träet slipas, när underlaget är helt torrt. Första gången med hyfsat grovt slippapper, t.ex. korn 120-150. Slipningen gör att färgen kommer att fästa ordentligt.

5

Ta bort slipdammet, så att du kan måla på ett rent och dammfritt underlag. Det smidigaste är att dammsuga. Torka evt. efteråt med en fuktig luddfri trasa.

6

Måla nu träet med pensel en första gång. Här använder vi en mindre pensel, då det är lättare på en list med profiler. Sedan ska detfålovatttorkaiett dygns tid.

7

Mellanslipa för hand med slippapper korn 150, då träet “reser” sig efter första lagret. Mellanslipningen gör också att nästa lagerfästerbra.Ta bort slipdammet och måla igen.

8

Våtslipa med korn 800-1000. Här används en så kallad slipmus, som formar sig efter profilen och är lätt att rengöra genom att sköljaivatten. Ta bort dammet och måla en sista gång.

Grundning sparar in på lackfärgen

Om du ska måla obehandlat trä, t.ex. dörrkarmar/lister, är det smart att grunda först. Det sparar på lackfärgen, som är dyrare än grundfärgen.

Pensel till paneler

När du ska måla trädetaljer som t.ex. paneler och karmar eller mindre saker som fönsterspröjs, behöver du kunna “skära” en precis kant med din pensel.

Det är lättast att göra med en rund pensel, där stråna är skurna så att de bildar en liten spets i toppen. Om du bara vill lägga pengar på en enda bra pensel, som kan användas till lite av varje, kan du också skära fina kanter med en oval pensel. En trekantig pensel lämpar sig för t.ex. paneler med profiler.

Penslar med runt huvud skär kanterna snyggast.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare