10 saker som kan gå fel när du målar

Det är inte alltid så enkelt som det kanske kan låta att måla trä inomhus. Varje litet fel syns tydligt i den ofta blanka färgen. Här är tio fel som du kan undvika om du anstränger dig.

1. Färgen rinner

Om du är slösaktig med färgen är risken att den börjar rinna. Lagret med färg är helt enkelt för tjockt för att kunna stanna kvar, och upptäcker du det först när färgen har torkat finns det bara en lösning: Slipa ner och börja om från början. Lägg i stället på lite tunnare lager varje gång – och titta då och då tillbaka, så att du upptäcker direkt om färgen rinner.

2. Färgen täcker inte

Om du har för bråttom är det lätt att du slarvar. Det resulterar ofta i områden där du helt enkelt inte påför tillräckligt mycket färg, så att den inte täcker. Gå systematiskt till väga, då kan du vara säker på att allt trä blir målat.

3. Du målar med fel roller

Trä som ska se snyggt och slätt ut kan mycket väl målas med roller, men du ska välja en väldigt, väldigt fin, korthårig roller. Målar du på trä med en roller med bara lite längre hår så får färgen en lite strävare yta.

4. Du hoppar över rengöringen

Färg kan inte fästa på smuts och fett, så innan du målar måste du rengöra med målartvätt. Först därefter kan du slipa, om det behövs, och sedan måla. Om du slipar innan du tvättar ytan, slipar du bara in smutsen i träet, och då blir det mycket svårare att få bort det.

5. Du glömmer att mellanslipa

När du målar obehandlat trä kommer det första lagret färg eller grund att få träet att resa sig lite: Små fibrer kommer fram och ger träet en rå yta. Målar du bara över det blir träet aldrig slätt. Därför ska du, när varje lager färg har torkat, slipa försiktigt med fint sandpapper. Tvätta av slipdammet och fortsätt sedan måla.

6. Det blir penselspår i färgen

Du ska vara noggrann och anstränga dig när du målar, men du får inte vara för långsam. Om du drar penseln över färg som precis har satt sig så bildas penselspår som inte rinner ihop igen, och de syns när färgen har torkat. Vattenlöslig färg torkar från ytan och inåt, så det går inte många minuter innan färgen har bildat en hinna som du måste hålla penseln borta ifrån.

7. Du håller inte torktiderna

Otålighet är farligt när du målar på trä. En vattenlöslig färg kan verka vara helt torr på ytan och ändå vara våt inunder. Målar du ändå är risken att det nya lagret färg löser upp det underliggande lagret. Det ser inte snyggt ut.

8. Du målar med olja på vatten

Du kan mycket väl måla med vattenlöslig färg på något som tidigare har varit målat med oljefärg (förtunningsbar med terpentin), men inte det omvända! Målar du med oljefärg ovanpå vattenlöslig färg kan den inte fästa ordentligt ordentligt. Använder du alltid vattenlöslig färg är du på den säkra sidan – och så är den lite mer hälsosam att arbeta med.

9. Du använder billiga penslar

Om borsten ramlar av från din pensel när du målar, köp en ny och bättre. Penslar av dålig kvalitet har en tendens att tappa håret, som sedan lägger sig synligt till rätta på den målade ytan. Det händer inte med kvalitetspenslar.

10. Du struntar i hål och sprickor

Innan du börjar måla ska du spackla igen de värsta hålen och ojämnheterna. Men små sprickor och hål är ofta lättare att få syn på efter det första strykningen, så när första lagret har torkat bör du se över träet efter t ex en ojämnt skarvad golvlist och jämna till med spackelmassa eller akrylfog. Låt det torka innan du slipar lätt och därefter målar en andra gång. **OBS! Du kan INTE fylla ett hål eller en spricka med bara färg. När färgen har torkat syns det tydligt.

https://gds.se/hantverksteknik/malare/10-vanliga-malningsfel-sa-undviker-du-dem

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare