1. Träet är för fuktigt
Om vädret har varit övervägande torrt länge, är det knappast något problem. Men det kan iallafall vara en god idé att kolla träets fukthalt, som ska hålla sig under 18 procent. Om träet är fuktigare än så stänger färgen fukten inne. Vatten kommer dock alltid hitta en väg ut, och därför kommer färgen att trilla av efter några månader. Därför är sensommaren ofta att föredra framför våren.
2. Det är för kallt
Kall träskyddsfärg är stel och oflexibel och har svårt att flyta ut ordentligt och ge bra täckning. Träskyddsfärgen får svårt att fästa ordentligt och kommer att lossna efter en kort tid. Detsamma kommer att hända om en varm träskyddsfärg appliceras på en kall yta.
3. Du målar i direkt solljus
Målar du i väldigt varmt väder eller i direkt solljus, torkar träskyddsfärgen innan den har lämnat penseln. Det gör det omöjligt att måla och på vissa ställen får du en ojämn täckning när du målar flera lager ovanpå det soltorkade träskyddet. Måla därför i skugga eller när det är molnigt, och läs på burken vilken temperatur träskyddsfärgen kan klara.
4. Träet har börjat ruttna
Om du inte har skyddat träet i tid, kan fukten ha trängt in och träet har börjat ruttna. I så fall är skadan redan skedd och det hjälper inte att stryka träskydd ovanpå. Byt istället ut de skadade brädorna innan du målar.
5. Träet är vått av dagg
Även om sensommaren ökar chansen för torrt virke blir det också färre timmar att måla på. Daggen faller tidigare och tar längre tid på sig att försvinna på morgonen.
6. Du målar i blåst
Vinden bär med sig damm och sand. Och på sensommaren ofta även pollen. Det lägger sig i den blöta färgen. Håll koll på väderprognosen och måla när det är vindstilla eller endast svag vind.
7. Du använder fel maskeringstejp
Der finns olika typer av maskeringstejp till utom- och inomhusbruk. Utomhus bör du använda en uv-beständig tejp, som kan sitta lång tid i solen utan att bränna fast. Maskeringstejp till utomhusbruk är oftast blå.
8. Du målar olja på vatten
Den feta oljefärgen kan inte binda ovanpå en vattenlöslig färg och den börjar spricka efter en kort tid. Vattenlösliga färger kan dock binda både olja och vatten. Därför är det det säkra valet. Eftersom professionella målare av hälsoskäl inte får använda oljefärger, är de vattenlösliga också de enklaste att hitta på byggmarknaden.
9. Du glömmer att ta bort smuts
Om du målar träskydd på träet utan att först tvätta det, då målar du direkt på smuts och beläggningar. När smutsen faller av någon gång, tar den färgen med sig. Tvätta träet med målartvätt och ge även träet en lätt slipning om det finns löst trä eller flagnande färg. När träet är tvättat och har torkat igen kan du sätta igång.
10. Du glömmer att grunda
Om du målar på nyuppsatt, färskt trä är det lockande att stryka på färgen direkt. Men om du vill att det ska hålla i många år, börja med att grundmåla. Grundfärgen tränger in i träet, skyddar och ser till att färgen fäster så bra som möjligt.